Κίνδυνος για “κόκκινο συναγερμό”, αφού οι Βούλγαροι ειδοποίησαν ότι αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νερού

Κίνδυνος για “κόκκινο συναγερμό”, αφού οι Βούλγαροι ειδοποίησαν ότι αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νερού

Κίνδυνος για “κόκκινο συναγερμό” στον ποταμό Έβρο υπάρχει για αύριο Σάββατο αλλά και τις επόμενες ημέρες, αφού οι Βούλγαροι ειδοποίησαν με ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών που κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ότι αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Όπως βλέπετε στο έγγραφο που δημοσιεύει το Evros-news.gr για το νομό μας, αναφέρει: “Για τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου και Τούντζα, αναμένεται η στάθμη των υδάτων να υπερβεί τον κίτρινη συναγερμό την 24η Νοεμβρίου. Για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Άρδα για το επόμενο 5ήμερο προβλέπει κίτρινο συναγερμό σε παραποτάμους στο Σμόλιαν, Ρουντοζέμ, Άρντινο, Ζλάτογκραντ”.

Το πρόβλημα εξέτασε η συνεδρίαση του Συντονιστικού  Οργάνου
Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε ο Δημήτρης Πέτροβιτς 
Η ρηματική διακοίνωση των Βουλγάρων έφτασε χθες, που κατά σύμπτωση είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου, απόφαση του Προέδρου του και Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Αν και το θέμα ήταν γενικότερο, δηλαδή η οργάνωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί ο επερχόμενος χειμώνας με τις χιονοπτώσεις, τους παγετούς και φυσικά τις πλημμύρες, οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένονται προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, μια και αρκετά από τα αναχώματα είναι ακόμα “ανοιχτά” και οι πληγές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Μαρτίου δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.
Όπως είπε στη συνεδρίαση αλλά και επανέλαβε στους δημοσιογράφους ο κ.Πέτροβιτς, τα αιτήματα χρηματοδότησης για την εκπόνηση έργων αποκατάστασης των ρηγμάτων και η υλοποίηση τους είχαν υποβληθεί έγκαιρα από την Περιφέρεια, όμως η έγκριση των χρηματοδοτήσεων καθυστέρησε σημαντικά με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπουργείων και της γνωστής γραφειοκρατίας. Έτσι  δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε πως οι ανάδοχοι των απαιτούμενων εργολαβιών, θα οριστούν μέσα στον επόμενο μήνα, όποτε και θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των… σπασμένων αναχωμάτων, ενώ αν παραστεί ανάγκη, θα επέμβουν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Πέτροβιτς: Είμαστε απολύτως συντονισμένοι
στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων 

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς, πραγματοποιήθηκε με κύριο στόχο τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων αρχών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε πως «Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης είναι εξέταση όλων των παραμέτρων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα, για την αντιμετώπιση παγετών, χιονοπτώσεων και ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, που εμφανισθούν στην περιοχή μας. Είναι θέληση και πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Έβρου, να είμαστε απολύτως συντονισμένοι στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων όποτε κι αν προκύψουν. Η συνεργασία και η ετοιμότητα στη λογική της πρόληψης, αλλά και της συνδυασμένης αποτελεσματικής αντιμετώπισης, αποτελούν κυρίαρχο στόχο μας». 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η προϊσταμένη σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κρυσταλλένια Γεωργιάδου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών  και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γεώργιο Κουκουράβας, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Νικόλαος Γκότσης, ο Αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Χρήστος Πρόξενος, εκπρόσωποι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, του στρατού, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε, της ΔΕΔΔΗΕ, της ΕΥΔΕ Έβρου, του ΕΚΑΒ, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, του Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β., των Φορέων Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Διαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, και Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.