Αλεξανδρούπολη: Δριμύ κατηγορώ εργαζομένων κατά Β.Λαμπάκη. “Άθλιες συνθήκες στην καθαριότητα”- “Δεν είμαι περήφανος” η απάντηση του

Αλεξανδρούπολη: Δριμύ κατηγορώ εργαζομένων κατά Β.Λαμπάκη. “Άθλιες συνθήκες στην καθαριότητα”- “Δεν είμαι περήφανος” η απάντηση του

Δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη για την κατάσταση και τις συνήκες στον τομέα της καθαριότητας, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Γιάννης Τσούνης, στην πρωινή συνάντηση των εργαζομένων μαζί του στο Δημαρχείο, μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν και παννελαδικά, για το θάνατο δύο συναδέρφωων τους σε άλλους δήμους εν ώρα εργασίας.

Ο κ.Τσούνης και ο Σύλλογος των εργαζομένων του δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την κινητοποίηση τους με κλείσιμο του γκαράζ στον Μαίστρο και την διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, παρουσία και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. κατά την διάρκεια της συνάντησης που κράτησε πάνω από μισή ώρα, επικράτησε κάποιες στιγμές ένταση, αφού ο γνωστός, εκρηκτικός χαρακτήρας του κ.Λαμπάκη, ήταν φυσικό να την προκαλέσει. Βρήκε όμως τον “δάσκαλο” του από τον Γιάννη Τσούνη, ο οποίος ήταν καταιγιστικός, με συνγεκριμένα στοιχεία αποδόμησε την προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η κατάσταση και τελικά τον υποχρέωσε να παραδεχθεί ότι: “Ποιός σας είπε ότι είμαι περήφανος για αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της καθαριότητας”; Αλλά και ότι  “συμφωνώ μαζί σας από αυτά που είπατε στα περισσότερα”. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όπως συχνά επανλαμβάνει δηλαδή ο Βαγγέλης Λαμπάκης, παραδέχθηκε έμμεσα ότι η κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι καλή.

Τσούνης: Άθλιες οι συνθήκες που ζουν και

δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Ο κ.Τσούνης έκανε πάντως συγκεκριμένες καταγγελίες. Το Evros-news.gr απομαγνητοφώνησε τους διαλόγους ανάμεσα στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τον Maximum FM που μετέδωσε απ’ ευθείας την συγκεκριμένη συνάντηση, με παρόντα τον δημοσιογράφο του Γιάννη Ναλμπάντη και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό πολύ.

ΤΣΟΥΝΗΣ: “Οι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Αν εσείς αυτό μπορείτε να το περνάτε με κοσμικούς όρους, με ευγένεια, ενώ το έχετε απαξιώσει συντονισμένα είναι δικό μας θέμα. Προσωπικό ενώ είχατε την δυνατότητα να πάρετε πολύ περισσότερο και με βάση τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν πήρατε. Έχετε υποχρέωση να ενισχύσετε τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Δεν αρκεί ένα απορριμματοφόρο δωρεά του ΤΑΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Το καλοκαίρι έχουμε καταγγελίες των εργαζομένων, ότι κάποια στιγμή ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη καθαρίζονταν με δυο απορριμματοφόρα. Τα αυτοκίνητα που είναι υποχρεωτικό να έχουν κλιματισμό μέσα, υπήρξε λιποθυμία εργαζόμενου γιατί κλιματισμός δεν υπάρχει.  Αυτό που χρειαζόμαστε ως εργαζόμενοι κύριε δήμαρχε, είναι πράξεις. Δεν χρειαζόμαστε λόγια. Εμπιστευθήκαμε τον λόγο σας πριν από ενάμισι χρόνο και τελικά αυτό που αποκομίζουμε σήμερα είναι ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η εικόνα”.

-Λιποθύμησε οδηγός απορριματοφόρου χθες το μεσημέρι στις Φέρες από θερμοπληξία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Λαμπάκης:Ποιός σας είπε ότι είμαι περήφανος

για όσα συμβαίνουν στον χώρο καθαριότητας;

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης στριμωγμένος φανερά από τις καταιγιστικές καταγγελίες του κ.Τσούνη, αν και συχνά επαίρεται ότι είναι επικεφαλής της καλύτερης δημοτικής αρχής στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι: “Ποιός σας είπε ότι είμαι περήφανος για αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της καθαριότητας; Δεν ξεχνώ όμως, ότι ζω σε μια Ελλάδα όπου όλες οι καμπύλες είναι προς τα κάτω. Παρά το γεγονός ότι ο δήμα\ος Αλεξανδρούπολης περνάει και αυτός μια φτώχια, επί 8 ολόκληρα χρόνια από το 2011, είναι ένας δήμος που με αγαστή συνεργασία αιρετών και υπηρεσιακών καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο. Αυτός ο δήμος είναι ένας από τους καθαρότερους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό δεν μπορείτε να μου το στερήσετε σαν κρίση, γιατί γυρνάω σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα, μιλάω με πολλούς δημάρχους και είναι γεγονός ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους καθαρότερους δόμους’ ¨Οσο και αν κάποιοι θέλουν να μειδιάσουν ή να ειρωνευτούν. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

Είναι ψευδές ότι έχουμε μόνο δυο απορριμματοφόρα. Τα απορριμματοφόρα είναι επτά και όχι δύο. Τα αυτοκίνητα μας όλα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Ξέρετε κανένα ΚΤΕΟ να δίνει βεβαιώσεις κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν; Άρα, όλα αυτά που μου είπατε περί οχημάτων τα οποία έχουν ελλείψεις, δεν ισχύουν. Ότι υπάρχουν μικροπροβλήματα, βεβαίως και υπάρχουν μικροπροβλήματα. Κανείς δεν είπε ότι είναι ο καλύτερος στόλος αυτός που έχουμε. Είναι ένας γερασμένος στόλος, αλλά όμως συντηρημένος και μπροστά μας έχουμε μια προμήθεια 680.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν ώστε να βοηθήσου όλο τον στόλο μας και να αποκατασταθούν οι οποιεσδήποτε βλάβες. Τα χρήματα υπάρχουν, αλλά ξέρετε στην Ελλάδα της ψωροκώσταινας, οι γραφειοκρατίες δεν μας αφήνουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα.

Δεν χαιρετίζετε ότι προμηθευτήκαμε χάρη στην δωρεά του ΤΑΠ ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, που προστέθηκε στον γερασμένο στόλο; Δεν χαιρετίζετε το γεγονός ότι προχωράει η απόκτηση ενός ακόμα απορριμματοφύρου διπλάσιας χωρητικότητας και αξίας 200.000 που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του δήμου Αλεξανδρούπολης; Άρα σε μια βδομάδα θα έχουμε δυο καινούργια απορριμματοφόρα. Είπατε ότι δεν πήραμε για την καθαριότητα όσους έπρεπε. Βεβαίως και δεν πήραμε όσους έπρεπε και συμφωνώ μαζί σας από αυτά που είπατε στα περισσότερα. Αλλά να βλέπουμε και την δυνατότητα ή την αδυναμία να υλοποιήσουμε αυτά τα πράγματα, Εμείς δεν ήρθαμε από το φεγγάρι και ούτε ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο δήμος που περιλαμβάνεται μέσα στους δήμους της Ουάσιγκτον ή του Βερολίνου (σ.σ. άλλα λέει για την καλύτερη δημοτική αρχή στην Ελλάδα). Είναι ένας δήμος ελληνικός, με 67% από το 2011 περιορισμένους πόρους και κονδύλια. Με το 33% προσπαθούμε και μάλιστα στην ανταποδοτικότητα, όπως η αριστερή κυβέρνηση διατήρησε. Δεν μπορούμε να πάμε σε άλλους κωδικούς για να αγοράσουμε 10 απορριμματοφόρα ή να προσλάβουμε 30 άτομα.

“Ο χώρος του γραφείου κίνησης δεν είναι ανεκτός”

Βεβαίως και προσλάβαμε με την διαδικασία του ΑΣΕΠ 10 άτομα που δουλεύουν στην καθαριότητα, Γιατί δεν πήραμε ένα ακόμα, γιατί δεν μπορούσαμε παραπάνω. Ήταν αδύνατον. Για τον χώρο της κίνησης, δεν λέω ότι είναι ένας χώρος ανεκτός. Είναι λίγο κάτω από το ανεκτό. Εγώ ψέματα δεν λέω. Έρχομαι το πρωί πρώτος και φεύγω τελευταίος και δουλεύω 15 ώρες. Πρέπειι όλοι να ξκεπεράσουμε τον εαυτό μας. Όταν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να πετάξουμε όλα τα παλιά και να αγοράσουμε καινούργια, θα το κάνουμε,.

Όσον αφορά τα συνεργεία επιδιόρθωσης των κάδων και των αυτοκινήτων είναι συγκεκριμένα. Λίγο πολύ όλα τα γκαράζ αυτή την εικόνα έχουν. Ετοιμάζουμε μια μελέτη που άργησε, καμμιά αντίρρηση, όλα τα πράγματα αργούν σ’ αυτή την Ελλάδα. Ετοιμάζουμε ένα χώρο με ντουζιέρες και καινούργιες τουαλέτες. Ότι μπορούμε κάνουμε. Ότι πρόβλημα υπάρχει στην συγκομιδή των απορριμμάτων, πρέπει άμεσα να το διορθώσουμε και βέβαια στη δαχείριση των απορριμμάτων είμαστε ένας από τους πρώτους δήμους που με πολύ αγώνα και κόπο καταφέραμε να έχουμε ήδη εδώ και ένα μήνα την κατασκευή του ΧΥΤΥ και μέσα σε δυο μήνες αρχίζει η καταστκευή του εργοστασίου των 40 περίπου εκατ. ευρώ, όπου 40 με 50 άνθρωποι θα βρουν δουλειά εκεί πέρα και θα λύσουμε το πρόβλήμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την επεξεργασία τους και την ανακύκλωση.

Είμαι με τους εργαζόμενους, δεν είμαι με το κεφάλαιο. Τους ακούω κάθε μέρα. Έχω πολύ καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους. Ρωτήστε τον κύριο πρόεδρο.

Τσούνης: Είστε στους δυο δήμους που είχατε ΧΑΔΑ ως πέρυσι

Να πάμε με τα κανάλια στο γκαράζ να δούμε ποιός έχει δίκιο

ΤΣΟΥΝΗΣ: “Συγχαρητήρια που φτιάξατε ΧΥΤΥ, γιατί είσασταν εσείς μαζί με έναν ακόμα δήμο μέχρι πέρυσι που είχατε ΧΑΔΑ. Η άψογη διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, είχε να κάνει με την διατήρηση ενός ΧΑΔΑ μέχρι πέρυσι. Τα προβλήματα τα οποία εσείς προσπαθείτε να τα κρύψετε κάτω από τα χαλί, λέγοντας πάλι γενικόλογες αναφορές και δεσμεύσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.

-Σοβαρό εργατικό ατύχημα με δημοτικό υπάλληλο στην Αλεξανδρούπολη

Είχα την ευγένεια και δεν μίλησα καθόλου,Αν έχετε λοιπόν την ευγένεια, γιατί αν δεν έχετε την ευγένεια μπορώ να μιλήσω και γω διαφορετικά. Εγώ δεν χαρακτηρίζομαι, αλλιώς θα ήμουνα και εγώ στα σαλώνια όπως μπήκατε εσείς. Εγώ λοιπόν στα σαλώνια δεν μπήκα μετά από 20 χρόνια συνδικαλιστής. Είμαι ακόμα του δρόμου. Ως εκ τούτου συγχωρήστε μου λίγο το ύφος.

Εσείς κύριε δήμαρχε, κάνατε την φιέστα της παραλαβής του απορριμματοφόρου. Γιατί αυτό κάνατε. Αφού λέτε ότι εμείς λέμε ψέματα, με τα κανάλια παρουσία σας να κατέβουμε αύριο το πρωί στο γκαράζ, να δείτε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα. Αν έχετε το θάρρος και το πολιτικό σθένος επειδή λένε ψέματα όλοι, να μας αποδείξετε ότι είμαστε όλοι εμείς ψεύτες κατεβαίζοντας με τα κανάλια αύριο το πρωί στο γκαράζ;

Μας είπατε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κυλιούνται στις λάσπες μαζί με τα ποντίκια, επειδή η οικονομική δυνατότητα του δήμου προέβλεπε άλλες προτεραιότητες. Γιατί τα χρήματα των ανταποδοτικών τα χρησιμοποιείτε με δικιά σας βούληση με άλλες προτρεραιότητες. Εμείς αυτό που λέμε για την καθαριότητα είναι:

  1. Είδη ατομικής προστασίας έχετε δώσει στους εργαζόμενους; Ποτέ δεν δώσατε
  2. Γιατρό εργασίας έχουν δει; Ποτέ. Αν τον έχετε και δεν τον έχουν δειο, δική σας είναι η ευθύνη.
  3. Εμβόλια έχουν κάνει οι εργαζόμενοι κύριε δήμαρχε; Ποτέ
  4. μας μείπατε ότι τα λάστιχα είναι καλ.α Εοπειδή πρέπει να λέμε την αλήθιεια, πέντε από τα απορριμματοφόρα κόπηκαν στον πρώτο έλεγχο και είναι με παράταση για έναν μήνα. 
  5. Στο δικό σας αυτοκίνητο, αν κοβόταν στο ΚΤΕΟ στον πρώτο και στον δεύτερο έλεγχο, θα βάζατε λάστιχα; Θα βάζατε την οικογένεια σας πάνω
  6. Έχετε λοιπόν την κύρια ευθύνη, αυτό που θα κάνατε στο σπίτι σας για την ασφάλεια των δικών σας ανθρώπων, να το κάνετε για τους ανθρώπους  που έχετε υπ’ ευθύνη σας.
  7. Αν δεν έχετε την αντοχή να ακούστε αυτά τα πράγματα, μπορείτε να υπεκφύγετε και να φύγετε.

Τσούνης: Θα καταγγείλουμε την κατάσταση στο υπουργείο Εργασίας

Επειδή η συζήτηση θα φτάσει και στο δημοτικό συμβούλιο. Αν θέλετε να κρύβεστε, εμείς θα το βάλουμε στο δημοτικό συμβούλιο ως εργαζόμενοι. Αν εσείς με αυτοκρατορική αντίληψη θέλετε να κρύβεστε δικαίωμα σας. Μην το συζητάτε και κρυφτείτε. Εσείς είσαστε δήμαρχος και θα αποφασίσετε αν συζητηθεί. Αν δεν γίνει, εμείς ως εργαζόμενοι θα πούμε ότι κρύβεστε. Αυτό που μας παρακαλέσατε πριν 1,5 χρόνο, να μην βάλουμε το θέμα στο ΣΕΠΕ και στο υπουργείο Εργασίας, γιατί για δύο με τρεις μήνες μας είπατε ότι κατεβαίνει ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας κάτω ότι η εικόνα του γκαράζ που είναι άθλια και τρισάθλια θα αλλάξει ριζικά. 

ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Γιατί το κουκουλώσατε και δεν το καταγγείλατε τότε;

ΤΣΟΥΝΗΣ: Γιατί κύριε δήμαρχε ακόμα και αν κάποιο μέλος του Δ.Σ ανοιχτά βγάζει τα θέματα στην τοπική κοινωνία, του ρίχνετε 15 μέρες στέρηση μισθού. Επικίνδυνες οι συνθήκες εργασίας. Εμείς στον πιο ανώτατο βαθμό ως Ομοσπονδία σας ενημερώνουμε ότι με στοιχεία και φωτογραφίες θα το φτάσουμε στον πιο ανώτατο βαθμό. θα νπάμε στο υπουργειο Εργασίας με τα στοιχεία που υπάρχουν.

ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Απειλή είναι αυτό;

ΤΣΟΥΝΗΣ: Δεν είναι απειλή. Τα προβλήματα και η εικόνα αυτή την στιγμή στον δήμο, για τα οποία εσείς είστε υπεύθυνος, είναι: Οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί να βγαίνουν για εργασία με λιωμένα λάστιχα, χωρίς να έχουν είδη ατομικής προστασίας και με κίνδυνο της ζωής τους.

ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Τους ευχαριστώ.

ΤΣΟΥΝΗΣ: Όχι να μην τους ευχαριστείτε. Βαρεθήκαμε από τα ευχαριστώ και να έχουμε 43 ανθρώπους νεκρούς. Θέλουμε πράξεις. Δεσμευόμαστε σαν Ομοσπονδία, ότι στο δημοτικό συμβούλιο που θα επιδιώξουμε με όποιες δυνάμεις συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, να συζητηθεί το θέμα της άθλιας ειόνας στην υπηρεσία καθαριότητας. Επειδή η εικόνα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, αύριο το πρωί παρουσία καναλιών και εργαζομένων, να επισκεφθούμε τον χώρο και να διαπιστώσουμε όλοι αν η κατάσταση είναι αυτή που λέμε εμείς ή αυτή που παρουσιάζετε εσείς.