Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall ): Έχουμε… δρόμο ακόμα ως την τελική έγκριση

Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall ): Έχουμε… δρόμο ακόμα ως την τελική έγκριση

Θα χρειαστεί να περάσουν μήνες προκειμένου να ξεκαθαρίσει από το αρμόδιο υπουργείο, ποιες αιτήσεις πόλεων θα εγκριθούν για την δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Επειδή στο νομό Έβρου έχουν υποβάλλει προτάσεις οι δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και στη Ροδόπη η Κομοτηνή, τονίζεται ότι:

ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 098 ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ – «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  1. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 098 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ) ήταν η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.
  2. Υπεβλήθησαν 82 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 128.000.000,00 ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της Δράσης, σύμφωνα με την Πρόσκληση 098 ήταν 50.000.000,00 ευρώ.
  3. Στις δυνατότητες της ΕΥΔ είναι η υπερδέσμευση προϋπολογισμού και πάνω από το όριο των 50 εκ. που όριζε η Πρόσκληση, και σε σχετικές συζητήσεις με τα στελέχη του Υπουργείου στο διάστημα κατάρτισης της Πρόσκλησης είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού της Δράσης στο ύψος των 100 – 120 εκ. ευρώ, ανάλογα με το πλήθος και την ποιότητα των προτάσεων που τελικά θα υποβληθούν. Με άλλα λόγια το βασικό κριτήριο αύξησης του προϋπολογισμού θα είναι εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις.
  4. Με δεδομένο: το μεγάλο πλήθος των αιτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από διάφορους φορείς ώστε να δοθεί και νέα παράταση στην υποβολή των προτάσεων, αλλά και την περιρρέουσα φημολογία περί παράτασης στο Υπουργείο υπάρχει η εκτίμηση ότι σε σημαντικό αριθμό προτάσεων θα εντοπιστούν ελλείψεις απαιτούμενων εγγράφων. Σε αυτή την περίπτωση οι αξιολογητές, θα ζητήσουν από τους φορείς να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν.
  1. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησή μας είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μια σχετικά μακρά διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας είναι πολύ πιθανό να ζητούνται διευκρινίσεις από τους φορείς που υπέβαλλαν προτάσεις (δηλ. τους Δήμους). Λόγω υψηλού φόρτου εργασίας των στελεχών της ΕΥΔ, υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, αλλά και μεγάλης πολυπλοκότητας της κάθε πρότασης, η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα έχουμε εγκρίσεις / εντάξεις έργων πριν από τον Μάιο του 2019. Βέβαια θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ανάθεσης σε εξωτερικό αξιολογητή.
  2. Στο μεσοδιάστημα αυτό, θα ήταν καλό για τους φορείς που υπέβαλλαν προτάσεις και αναμένουν την έγκρισή τους (Δήμοι και Εμπορικοί Σύλλογοι / Επιμελητήρια) να προχωρήσουν διαδικασίες αδειοδότησης που πιθανά θα απαιτηθούν πριν την έναρξη των εργασιών (π.χ. οικοδομικές άδειες, άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άδειες αρχαιολογικής υπηρεσίας κ.λπ.) καθώς ορίζεται στην Πρόσκληση ότι για τέτοιες άδειες θα γίνουν δεκτές και αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις ανωτέρω αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων, εφόσον όμως έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης και σε κάθε περίπτωση πριν από την ένταξη.

Ο  Πρόεδρος

Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας

Φραντζής Αντώνιος