Συνάντηση του Δ.Σ της Παννελήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα

Συνάντηση του Δ.Σ της Παννελήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα

Συνάντηση με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Κατερίνα Παπακώστα στη Βέροια είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ: “Η κα Υφυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ομοσπονδίας με σκοπό να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας τόσο των κατά τόπων προβλημάτων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο θεσμικών ζητημάτων που έχει θέσει η Ομοσπονδία.

Πέραν της εθιμοτυπίας, κατά την πολύωρη σύσκεψη η Ομοσπονδία ενημέρωσε από την δική της πλευρά τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σε όλο το εύρος διεξοδικά. Μίλησε για την κατάσταση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Παράνομης Μετανάστευσης, των Προαναχωρησιακών Κέντρων και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη την Επικράτεια. Ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα και διατύπωσε τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επεσήμανε ειδικότερα, τις ελλείψεις σε προσωπικό όπως τις έχει εκτιμήσει σε κάθε περιφερειακή ενότητα αλλά και τα προβλήματα απόρροια της λειψανδρίας των συνοριακών φυλάκων. Έθεσε ιδιαίτερους προβληματισμούς για την συνέχιση λειτουργίας αυτών των Υπηρεσιών στο άμεσο μέλλον στην περίπτωση που δεν ενισχυθούν με νέα ικανή δύναμη συνοριακών φυλάκων.

Επισημάναμε πως σε λίγα χρόνια όλες αυτές οι Υπηρεσίες θα αδρανοποιηθούν πλήρως αφού έρχεται καιρός που το προσωπικό των συνοριακών – αστυνομικών θα βαίνει προς την συνταξιοδότηση. Ήδη τίθεται ο προβληματισμός της αδρανοποίησης αυτών των Υπηρεσιών στην περίπτωση που δεν θα ενισχυθούν με νέους συνοριακούς φύλακες, θυμίζοντας πως οι τελευταίες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων πραγματοποιήθηκαν το 2002.

Επισημάναμε πως όλα τα ΠΡΟΚΕΚΑ δεν είναι ίδια. Δεν είναι όλα, εικόνες ντροπής για τη Χώρα και την Αστυνομία. Χάρη στην τεράστια προσπάθεια κατά τη δημιουργία τους των Διοικητών και του προσωπικού όσο όμως και για την συνέχιση τους σήμερα, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να διατηρηθεί επίπεδο τέτοιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τιμούν την Αστυνομία.  Είναι αναγκαίο όμως να σταματήσει η συνεχιζόμενη αφαίμαξη της δύναμης και να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να μονιμοποιεί την θέση της αποσπασμένης δύναμης.  Για αυτό, θέσαμε στην κα Υφυπουργό το σοβαρό πρόβλημα της «εργασιακής ομηρίας» των συναδέλφων εκείνων που εδώ και χρόνια είναι αποσπασμένοι με δική τους μεν βούληση στις Υπηρεσίες των ΠΡΟΚΕΚΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως και στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Ν.Έβρου, αφού πλέον εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες σε αυτές τις Υπηρεσίες.

Μεταφέραμε την ικανοποίηση μας για την εφαρμογή του πλαισίου δράσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την εντατικοποίηση των μπλόκων σε  όλο το εύρος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, που ήταν χρόνιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας φορέα, και ζητήσαμε την όμοια ενεργοποίηση και στις υπόλοιπες αρμόδιες Υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας της β’ και γ’ ζώνης. Θέσαμε όμως το τεράστιο ζήτημα της λειψανδρίας που ανέκυψε από την συγκεκριμένη δράση και απαιτείται άμεσα η επίλυσή του, με την συνδρομή στα μέτρα και άλλων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επέλθει η ομαλότητα χωρίς να χρειαστεί να ατονήσει το μέτρο του Αρχηγείου. Άλλωστε στη συνδρομή για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με αποσπώμενο προσωπικό συμμετέχουν πλέον όλες οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε την κα Υφυπουργό για την διάθεση των ήδη ελάχιστων συνοριακών – αστυνομικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Μετανάστευσης σε αλλότρια καθήκοντα με καθημερινές διαθέσεις που προκαλούν κενά ασφάλειας στην ύπαιθρο και στα σύνορα. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί για την Ομοσπονδία πρωταρχικό μέλημα και η ανεμπόδιστη εκτέλεση αυτής της υπηρεσίας προτεραιότητα ώστε να αποφευχθούν ακόμη και περιστατικά όπως τα τελευταία στη μεθοριακή ζώνη της Φλώρινας.

Ζητήματα υπηρεσιακής φύσεως που αναπτύχθηκαν κατά την συνάντηση θα τεθούν παράλληλα και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στο άμεσο μέλλον ως προϊστάμενος της φυσικής ηγεσίας και ως καθ ύλη αρμόδιος.

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα που η ΠΟΣΥΦΥ έχει εντοπίσει και  έχουν προκαλέσει νέες ανισότητες, η Ομοσπονδία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα αλλά και τα συζήτησε διεξοδικά με την κα υφυπουργό.\

Ειδικότερα, επεσήμανε πως ο νέος διαχωρισμός στο μισθολόγιο των αστυνομικών που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο, έχει προκαλέσει την αντίδρασή μας, αφού καμία ενέργεια δεν προκλήθηκε από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία για διάλογο ώστε να παρατεθούν οι απόψεις μας. Ενώ με την ν.3686/2008 επήλθε η μισθολογική εξομοίωση με το λοιπό αστυνομικό προσωπικό, με τον νέο μισθολόγιο οι προερχόμενοι από συνοριακούς φύλακες  διαχωρίζονται και εντάσσονται σε ξεχωριστή κατώτερη κατηγορία ( γ’ κατηγορία ) έναντι των υπολοίπων ομοιόβαθμων ή και σε πολλές περιπτώσεις κατωτέρων τους βαθμολογικά. Ζητήσαμε την ανάληψη πρωτοβουλίας να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία, που ενδεχόμενα να προκαλέσει περαιτέρω βαθμολογικές ανισότητες.

Η Ομοσπονδία περιέγραψε άλλη μια άνιση διατύπωση  για τους προερχόμενους από συνοριακούς φύλακες αστυνομικούς   του επιδόματος ΒΟΕΑ για τα τέκνα τους από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ανισότητα που φαίνεται ότι θίγει ανεπανόρθωτα τόσο τις Αποφάσεις του Ταμείου όσο όμως και οικονομικά τα τέκνα των ασφαλισμένων.

Επιπρόσθετα ζητήσαμε την αύξηση των ορίων ηλικίας για την συμμετοχή σε εξετάσεις Αρχιφυλάκων και ΤΕΜΑ. Ήδη η Ομοσπονδία έχει καταθέσει την πρόταση στην Φυσική Ηγεσία αιτιολογώντας πως είναι πλέον  καιρός με την επέκταση του εργασιακού βίου να επεκταθούν και τα συγκεκριμένα όρια.

Τέλος θέσαμε σειρά άλλων ζητημάτων όπως την αναγνώριση των πτυχιούχων αστυνομικών προερχομένων από συνοριακούς φύλακες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την επαναφορά της διάταξης για την βαθμολογική προαγωγή τους που καταργήθηκε το 2008 με την ομογενοποίηση του προσωπικού, αλλά και του λογισμού ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για την βαθμολογική προαγωγή  των αναγνωρισμένων ετών σπουδών.

Η Ομοσπονδία έθεσε επίσης και το ζήτημα της απόδοσης των αναδρομικών που προσφάτως ψηφίστηκε σχετική τροπολογία και αποκαθιστά μισθολογικά το διάστημα 2012 εως και 2016.

Από πλευράς  κας Υφυπουργού, αφού ενημερώθηκε για όλα τα παραπάνω, ζήτησε και έλαβε σχετικό υπόμνημα όλων των προαναφερομένων προκειμένου να τα επεξεργαστεί και να τεθούν υπόψη και της Φυσικής ηγεσίας. Περιέγραψε τη θετική της βούληση σε πολλά από τα οποία θέσαμε και δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση όσων είναι ικανά και για περαιτέρω διάλογο όσων είναι κοινής αποδοχής ώστε να αναζητηθούν λύσεις ικανές για την υλοποίησή τους.

Τέτοιες μορφές διαλόγου, συνδικαλιστών και πολιτικών προϊσταμένων, δεν έχουν παρά να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την άποψη μας πως ο διάλογος και η εμπεριστατωμένη παράθεση των ζητημάτων με αντικειμενική κρίση οδηγούν στην εξεύρεση λύσεων. Η κοινή διαπίστωση των ανισοτήτων και των αδυναμιών  οδηγούν μέσα από  τέτοια διάθεση και συνεργασία στην θεραπεία τους. Ευελπιστούμε στην δέσμευση της κας Υφυπουργού για το άνοιγμα διαλόγου που τόσο έλειψε τον τελευταίο καιρό προκαλώντας ιδιαίτερη στασιμότητα στα καίρια ζητήματα του κλάδου μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στον διάλογο αυτό εποικοδομητικά χωρίς στενές συνδικαλιστικές πρακτικές  προς όφελος όλων”.