Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος υπέρ του Αρχιεπισκόπου και της συμφωνίας με Τσίπρα, στην θυελλώδη συνεδρίαση

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος υπέρ του Αρχιεπισκόπου και της συμφωνίας με Τσίπρα, στην θυελλώδη συνεδρίαση

Υπέρ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της συμφωνίας που με αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε από κοινού με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τάχθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, κατά την παρέμβαση του στην χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου επιβεβαιώθηκε το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιότατος Άνθιμος ήταν μεταξύ αυτών που πήραν το μέρος του Αρχιεπισκόπου, αλλά υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις από άλλους Μητροπολίτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην… περάσει τελικά η απόφαση για τους κληρικούς που προέβλεπε η συμφωνία, αλλά να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.  Ο κ.Ιερώνυμος είχε καταφέρει να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την επομένη των ανακοινώσεων, αφού στη λεγόμενη «μικρή σύνοδο» μετέχουν ιεράρχες που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του.  Όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.

Οι διάλογοι που έγιναν στην αίθουσα της ιεραρχίας χθες, όμως, καταδεικνύουν το διχασμό των Μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ο κ.Ιερώνυμος επ’ ουδενί ήθελε να βγει δημοσίως η εικόνα της αντιπαράθεσης, διατυπώνοντας το μάλιστα ευθέως όταν ζήτησε να συνταχθεί ανακοίνωση, πράγμα που έγινε. Ωστόσο, δύο αποχωρήσεις και μάλιστα ηχηρές έβγαλαν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης την ιερή αντιπαράθεση. Η πρώτη ήταν του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και να οδηγηθεί στην αποχώρηση. Η δεύτερη ήταν του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ιωνίας Γαβριήλ.

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας τονίζοντας ότι το θέμα της μισθοδοσίας είναι ζήτημα που αφορά την Πολιτεία.  Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αντέδρασαν κορυφαίοι Μητροπολίτες της ιεραρχίας, οι οποίοι επισήμαναν ότι «και μόνο η ανακοίνωση αποδεικνύει πόσο προσχηματική ήταν η πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και και πόσο εκβίασε την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο με το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου». Οι ίδιοι ιεράρχες σημειώνουν ότι «εμείς επιμένουμε πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα πλην της μισθοδοσίας του κλήρου που είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη και ούτε η χούντα δεν τόλμησε να πειράξει».

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος: 
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω…
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις:
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας συντάχθηκε μετά από την προτροπή του Αρχιεπισκόπου ότι «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Μητροπολίτης Άνθιμος: Το κλίμα ήταν… υγιές!!!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για μια ομολογουμένως τρικυμιώδη συνεδρίαση με … πολεμικούς διαλόγους και ηχηρές αποχωρήσεις, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος υποστήριξε σε συνέντευξή του στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open οτι το κλίμα ήταν υγιές!

Παράλληλα,  ερωτηθείς ο κ. Άνθιμος για το αν η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας ήταν πλήγμα για τον Αρχιεπίσκοπο ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδρουπόλεως δήλωσε: «ο αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να συνδιαλέγεται με αυτόν που εκλέγει ο ελληνικός λαός, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας».

Το σχέδιο συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος με την Πολιτεία, υποστήριξε επίσης στις δηλώσεις του ο κ. Άνθιμος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε ότι η Ιεραρχία είχε έντονους προβληματισμούς ως προς την ουσία και τις λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στην Ιεραρχία είναι ότι «εκείνο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος. Μόνον αυτό. Άσχετα με το εάν περιβλήθηκε τον τύπο τον πολιτικό.

Πηγή: protothema.gr