Φόβος στο επαρχιακό δίκτυο και τα χωριά του Έβρου απ’ την συνεχή παρουσία λαθρομεταναστών

Φόβος στο επαρχιακό δίκτυο και τα χωριά του Έβρου απ’ την συνεχή παρουσία λαθρομεταναστών

Φόβος έχει αρχίσει να επικρατεί σε όσους κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο αλλά και τα χωριά του Έβρου, κυρίως αυτά του κεντρικού και βόρειου τμήματος του νομού σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Ορεστιάδα, από την συνεχή και μεγάλη παρουσία λαθρομεταναστών.

Πριν από καιρό είχαμε αναφερθεί με ρεπορτάζ του Evros-news.gr στο γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου και την εξάπλωση των διακινητών και των προσφύγων και λαθρομεταναστών προς τις περιοχές που βρίσκονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επιλέγουν πλέον να κινούνται από την αντίθετη πλευρά του ποταμού, προκειμένου να περνούν ευκολότερα απαρατήρητοι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεν επιλέγουν τον κάθετο άξονα για τις κινήσεις τους, αλλά τον δρόμο από τους Μεταξάδες προς τις Σάπες, μέσω Δερείου και των άλλων χωριών του ορεινού όγκου ή τους επαρχιακούς δρόμους της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου.

Έτσι, χωριά όπως το Παλιούρι, η Λάδη, οι Μεταξάδες, το Πρωτοκκλήσι, το Μικρό Δέρειο, που πολύ σπάνια έως καθόλου έβλεπαν λαθρομετανάστες, τώρα οι κάτοικοι τους σχεδόν καθημερινά αντικρίζουν δεκάδες να μπαίνουν μέσα και να ζητούν φαγητό ή νερό. Με αποτέλεσμα να αισθάνονται έντονη ανασφάλεια, αλλά και φόβο (δεν μετατράπηκε ακόμα σε τρόμο ευτυχώς), αφού ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Τα τελευταία κρούσματα σε επαρχιακούς δρόμους, κυρίως σε αυτόν που ενώνει Μεταξάδες με Μικρό Δέρειο ή αυτόν που πηγαίνει από τα Βρυσικά στο Μαυροκκλήσι, όπου οδηγοί είδαν μπροστά να πετάγονται λαθρομετανάστες και να προσπαθούν να αρπάξουν τα αυτοκίνητα τους, μόνο καθησυχαστικά δεν μπορούν να είναι για τους κατοίκους όλων αυτών των περιοχών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μεγάλης ηλικίας. Όλοι πάντως αισθάνονται ανασφάλεια, μια και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, δεν επιτρέπουν να ελεγχθεί η κατάσταση, που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.