Αυθεντική συνταγή για να φτάξετε την φημισμένη εβρίτικη “βαρβάρα”, από το Παλιούρι Διδυμοτείχου

Αυθεντική συνταγή για να φτάξετε την φημισμένη εβρίτικη “βαρβάρα”, από το Παλιούρι Διδυμοτείχου

Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκέμβρη και μοιράζεται σε μπολάκια στους γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της.

Σας παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή για την θρακιώτικη βαρβάρα, την οποία παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας,  φτιάχνουν στο Παλιούρι Διδυμοτείχου, όπως και σε όλα τα χωριά του Έβρου.

Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, πρέπει να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο.

Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, πρέπει να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα

Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα

ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.

Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι.
Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι’ αυτό μέσα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία
Συνταγή: Αθανάσιος Γκακούδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής