Αφιέρωμα Euronews: Ο νέος δρόμος του μεταξιού περνά από το… Σουφλί

Αφιέρωμα στο Σουφλί, την “πόλη του μεταξιού”, έκανε το γνωστό ευρωπαϊκό κανάλι Euronews της Αθήνας, με ρεπορτάζ του πολύ καλού Θρακιώτη δημοσιογράφου Γιάννη Γιαγκίνη.

Επίκεντρο είναι το μετάξι και όπως αναφέρεται:

“Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δίπλα από τον ποταμό Έβρο, βρίσκεται το Σουφλί, ιδιαίτερα γνωστό εδώ και δεκαετίες για τα μεταξωτά του.

Η ακριτική πόλη των 4.000 κατοίκων έχει παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα. Εκεί υπάρχουν τέσσερα μουσεία, θυμίζοντας τις παλιές ένδοξες μέρες και ξεναγόντας τον επισκέπτη στην παραγωγική διαδικασία.

Μπορεί πλέον να έχουν απομείνει μονάχα δύο ενεργές επιχειρήσεις, ωστόσο η ζήτηση το τελευταίο διάστημα αυξάνεται κατακόρυφα, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Οι χώρες εξαγωγής

Η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Κύπρος είναι οι κύριες αγορές στις οποίες στέλνονται τα ξακουστά σουφλιώτικα μεταξωτά ρούχα, μαζί φυσικά με την βρετανική στην οποία υπάρχει ζήτηση για πρώτη ύλη από τους οίκους υψηλής ραπτικής.

«Αυτήν την χρονική στιγμή το μετάξι επανέρχεται ξανά, οι σχεδιαστές μόδας το ζητάνε. Εμείς προσπαθούμε να βελιτώσουμε καθημερινά και την ποιότητα και την ποσότητα που παράγπουμε και να ανταποκριθούμε και σχεδιαστικά σε ό,τι ζητάνε», λέει η Δέσποινα Μπακάρου από τα Μεταξωτά Μουχταρίδη.

«Δεν νοείται υψηλή ραπτική χωρίς μετάξι», επισημαίνει ο Γιώργος Τσιακίρης, πρόεδρος των παραγωγών μεταξωτών στο Σουφλί.

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα

Η σηροτροφία, δηλαδή η εκτροφή μεταξοσκώληκα με σκοπό την παραγωγή μεταξιού, αποτελούσε την κύρια επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων ήδη από τον 17ο αιώνα.

Ωστόσο αυτό έχει εξασθενήσει και επιδιώκεται να αναβιώσει, με τους ντόπιους να πιστεύουν ότι οι αρμόδιοι πρέπει να επενδύσουν στην ιδιαιτερότητα της περιοχής τους για να αυξήσουν και τα τουριστικά ρεύματα προς αυτήν.

Αυτό επισημαίνει τόσο ο ιδιοκτήτης του Λαογραφικού Μουσείου Γιώργος Μπουρουλίτης όσο και η κάτοικος Ματίνα Λέκκα, η οποία ωστόσο δηλώνει ότι δεν βλέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Ο παράγοντας Κίνα

Παραλαμβάνοντας την κλωστή, οι σουφλιώτικες επιχειρήσεις τη μετατρέπουν σε κατάλληλο προς ύφανση προϊόν και τελικά παράγουν το ύφασμα, το οποίο στη συνέχεια προμηθεύουν στους διάσημους πελάτες τους.

Δεδομένου ότι η Κίνα έχει σταδιακά μειώσει την παραγωγή την ίδια στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων από το ακριτικό Σουφλί εκτιμούν ότι ανοίγονται διάπλατα μπροστά τους νέοι εμπροικοί δρόμοι του μεταξιού.

Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν ευρωπαίοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να δαπανήσουν ακόμα και 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Κινέζους που επισκέφθηκαν την περιοχή το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή: euronews