Ακυρώθηκε το έργο οδοφωτισμού LED της Εβρίτικης εταιρείας DASTERI, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σοφάδων!!!

Ακυρώθηκε το έργο οδοφωτισμού LED της Εβρίτικης εταιρείας DASTERI, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σοφάδων!!!

Αρνητική εξέλιξη είχε για την πολύ γνωστή Εβρίτικη εταιρεία DASTERI SYSTEMS της οικογένειας Δαστερίδη, το έργο οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED του δήμου Σοφάδων Καρδίτσας ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αφού με απόφαση του εκεί δημοτικού συμβουλίου, ακυρώθηκε.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το συγκεκριμένο έργο οδοφωτισμού είχε καταγγελθεί ως μνημείο φωτογραφικού διαγωνισμού, συμπληρώνοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ με τις προβληματικές αναθέσεις έργων αντικατάστασης λαμπτήρων. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που δημοτικό συμβούλιο, στρέφεται κατά της απόφασης του δημάρχου και ακυρώνει την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία Δαστερίδης, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των διαγωνιζομένων μπαίνει και νέος διαγωνισμός με εξίσου φωτογραφικούς όρους, αυτή την φορά στο δήμο Μυκόνου. Η δημοτική αρχή του νησιού, αποφάσισε να φωτίσει το δήμο με λαμπτήρες LED, συνολικού κόστους 2,57 εκ. ευρώ με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, τις παραμονές Χριστουγέννων! Τα ερωτήματα πληθαίνουν, από τις προβλέψεις των τευχών και αυτού του διαγωνισμού. Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν εμπειρία από εγκατάσταση φωτιστικών LED σε νησιωτικό χώρο και να διαθέτουν δύο μηχανικούς, με εμπειρία σε τουλάχιστον δέκα υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων ο πρώτος και σε τουλάχιστον πέντε επιτυχώς υλοποιημένα αντίστοιχα έργα, ο δεύτερος!

Είναι μερικά μόνο από τα πολλά επεισόδια που έχει να επιδείξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο η νέα γενιά έργων, γεγονός που ερμηνεύεται από το πλήθος αλλά και το ύψος των διαγωνισμών που προκηρύσσουν οι δήμοι.

Στο δήμο Σοφάδων εκτός από τις καταγγελίες του Συνδέσμου Εργοληπτικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο διαγωνισμός είχε επικριθεί και από το πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπάμπη Παπαδόπουλο. Πριν λίγες μέρες (στις 27 Νοεμβρίου), ο ίδιος έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, το οποίο πείστηκε για τις καταγγελίες και προχώρησε σε ανάκληση προηγούμενης απόφασης για την υπογραφή σύμβασης ύψους 1,4 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει ο κ. Παπαδόπουλος, ο διαγωνισμός ήταν αρκετά επιζήμιος για το δήμο και τους δημότες, καθώς χωρίς διαγωνισμό (με τιμές ελεύθερης αγοράς), το κόστος προσδιοριζόταν από 647.000 ευρώ έως 815.000 ευρώ. Όπως αναφέρει, «με διαγωνισμό θα πληρώσουμε μία λάμπα 741 ευρώ ενώ χωρίς διαγωνισμό, στην ελεύθερη αγορά, θα μπορούσαμε να την αποκτήσουμε με 150 ευρώ»! Επιπλέον, μετά τον διαγωνισμό ο δήμος θα έπρεπε για τα επόμενα 12 χρόνια να πληρώνει για δάνειο 1.315.000 ευρώ τόκους που θα έφταναν τις 365.000 ευρώ. Το έργο, προέβλεπε δανειακή χρηματοδότηση με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί με αλλαγή των όρων, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Σοφάδων, είχαν κατέβει δύο υποψήφιοι. Η συμμετοχή όμως του δεύτερου ματαιώθηκε καθώς δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού. Έτσι ο διαγωνισμός έκλεισε με ένα υποψήφιο και με έκπτωση 8,69%.

“Επεισοδιακός” και ο διαγωνισμός του δήμου Αλεξανδρούπολης

Να θυμίσουμε εδώ ότι εξαιρετικά “επεισοδιακός” ήταν και ο διαγωνισμός φωτισμού LED και του δήμου Αλεξανδρούπολης, τον οποίο κέρδισε επίσης η εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη, με έκπτωση περίπου την ίδια με τους Σοφάδες και συγκεκριμένα 8%. Αρχικά το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση του χαρακτήρισε “φωτογραφικό” των διαγωνισμό των 3,6 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση φωτισμού LED και “πάγωσε” την υπογραφή σύμβασης με την εβρίτικη εταιρεία DASTERI της οικογένειας Δαστερίδη.

Μάλιστα τότε έγιναν καταγγελίες, ξέσπασε τεράστιος “θόρυβος” και το θέμα έφερε με πολύ έντονο τρόπο και καταγγελίες του στην επικαιρότητα, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, που τον χαρακτήρισε επίσης “φωτογραφικό”. Όλα αυτά προκάλεσαν τις γνωστές εκρηκτικές αντιδράσεις του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος επιτέθηκε άγρια στον κ.Χατζηδάκη, προαναγγέλοντας προσφυγή στην Δικαιοσύνη και μηνύσεις, αν δεν ανακαλέσει. Όμως ούτε ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ ανακάλεσε τίποτα, ούτε ο κ.Λαμπάκης φυσικά κινήθηκε νομικά παθαίνοντας… αμνησία.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης πάντως κατέθεσε προσφυγή σε δεύτερο βαθμό και το Ελεγκτικό Συνέδριο τον δικαίωσε. Έτσι προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης τον περασμένο Απρίλιο με την εταιρεία DASTERI SYSTEMS, η οποία και ολοκλήρωσε ήδη την τοποθέτηση των λαμπτήρων LED στην πόλη. Στους Σοφάδες όμως, τα πράγματα  για την εβρίτικη εταιρεία της οικογένειας Δαστερίδη δεν εξελίχθηκαν ευνοϊκά, αφού το εκεί δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε την αρχική απόφαση για ανάθεση του έργου. Στην Αλεξανδρούπολη, με εξαίρεση τον επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α Παύλο Μιχαηλίδη που… σήκωσε το θέμα, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της παράταξης Λαμπάκη και όλα καλά και ωραία.

Πηγή: newmoney.gr