Οργή των Θρακιωτών καπνοπαραγωγών κατά της Κυβέρνησης – Μιλούν για κοροϊδία και ετοιμάζουν αντιδράσεις

Οργή των Θρακιωτών καπνοπαραγωγών κατά της Κυβέρνησης – Μιλούν για κοροϊδία και ετοιμάζουν αντιδράσεις

Οργισμένο παρουσιάστηκε το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης στον οποίο ανήκουν και πολλοί Εβτίες κυρίως απ’ τον ορεινό όγκο του Σουφλίου, σε συνέντευξη τύπου που προκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Κομοτηνή.

Ο λόγος είναι απλός και εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν. Οι αποζημιώσεις που εξήγγειλε σε πανηγυρικό κλίμα η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε κατά το ήμισυ τις τεράστιες ζημιές από την φετινή νεκρωτική ίωση που έπληξε την καπνοκαλλιέργεια από Σέρρες έως Έβρο, με Ροδόπη και Ξάνθη να μετρούν τις περισσότερες ζημιές.
Τα ποσά που θα δοθούν
Εξασφαλίστηκαν 8,2 εκ. ευρώ για την αποζημίωση στους παραγωγούς σε όλη την περιοχή. Συγκεκριμένα, στην Θράκη αλλά και στην Καβάλα, όπου η ζημιά εκτιμήθηκε στο 55% της συνολικής παραγωγής, οι αγρότες θα ενισχυθούν με 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στις Σέρρες και στη Δράμα, όπου η ζημιά εκτιμήθηκε στο 35%, οι αγρότες θα ενισχυθούν με 65 ευρώ ανά στρέμμα. Επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας Μπασμά. Ο υπουργός Στ. Αραχωβίτης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής “εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 8,2 εκατ. ευρώ”.
Τρεις επιστολές “καίνε” υπουργούς και βουλευτές
Τρεις επιστολές που “καίνε” τους υπουργούς και τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Εσάτ Χουσεΐν.
Η πρώτη στις 16/06/2018 με αποδέκτες τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τους τρεις βουλευτές του νομού Ροδόπης, με αίτημα την αξιολόγηση των ζημιών. “Τέτοιο φαινόμενο έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Η ζημιά ξεπερνάει το 60% σε όλο το νομό μας, σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά είναι ολική”, αναφέρεται στην επιστολή.
Η δεύτερη στις 02/07/2018 με αποδέκτες τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία επαναφέρεται στο προσκήνιο το αίτημα αξιολόγησης των ζημιών από εξαιρετικούς λόγους. Με επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν όλες τις ζημιές, επανήλθε στο προσκήνιο ο συνεταιρισμός και σαφές αίτημα “η φετινή ζημιά των καπνοπαραγωγών μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αξιολογηθεί για κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις και πρέπει να αποζημιωθεί άμεσα και τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής που είναι 3,85 ευρώ το κιλό”.
Η τρίτη στις 1/1/2018 βρίσκει άλλον αποδέκτη, ήτοι τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη. “Ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 6.200 ενεργούς καπνοπαραγωγούς. Επειδή από το 2010 κόπηκε η επιδότηση κατά 50% μόνο στον καπνό και εν συνεχεία υπάρχουν περικοπές των επιδοτήσεων της τάξης του 7% κάθε χρόνο (2010-2018), με συνέπεια να μειωθούν καθέτως οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών (…). Επίσης υπάρχουν καπνοπαραγωγοί που δεν παίρνουν καθόλου επιδοτήσεις, διότι τα δικαιώματά τους είναι κάτω από 250 ευρώ”.


Ακολούθησε μία σειρά επιχειρημάτων που αποδεικνύουν τα διαχρονικά πλήγματα που έχει υποστεί η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή, που ως τελευταίο και μείζον χτύπημα ήρθε η φετινή κατάσταση. Επικαλείται εν προκειμένω ο Συνεταιρισμός και τα πορίσματα της αυτοψίας από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Ροδόπης, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε φέτος εξαιρετικά σοβαρή επιδημία στα καπνά. Σε 100% του αριθμού των καπνοχώραφων μάλιστα εντοπίστηκαν προσβεβλημένα φυτά, άρα κάθε παραγωγός πλήγηκε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ακόμη και πλήρως ορισμένοι. Μάλιστα, οι ζημιές, κατά την επιστολή, μειώνουν την συνολική παραγωγή κατά 70-80%, ενώ κατ’ αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται και η ποιότητα.

“Πυρά” Εσάτ Χουσεΐν, έτοιμοι να βγουν στους δρόμους οι καπνοπαραγωγοί
Με μία μακροσκελή τοποθέτηση περί των είκοσι λεπτών, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν εξέφρασε με κάθε τρόπο την δυσφορία του για την “κοροϊδία” όπως την χαρακτήρισε της κυβέρνησης. Κατέρριψε τα επιχειρήματα για δήθεν ικανοποιητική αποζημίωση, εξηγώντας πως πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα κι όχι τα 100 ευρώ που ανακοινώθηκε. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ανέδειξε πως η δήλωση του υπουργού ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια δεν αληθεύει, αναδεικνύοντας εν προκειμένω ότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως έχει υπερπλεόνασμα. Ο πρόεδρος, εκτός από τα χρήματα καθαυτά, διαμαρτυρήθηκε και για τα στρέμματα. Είπε πως “ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 6.196 ενεργά μέλη και τα στρέμματα καλλιεργημένα με καπνό είναι 57.921 (54.000 περίπου στην Ροδόπη και τα υπόλοιπα στον Έβρο) αλλά γράφτηκαν ελάχιστα από αυτά, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί” και ο μέσος όρος ανά εκμετάλλευση είναι τα 9,5 στρέμματα με καπνό. Γι’ αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει στον προγραμματισμό της την αποζημίωση για όλα τα στρέμματα που επλήγησαν, αλλά για αρκετά λιγότερα.
Ο πρόεδρος είπε πως σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) θα σταλεί το τελευταίο έγγραφο με αποδέκτη τον κο Αραχωβίτη. Αυτή θα είναι και η ύστατη ευκαιρία που θα δώσει ο συνεταιρισμός στην κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, αυξάνοντας τα ποσά και τα στρέμματα. “Περιμένουμε ακόμη λίγο και μετά θα ετοιμαστούμε για κινητοποιήσεις”, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος και είπε σχηματικά “ετοιμάζονται τα τρακτέρ, θα είμαστε κάθε μήνα στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε, ο κόσμος της καπνοπαραγωγής φέτος δεν θα ξεχάσει”. Κατηγόρησε πως “η κυβέρνηση είχε μία μεγάλη ευκαιρία να μας αποζημιώσει, και το ξέρουν και οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά θα χάσουν τώρα πολλά, γιατί έχουμε μεγάλη ζημιά και μεγάλη αδικία”. Το ελάχιστο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο συνεταιρισμός είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος παραγωγής για τις φετινές καλλιέργειες γιατί “αλλιώς θα χαθούμε όλοι, γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Μην περιμένουν να μας ξεγελάσουν”, κατέληξε ο πρόεδρος.

Πηγή: xronos.gr