Δέσμευση του υποψηφίου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Παύλου Μιχαηλίδη κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων 

Δέσμευση του υποψηφίου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Παύλου Μιχαηλίδη κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων 


Πρώτο βήμα για την δημοτική παράταξη της ¨ΑΝΑΣΑ¨ αποτελεί η στοχευμένη  εκπαίδευση του προσωπικού στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα  της Δ/νσης Πρασίνου σε θέματα αστικής βιοποικιλότητας. 

Δεύτερο βήμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στοχευμένων φυτεύσεων εντός του αστικού ιστού, με μονοετή άγρια ανθόφυτα της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας, με γνώμονα την τοπική βιοποικιλότητα, την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη.
Τρίτο βήμα η άμεση απαγόρευση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων εντός του αστικού ιστού. Παράλληλος στόχος η εφαρμογή της ιχνηλάτησης κάθε συσκευασίας με ανάγλυφο μοναδικό κωδικό επί της συσκευασίας για εντοπισμό του κατόχου. Σημειώνεται ότι οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν επί τριετία μητρώο των φυτοφαρμάκων που αγόρασαν.Ενημέρωση των
αγροτών για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στα σημεία υδροληψίας μέσω των συνεταιρισμών και με ειδικά τηλεοπτικά μηνύματα.
Ανάληψη ευθύνης από τον δήμο μας για την διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων έως την τελική ανακύκλωσή τους.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα της τοπικής ομάδας του GROW Observatory και των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Εργαστηρίου Πολιτών της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους, την τελευταία επταετία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει προμηθευθεί περισσότερους από 2 τόνους φυτοφαρμάκων και 61 τόνους λιπασμάτων. Αυτά χρησιμοποιούνται για την
καταπολέμηση ζιζανίων, εντόμων και μυκητών που υπάρχουν “σε χώρους πρασίνου των κοινόχρηστων χώρων του καλλικρατικού δήμου καθώς και των κοιμητηρίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης”. Καθώς και για να καλυφθούν οι ανάγκες σε λίπανση που προκύπτουν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, όπως “νησίδες, πάρκα και παρτέρια φυτεμένα με γκαζόν και καλλωπιστικά φυτά”.


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των φυτοφαρμάκων που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αφορά το μη εκλεκτικό διασυστηματικό εντομοκτόνο που περιέχει την δραστική ουσία γλυφοσάτη. Δεν είναι άλλο από το περιβόητο Round Up της πολυεθνικής εταιρείας Monsanto. Το Round Up είναι ένα αμφιλεγόμενο φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια
κλίμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσει το προϊόν ως “πιθανώς καρκινογόνο”, και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής μία καμπάνια που απαιτεί την απαγόρευση της γλυφοσάτης εξαιτίας των ανησυχιών που δημιουργεί για την δημόσια υγεία.
Σημειώνεται τέλος, πως το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πενταετή παράταση στην κυκλοφορία της γλυφοσάτης. Ωστόσο, αν η τακτική αυτή είναι νόμιμη, εγείρεται το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο αυτή είναι ηθική, όταν ισχυρά δηλητήρια ψεκάζονται σε χώρους που παίζουν παιδιά, κυκλοφορούν έγκυες μητέρες, ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες. Όταν ένα φυτοφάρμακο κατηγορείται για καρκινογένεση, για νέκρωση των εδαφών και καταστροφή της βιοποικιλότητας, τότε η θέση του δεν είναι στο χωράφι. Πόσο μάλλον στους δημόσιους χώρους πρασίνου μιας παραθαλάσσιας πόλης, της οποίας τη θάλασσα χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες κάθε χρόνο καθιστώντας την υγεία των φυσικών πόρων ζωτική για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Υποψήφιος δήμαρχος –
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”