Βαγγέλη χάσαμε: Στην Περιφέρεια και όχι στον δήμο Αλεξανδρούπολης παραχωρήθηκε το παλαιό Νοσοκομείο

Βαγγέλη χάσαμε: Στην Περιφέρεια και όχι στον δήμο Αλεξανδρούπολης παραχωρήθηκε το παλαιό Νοσοκομείο

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι στον δήμο Αλεξανδρούπολης όπως επιθυμούσε διακαώς το δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, παραχωρήθηκε τελικά για 35 χρόνια (25+10) το πρώην Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης στις 10 Δεκεμβρίου.

Εξέλιξη που αποτελεί σίγουρα μια προσωπική ήττα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε αναγάγει τα τελευταία χρόνια σε μια από τις διεκδικητικές του… σημαίες το παλαιό Νοσοκομείο, πολλές φορές ανακοίνωσε ότι κατάφερε να το εξασφαλίσει από διάφορους υπουργούς, αλλά τελικά ο κ.Αραχωβίτης επέλεξε να το παραχωρήσει στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο Χρήστος Μέτιος με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς είναι αυτοί που επικράτησαν στην σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την υπέγραψε στις 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: “Δωρεάν παραχώρηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της χρήσης του ακινήτου, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, του πρώην Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στην οδό Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη, συνολικού εμβαδού 18.153 τ.μ., για κοινωφελή σκοπό.

Σκοπός της παραχώρησης είναι η στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Υπηρεσιών άλλων Υπουργείων, Δημόσιων Υπηρεσιών και φορέων που ασκούν κοινωφελές έργο καθώς και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων όλων των ως άνω φορέων. Για τη στέγαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των νομικών προσώπων εποπτείας του, οι απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις παραχωρούνται κατά προτεραιότητα.
2. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υποχρεούται με δαπάνες της στην άμεση επισκευή των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηριακών εγκαταστάσεων του πρώην Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

3. Η διάρκεια της παραχώρησης, ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) έτη με δυνατότητα παράτασης έως δέκα (10) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Το ιστορικό της διεκδίκησης

Η διεκδίκηση του ακινήτου, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού 18.153 τ.μ. για κοινωφελή σκοπό, είχε ξεκινήσει το 2012, συνεχίστηκε επί θητείας του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και από τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, και κορυφώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατόπιν της σχετικής εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Ο κ. Πέτροβιτς είχε εισηγηθεί «την έγκριση υποβολής αιτήματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παραχώρηση της  χρήσης για τριάντα πέντε (35) χρόνια, ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη στην οδό Δήμητρας 19, στο Ο.Τ. 551, άνευ ανταλλάγματος, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, για τη στέγαση υπηρεσιών – φορέων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, κατόπιν των απαραίτητων τεχνικών μελετών και κτιριολογικών προγραμμάτων των υπηρεσιών αυτών».

Πέτροβιτς: Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες μας

με την αυτή την απόφαση παραχώρησης 

Ακολούθησε το αίτημα του Περιφερειάρχη για την παραχώρηση χρήσης και έκτοτε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου παρακολουθούσε στενά την πορεία του αιτήματος σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Πέτροβιτς πληροφορούμενος την έκδοση της Απόφασης του Υπουργείου, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις προσπάθειές μας διαχρονικά, αρχής γινομένης από την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου, τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και εμού προσωπικά. Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού Νοσοκομείου ανήκει στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου. Προσωπικά, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αξιοποιηθεί προς όφελος των υπηρεσιών και του κοινωνικού συνόλου».