Αλεξανδρούπολη: Για χρυσωρυχεία, μεταναστευτικό συζήτησαν Β.Λαμπάκης και επιτετραμμένη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Για χρυσωρυχεία, μεταναστευτικό συζήτησαν Β.Λαμπάκης και επιτετραμμένη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Συνάντηση με την επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, κα Debbie DesRosiers είχε χθες Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στο γραφείο του.

Στη συνάντηση η κυρία Debbie DesRosiers, συνοδευόταν από τον Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Martin Doucet και την Υπεύθυνη Πολιτικών & Δημοσίων Σχέσεων, κα Ζωή Δελήμπαση.

Το πρώτο θέμα που πολύ σωστά τέθηκε επί τάπητος και ΜΠΡΑΒΟ στον δήμαρχο που το ξεκαθάρισε ήταν τα χρυσωρυχεία και οι προθέσεις δραστηριοποίησης της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold στην περιοχή. Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι η εταιρία και η δραστηριότητά της είναι ανεπιθύμητη στη Θράκη και ότι όσο είναι δήμαρχος ο ίδιος δε θα επιτρέψει στην εταιρία να προβεί σε καμία ενέργεια, καθώς οι συνέπειες από την εξόρυξη του χρυσού για την περιοχή μας και το περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές. «Δεν είμαι ήρωας, αλλά θα προσπαθήσω να αποτρέψω αυτή την επιζήμια για τον λαό του Δήμου μου αλλά και τον λαό ολόκληρης της Θράκης επένδυση, θυσιάζοντας και τη ζωή μου αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Το Evros-neews.gr που από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στον “αέρα” του διαδικτύου τάχθηκε στο πλευρό του κ.Λαμπάκη και εναντίον των Χρυσωρυχείων του θανάτου, συγχαίρει τον δήμαρχο που έθεσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, στο γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς φυσικού αερίου TAP και IGB, την πλατφόρμα αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG  και στις διαδικασίες αξιοποίησης και ανάπτυξης του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, διαμέσου της κας DesRosiers απηύθυνε κάλεσμα σε καναδούς επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που αφορά στο λιμάνι μας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Λαμπάκης εξήγησε στην κα DesRosiers ότι λόγοι που απορρέουν από τη γεωπολιτική θέση της περιοχής μας και την μακροχρόνια αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων σε αυτή, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών στη Θράκη.

Τέλος, εξέφρασε την άποψή του μετά από ερώτηση της επιτετραμμένης της καναδικής Πρεσβείας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι: «Το όνομά μας δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση, η ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί και η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς ήδη, πριν ακόμη περάσει από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, η σκοπιανή πλευρά άρχισε να μιλά για ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, το δε «Βόρεια» ως συνθετικό της ονομασίας της πρακτικά έχει ήδη απαλειφθεί από αυτή, προφανέστατα υποδηλώνοντας αλυτρωτισμό».

Η καναδική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εποικοδομητική συζήτηση, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Δήμαρχε βγες και κατήγγειλες τους

με συγκεκριμένα ονόματα

Αφού υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά, δημοσιεύοντας το banner που είχε αναρτήσει το Evros-news.gr απ’ τις πρώτες στιγμές της ύπαρξης του και με το οποίο τασσόμαστε ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ και στο πλευρό του Βαγγέλη Λαμπάκη και επειδή δεν βρισκόμασταν στη συνάντηση του με την καναδική αντιπροσωπεία, διαβάσαμε ότι έκανε και επιπλέον αναφορές στο θέμα των χρυσωρυχείων.

Συγκεκριμένα είπε: “Είναι γεγονός ότι η El Dorado προσπαθεί να μπει στην πολιτική ζωή της πόλης και να δημιουργήσει χώρο για να λειτουργήσει αυτή η επένδυση. Κάποιες μονάδες ή κάποιοι σχηματισμοί θέλουν τα χρυσωρυχεία, υπάρχουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν ευθέως τη δημιουργία αυτής της καταστροφική επένδυσης”. 

Εμείς δεν ζητάμε από τον κ.Λαμπάκη όπως είπε: “Δεν είμαστε ήρωες αλλά θα πεθάνουμε πριν δούμε τα χρυσωρυχεία εδώ”. Να βγει όμως και να καταγγείλει δημόσια και με συγκεκριμένα ονόματα ποιες είναι οι μονάδες και οι σχηματισμοί που θέλουν τα Χρυσωρυχεία. Αλλά να καταγγείλει και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν ευθέως την καταστροφική επένδυση. ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Βγες και μίλα εσύ που είσαι παλικάρι. Μια δήλωση είναι και όπως σωστά είπες, κανένας ηρωισμός.

Ο μόνος πάντως που έχουμε ακόμα να μιλάει και να τάσσεται υπέρ των επενδύσεων της Eldorado Gold στην Ελλά, είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που του έδωσε μάλιστα και την επίσημη στήριξη. Να βγει και να τον καταγγείλει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τον κ.Μητσοτάκη που είναι υπέρ των καταστροφικών επενδύσεων. Άλλωστε δεν είναι και κανένας ηρωισμός. Μια δήλωση είναι. Άντε γίγαντα δήμαρχε και εμείς δίπλα σου.

Στο συγκεκριμένο θέμα των όσων είπε στην Καναδή επιτετραμμένο, μια ερώτηση μόνο.

Πως γίνεται, την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έλεγε στην επιτετραμμένη της καναδικής πρεσβείας στην Αθήνα, ότι μια εταιρεία της πατρίδας της, η Eldorado Gold, είναι ανεπιθύμητη στη Θράκη και ότι όσο είναι δήμαρχος ο ίδιος δε θα επιτρέψει στην εταιρία να προβεί σε καμία ενέργεια, συγχρόνως να απευθύνει κάλεσμα σε Καναδούς επενδυτές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που αφορά στο λιμάνι μας.