Λαμπάκης: Πήγε για μαλλί με τη συνέντευξη Κοτζιά για Ρώσους-Κριμαία και βγήκε… κουρεμένος (ΒΙΝΤΕΟ)

Λαμπάκης: Πήγε για μαλλί με τη συνέντευξη Κοτζιά για Ρώσους-Κριμαία και βγήκε… κουρεμένος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων απ’ τον Βαγγέλη Λαμπάκη, που ξαφνικά… θυμήθηκε μετά από πολύ καιρό το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών απ’ την Ελλάδα και όσων ακούστηκαν και γράφτηκαν για την Αλεξανδρούπολη από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, τελικά φαίνεται ότι γυρίζει… μπούμερανγκ.

Μια βδομάδα σχεδόν μετά την επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για ομιλία στην Κομοτηνή και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέδωσε χθες δελτίο τύπου. Με αυτό επιτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενος τα όσα είπε ο κ.Κοτζιάς στον δημοσιογράφο Αντώνη Τελλόπουλο. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του επικαλείται και το όνομα του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.Άνθιμου, τον οποίο αναφέρει και πρώτο, τονίζοντας ότι:

“Τους τελευταίους μήνες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, κ. Άνθιμος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας χυδαίας και προκλητικής επίθεσης από μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλά και πολιτικούς κύκλους με σημείο αναφοράς τη ρωσική διείσδυση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη που οδήγησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Οι δύο θεσμικοί της Αλεξανδρούπολης κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν έξω  και πέρα από τις δικαιοδοσίες τους διευκολύνοντας τους Ρώσους στα  επεκτατικά τους σχέδια.

Πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στη Δέλτα τηλεόραση ο π. Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα που να ενοχοποιεί τις δύο προσωπικότητες και δεν έπεσε στη αντίληψή του κάτι που έγινε στη Αλεξανδρούπολη εις βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων.

Μια ακόμη απόπειρα συκοφάντησης του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με στόχο τη σπίλωση του προσώπου και του έργου του κατέρρευσε.  Όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».  

Μαζί με την συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο δήμος Αλεξανδρούπολης κοινοποίησε και ολόκληρο το βίντεο με την συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά. Ίσως γιατί οι άνθρωποι του και ο ίδιος ο κ.Λαμπάκης, πίστευαν πως οι περισσότεροι θα μείνουν στα όσα αναφέρει η δήλωση και δεν θα μπουν στον κόπο να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη συνέντευξη. Είχε εξάλλου διάρκεια περισσότερο από μια ώρα.

Κοτζιάς: Την περιοχή σας γιατί την απασχόλησε

η απέλαση των Ρώσων; Λόγω της φιλίας του δημάρχου;

Το Evros-news.gr όμως, βρήκε τις αναφορές που έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο θέμα απέλασης των Ρώσων και σας τις παρουσιάζει, για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Αν και τόνισε ότι δεν ήταν σωστό αυτό που ανέφεραν κάποια ΜΜΕ, πως η Αλεξανδρούπολη ήταν ένα από τα κέντρα της ρωσικής επιρροής στην χώρα μας, την ίδια στιγμή με ένα… σαρδόνιο χαμόγελο χαρακτήρισε… φιλορώσο τον Βαγγέλη Λαμπάκη.

Όταν δηλαδή ο δημοσιογράφος της ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση τον ρώτησε:

-Να σταθούμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, το οποίο ήταν πρωτεύον στη δική σας θητεία και απασχόλησε και την δική μας περιοχή κατά έναν τρόπο. Αναφέρομαι στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Την περιοχή σας γιατί την απασχόλησε; Λόγω της φιλίας του δημάρχου; Ρωτάω…

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

“Ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Αλεξανδρούπολη από τον

ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με αυτόν”

Επίσης, αν και για την Καβάλα (που και ο δήμος της έκανε κινήσεις αδελφοποίησης με την Αγία Πετρούπολη) ήταν κατηγορηματικός πως δεν είχε την παραμικρή σχέση, για την Αλεξανδρούπολη δεν είπε το ίδιο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “στην Αλέξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό. Δε νομίζω ότι δεν το ξέρετε και εσείς”; ρώτησε τον Αντώνη Τελλόπουλο και πάλι με το γνωστό … σαρδόνιο χαμόγελο του.

-Είναι ακριβή τα δημοσιεύματα που έβαζαν ως κέντρο της προσπάθειας ρωσικής επιρροής την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα;

ΚΟΤΖΙΑΣ: “Όχι, δεν είναι σωστό αυτό. Για την Καβάλα μάλιστα καθόλου. Ότι στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό. Δε νομίζω ότι δεν το ξέρετε και εσείς;

Επιβεβαίωσε πλήρως το Evros-news.gr και

όσα έγραψε για την επίσκεψη στην Κριμαία

Στη συνέχεια μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή σχετική ερώτηση του Αντώνη Τελλόπουλου, επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα έγραψε το Evros-news.gr, για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΚΑΦΑ και το πολύ ΣΟΒΑΡΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ του ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, την Συμφερούπολη, το 2016. Τότε που ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, συνοδευόμενοι από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, υπέπεσαν σε όσα προαναφέραμε και ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Γιατί δεν πήγαν απλά εκεί, αλλά φρόντισαν να δώσουν και μεγάλη έκταση επικοινωνιακά. Υπογράφοντας μάλιστα ο κ.Τοψίδης (που ετοιμάζεται να ανακοινώσει και υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα χειρίζεται ακόμα πιο σοβαρά και περίπλοκα θέματα), επίσημη συμφωνία συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης.

Ο κ.Κοτζιάς αν και απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι γνώριζε προσωπικά την συγκεκριμένη επίσκεψη, εντούτοις ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ γιατί ήταν ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΟΠΗΜΑ η επίσκεψη δημάρχων (όπως ο Βαγγέλης Λαμπάκης δηλαδή)  και άλλων δημόσιων παραγόντων (όπως είναι και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης) που πήγαιναν στην Κριμαία. Γιατί αυτό ήταν αντίθετο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μάλιστα επέβαλλε και κυρώσεις σε όσες χώρες παραβίαζαν τις αρχές του ΟΗΕ και πήγαιναν στην Κριμαία, οπότε η Ελλάδα μπορούσε να καταδικαστεί. Αλλά ο κ.Λαμπάκης έλεγε τότε ότι δεν τον ενδιαφέρει , γιατί έχει δικαίωμα να ασκεί την… διπλωματία των λαών και ο κ.Τοψίδης ότι θα.. εξάγει εβρίτικα προϊόντα στην Κριμαία, παρακάμπτοντας Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΜΑΣ

Ιδού και απομαγνητοφωνημένος ο πλήρης διάλογος

Ερώτηση: Δεν ξέρουμε και εδώ πρέπει εσείς να μας το επιβεβαιώσετε, είχε ακουστεί πολύ έντονα παρασκηνιακά στον Τύπο (σ,σ,το Evros-news.gr είναι αυτό που το είχε αναδείξει) ότι είχατε αντιδράσει και σεις έντονα σε μια αδελφοποίηση που είχε γίνει μεταξύ του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Συμφερούπολης στην Κριμαία και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αλεξανδρούπολης;

ΚΟΤΖΙΑΣ: “Ακούστε να σας πω. Έχω διεθνείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι δεν έχω αντιδράσει σ’ αυτό, αλλά γενικά αντέδρασα. Σε αυτό που αντέδρασα ήταν όταν διάφοροι δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες δημόσιοι πηγαίναν στην Κριμαία. Όμως έχω αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του ΟΗΕ και πάνε στην Κριμαία. Και δεν θέλω με κανέναν τρόπο η χώρα να καταδικαστεί, γιατί κάποιος αποφάσισε να πάει στην Κριμαία”.

Η Κριμαία είναι λίγο περίπτωση… Κύπρου

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε επίσης και κάτι ακόμα πιο σοβαρό, που αφορά και τα εθνικά μας θέματα. Ότι δηλαδή η Κριμαία μοιάζει με την περίπτωση της Κύπρου. Κάτι μάλιστα που είχε αναφέρει τότε το Evros-news.gr, στηλιτεύοντας την… αφέλεια με την οποία πείστηκαν απ’΄τον Γκαμπαερίδη οι Λαμπάκης και Τοψίδης να πάνε στην Κριμαία.

Είπε ο κ.Κοτζιάς: “Το δεύτερο είναι, ότι η υπόθεση της Κριμαίας είναι λίγο Κύπρος. Έτσι, μην το ξεχνάτε. Είναι κατάκτηση ή απελευθέρωση, ανάλογα πως το βλέπετε, μιας περιοχής που ζούνε Ρώσοι. Τι άλλο λένε οι Τούρκοι; Ότι προστάτευσαν μια περιοχή που ζούνε οι Τουρκοκύπριοι.

Πάλι μπαίνει το ζήτημα. Είμαστε με δύο αρχές; Δηλαδή, αν οι Ρώσοι καταλαμβάνουν τα εδάφη μιας χώρας, επειδή είναι φίλοι μας καλώς το κάνουνε και αν οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τα εδάφη μιας άλλης χώρας, επειδή είναι οι αδερφοί μας η Κύπρος, κακώς το κάνουνε; Έχει σχέση με τους βαθμούς συγγένειας η αρχή ή είναι αρχή του διεθνούς δικαίου ότι δεν μπορεί με όπλα να καταλαμβάνεις τμήματα μιας άλλης χώρας, ακόμα και αν έχει μειονότητες ή πληθυσμούς που μιλάνε την ίδια με σένα ή έχουν στοιχεία της δικιάς σου κουλτούρας.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα δεν αντιτάχθηκε και δεν έβαλε ποτέ βέτο, όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κριμαία, ενώ έχουμε βάλει βέτο για τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Εκεί εμείς και εγώ προσωπικά ακόμα και τώρα που δεν είμαι υπουργός, ξαναλέω ότι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτές οι αποφάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, στηρίχθηκαν στο διεθνές δίκαιο.

Αλλά την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης δεν την ξέρω και δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά”. 

Ερώτηση: Άρα λέτε ότι από την πληροφόρηση που είχατε όσο είσαστε στο υπουργείο, δεν προέκυψαν ζητήματα και γεγονότα που να απασχόλησαν το υπουργείο Εξωτερικών, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε σχέση με κινήσεις Ρώσων διπλωματών στην Αλεξανδρούπολη ή γενικά στην Θράκη.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου, έχω υπόψη μου γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα μια προσπάθεια διείσδυσης.

-Και όχι συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη και την Θράκη;

ΚΟΤΖΙΑΣ: “Όχι, όχι”.

Φανταστείτε να είχε δηλαδή συγκεκριμένα υπόψη του κάτι για την Αλεξανδρούπολη και τον δήμαρχο της Βαγγέλη Λαμπάκη ο Νίκος Κοτζιάς. Αφού:

  1. Χαρακτήρισε τον δήμαρχο της φίλο των Ρώσων
  2. Είπε ότι στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό.
  3. Δεν γνώριζε αν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης πήγε στην Κριμαία με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και υπέγραψαν μάλιστα και συμφωνία, αλλά αντέδρασε όταν δήμαρχοι ελληνικών πόλεων και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί βρίσκονταν εκεί, γιατί αυτό ήταν αντίθετο με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του ΟΗΕ. 

Που και να τα γνώριζε όλα αυτά. Πιστεύω πάντως, ότι το… σαρδόνιο χαμόγελο του Νίκου Κοτζιά, που εμφανίστηκε κυρίως όταν απαντούσε στις ερωτήσεις για την Αλεξανδρούπολη και τον Βαγγέλη Λαμπάκη, τα έλεγε όλα.

Υ.Γ1: Μια παρατήρηση, αν επιτρέπεται στην δημοσιογραφική μου ταπεινότητα, για μια ερώτηση που έκανε ο καλός συνάδερφος Αντώνης Τελλόπουλος από την ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση. Όχι επειδή βρίσκομαι σε αυτό τον χώρο επαγγελματικά 30 χρόνια και μια μικρή εμπειρία την έχω, αλλά λόγω μιας μικρής θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών. Προφανώς δεν περίμενε να του απαντήσει δημόσια ένας υπουργός Εξωτερικών, έστω και πρώην και μάλιστα να προβληθεί αυτό,  τι ακριβώς του είπαν οι υπηρεσίες του υπουργείου του που χειρίζονται απόρρητα θέματα και κυρίως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η γνωστή ΕΥΠ;

Υ.Γ2: Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο γιατί συνεχίζει να τον αναφέρει και να τον… ανακατεύει ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σε όλα αυτά τα θέματα με τους Ρώσους, όταν μάλιστα υπάρχει η γνωστή ένταση και το τεράστιο θέμα στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ρωσικής εκκλησίας; Κάποια πράγματα δεν καταλαβαίνει ότι χρειάζονται προσεκτικούς χειρισμούς;