Δήμος Αλεξανδρούπολης: Δεύτερη ακύρωση-χαστούκι της Αποκεντρωμένης, σε ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΑΥΞΗΣΗ 1,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Δεύτερη ακύρωση-χαστούκι της Αποκεντρωμένης, σε ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΑΥΞΗΣΗ 1,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α

Σε δεύτερη ακύρωση-χαστούκι απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης. Αυτή την φορά είπε όχι στην ΣΚΑΝΔΑΛΩΣΗ ΑΥΞΗΣΗ 1,5 εκατ. ευρώ, για συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος”» (Χ.Α.Δ.Α).

Η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη είναι πλέον ΔΙΠΛΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ, αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της. Η μία αφορά την ανταλλαγή οικοπέδου με ιδιώτη στον Απαλό, για την οποία τονίζεται ξεκάθαρα ότι “γίνεται προς όφελος του ιδιώτη και όχι του δήμου με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου” και τώρα με το έργο αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α της Αλεξανδρούπολης.

Κι όλα αυτά έγιναν αντιληπτά από εμάς στο Evros-news.gr, με αφορμή την προχθεσινή άρον-άρον συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να κατατεθεί χθες που έληξε η χρονική προθεσμία του 1 μήνα, έφεση κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης. Η οποία απέρριψε την απόφαση του Δ.Σ και μάλιστα ομόφωνη (πραγματικά δεν ξέρουν ορισμένοι τι ακριβώς ψηφίζουν στις συνεδριάσεις) για: “Έγκριση ή μη επικαιροποίησης της από 28-05-2013
προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ανώνυμης εταιρίας “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε” για την υλοποίηση του έργου: “Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος” ».

Σκανδαλώδης απ’ ευθείας ανάθεση 1.528.282,58 ευρώ  μέσω της

“ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ”  στην «THALIS S.A. – ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. Α.Τ.Ε»

Σε εκείνη την συνεδρίαση, αποφασίστηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ανώνυμης εταιρίας “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε” για την υλοποίηση του έργου: “Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος”» και να δοθούν επιπλέον  1.528.282,58 ευρώ μέσω αυτής, στην κατασκευαστική εταιρεία «THALIS S.A. – ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. Α.Τ.Ε» που ανέλαβε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στον Χ.Α.Δ.Α της Αλεξανδρούπολης. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν μάλιστα από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”.

Έτσι η Αποκεντρωμένη με μια ακόμα απόφαση-χαστούκι, απέρριψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με το σκεπτικό ότι τροποποίηση και η επέκταση αλλάζει την οικονομική ισορροπία της σύμβασης ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ:

“Επειδή, με την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης αποφασίζεται η ουσιώδης τροποποίηση της από 25-09-2015 σύμβασης έργου, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 132 παρ. 4 του Ν. 4412/2016, στην οποία καλείται πλέον να συμπράξει ο Κύριος του Έργου, Δήμος Αλεξανδρούπολης καθώς, η τροποποίηση και η επέκταση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου αλλάζει την οικονομική ισορροπία της σύμβασης υπέρ του αναδόχου, κατά τρόπο που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, ενώ η επέκταση αυτή, εάν ήτο εξαρχής γνωστή, θα άλλαζε εν δυνάμει τους όρους συμμετοχής και ανταγωνισμού με τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία περισσότερων ή διαφορετικών υποψηφίων.
Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της κρινόμενης τροποποίησης υπερβαίνει το 10% της αρχικής σύμβασης (1.179.640,47 ευρώ Χ 10% = 117.964,00 < 1.528.282,58 ευρώ), ενώ, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα αν άσκησε επίδραση στην προσέλκυση ενδιαφέροντος και άλλων εν δυνάμει συμμετεχόντων (βλ. άρθρο 132 παρ. 4 περ. α΄ του ν.4412/2016), με βάση τις συνθήκες της συγκεκριμένης σύμβασης (ανάθεση στον ανάδοχο συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες,
είτε σε ποσότητα είτε σε είδος, δεν είχαν αρχικώς προβλεφθεί και οι οποίες επιφέρουν επαύξηση του οικονομικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, 1.528.282,58€) της αρχικής σύμβασης (1.179.640,47€) επεκτείνεται σημαντικά το αντικείμενο της αρχικής σύμβασης (βλ. ΔΕΕ απόφαση της 29ης Απριλίου 2010 C-160/08 σκέψεις 99-101).


Επομένως, δεν συνιστά α) ήσσονος αξίας τροποποίηση ούτε β) μη ουσιώδη τροποποίηση, για τις οποίες δεν απαιτείται νέα διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ακυρώνουμε την σε ορθή επανάληψη αριθμ. 523/2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης αναφορικά με την έγκριση ή μη επικαιροποίησης της από 28-05-2013 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ανώνυμης εταιρίας “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε” για την υλοποίηση του έργου: “Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στις θέσεις “Παππάς” και “Μαυρότοπος”», για τους λόγους που
αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και αυτό με την ακύρωση της ανταλλαγής οικοπέδου μεταξύ δήμου και ιδιώτη είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ και δυστυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι με πολύ μεγάλη ευκολία τα ψηφίζουν και βρίσκονται εκτεθειμένοι. Περισσότερο φυσικά ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής Βαγγέλης Λαμπάκης που έχει και την κεντρική ευθύνη, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας που ως αρμόδιος έκανε και την σχετική εισήγηση και συχνά με ύφος “χιλίων καρδιναλίων” κόπτεται για πιστή τήρηση των νόμων και των διαδικασιών και της διαφάνειας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*