Ξεσαλώνουν οι Τούρκοι με ασκήσεις στο Αιγαίο, από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο

Με ένα πρωτοφανές μπαράζ ασκήσεων μέσα στο Δεκέμβριο που… αγγίζουν και την Σαμοθράκη, η Τουρκία επιχειρεί να «πυρπολήσει» το Αιγαίο από ντα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και το επιτελείο του προετοιμάζουν το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη κάπου μέσα στον Δεκέμβριο.

Η Τουρκία προχωρά πρακτικά στη δέσμευση μιας περιοχής 20.000 τ.χλμ. με τέσσερις συνολικά ασκήσεις.

Την αρχή την κάνει η Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου με άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, από τις δέκα το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Μια ημέρα μετά στις 28 Νοεμβρίου η Τουρκία προαναγγέλλει άσκηση με υποβρύχια συσκευή στην καρδιά του Αιγαίου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχή στα ανατολικά Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, βόρεια της Ικαρίας και νότια της Χίου!

Μετά η τουρκική δραστηριότητα μετακυλίεται νοτιότερα στην περιοχή της Μεγίστης με μια σειρά από Navtex τις οποίες εξέπεμψε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού, για το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου.

Επίκεντρο το το Καστελόριζο, αλλά με επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται έως και 100 χιλιόμετρα νοτιότερα του νησιωτικού συμπλέγματος, δεσμεύοντας τέσσερα τμήματα της, με σκοπό τη διεξαγωγή γυμνασίων με πραγματικά πυρά.

Ταυτόχρονα μεταξύ της Ρω και της Ρόδου, δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα, δεσμεύει μια ακόμη περιοχή, για άσκηση με πυρά.

Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρόκειται για το –με «συνέπεια»- παιχνίδι της Τουρκίας στο Αιγαίο θεωρώντας εαυτόν ως την κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.

Στόχος ο διαμοιρασμός και η διχοτόμηση της Αρχιπελάγους μέσω της απειλής των όπλων, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν διατίθεται να της αντιπαρατεθεί.

Πηγή: europost.gr