“Απάτη” η καναδική Aphria που σχεδίαζε επενδύσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ξάνθη

“Απάτη” η καναδική Aphria που σχεδίαζε επενδύσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ξάνθη

Βουλιάζει η μετοχή της καναδικής Aphria που σχεδίαζε επενδύσεις που είχαν πολυδιαφημιστεί για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ξάνθη και έφτασε να υποχωρεί έως και 25%. Κατά την άποψη του αμερικανικού fund QCM που ξεμπρόστιασε τη Folli – Follie, η Aphria είναι κατά κύριο λόγο μία απάτη για τη διοχέτευση χρημάτων από μικρομετόχους στις τσέπες των insiders.

Αξιζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, το κρατικό ΑΠΕ – ΜΠΕ μετέδιδε σε τηλεγράφημά του πως εντός του 2018 η καναδική εταιρεία Aphria σχεδίαζε να ξεκινήσει επένδυση παραγωγής και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ οι εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποίησαν ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα όπου συζήτησαν σχετικά με την έναρξη επένδυσης που σχεδίαζαν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.

Με βάση το σχέδιο της εταιρείας η επένδυση είχε, καταρχήν, τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας θα προσέφερε – σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που παρουσίασαν οι Καναδοί – 450 με 500 θέσεις εργασίας.

Το άνοιγμα short θέσης στην καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria, αποκάλυψε το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) χαρακτηρίζοντας την εταιρεία “μαύρη τρύπα” για τα λεφτά των μετόχων της.
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Aphria, που εκτός από το χρηματιστήριο του Τορόντο είναι εισηγμένη και στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έφτασε να υποχωρεί έως και 25% προσυνεδριακά.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη παρουσίαση του επικεφαλής της QCM, Gabriel Grego, η Aphria από το 2017 έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες της, κυρίως σε ακριβές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στο εξωτερικό τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει μέσω έκδοσης νέων μετοχών με μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των παλιών μετόχων.
Επίσης μεγάλο μέρος του ισολογισμού της Aphria περιλαμβάνει άυλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συσσωρευθεί από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως υποστηρίζει η QCM, η Aphria προέβη σε διαδοχικές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές ύψους 700 εκατ. καναδικά δολάρια. Οι τιμές που καταβλήθηκαν ανά συναλλαγή μοιάζουν εξωφρενικές. Τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται να είναι σχεδόν άνευ αξίας. Οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες – κελύφη που φαίνεται να ελέγχονται στα κρυφά από insiders της Aphria.
Κατά την άποψη του αμερικανικού fund QCM η Aphria είναι κατά κύριο λόγο μία απάτη για τη διοχέτευση χρημάτων από μικρομετόχους στις τσέπες των insiders.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*