“Άνοιγμα” της Μαρίας Γκουγκουσκίδου σε Δ.Μουζά και άλλους πρώην δημάρχους με συνέντευξη της

“Άνοιγμα” της Μαρίας Γκουγκουσκίδου σε Δ.Μουζά και άλλους πρώην δημάρχους με συνέντευξη της

-Έχουμε τον πιο αποτυχημένο δήμαρχο. Ο συνδυασμός του είναι συμμαχία ετερόκλητων συμφερόντων

-Δεν μας στηρίζουν κόμματα αλλά οι δημότες. Τους αγκαλιάζουμε όλους ανεξάρτητα πολιτικής επιλογής

-Το όραμά μου είναι μια Ορεστιάδα νέα, απ’ την αρχή

“Άνοιγμα” στον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Μουζά και άλλους συναδέρφους του και απ’ τους πρώην δήμους Νέας Βύσσας, Τριγώνου, Κυπρίνου και παράλληλα σφοδρή επίθεση στο νυν δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, έκανε η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου με συνέντευξη της στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ».

Η κ.Γκουγκουσκίδου μίλησε στην δημοσιογράφο Κική Ηπειρώτου επίσης για την πρωτότυπη δράση που ξεκίνησαν με τους συνεργάτες της υπό τον τίτλο: «Στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου», άσκησε σφοδρή κριτική στο Δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, «προσωπικό φίλο του Άδωνι Γεωργιάδη», όπως τον χαρακτηρίζει, που παράλληλα «στηρίζεται από τοπικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρο παράγοντα του ΠΑΣΟΚ». Ακόμη, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξής της και απαντά χωρίς περιστροφές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δημότες την προοπτική μια γυναίκα να γίνει δήμαρχος Ορεστιάδας.

Μήπως ξεκινήσατε νωρίς την προεκλογική εκστρατεία;

Κα Ηπειρώτου δεν περιμέναμε το νεύμα ή την προτροπή κάποιου κόμματος ή παράγοντα, οπότε όταν αισθανθήκαμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ξεκινήσαμε. Φυσικά να τονίσουμε ότι όλη την τετραετία ήμασταν κοντά στους δημότες, κοντά στα προβλήματα, δεν άλλαξαν και πολλά στην καθημερινότητά μας.

Ποιο κόμμα σας στηρίζει;

Δεν θέλουμε, ούτε χρειαζόμαστε τη στήριξη των κομμάτων. Προσπαθούμε και θέλουμε τη στήριξη όλων των δημοτών. Τους αγκαλιάζουμε όλους, όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ανεξάρτητα της πολιτικής τους επιλογής. Το ποιος θα είναι δήμαρχος Ορεστιάδας, θ’ απαντήσουν οι πολίτες της Ορεστιάδας. Τα κόμματα έχουν σημαντικά θέματα να ασχοληθούν, όπως την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους, την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, την ανάπτυξη της οικονομίας. Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, είμαστε πραγματικά Ανεξάρτητοι.

Για να κάνεις καλά την δουλειά σου ως δήμαρχος πρέπει να είσαι ανεξάρτητος από κόμματα και τοπικά συμφέροντα και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Εδώ θα τονίσω ότι ο συνδυασμός του απερχόμενου δημάρχου του κ. Μαυρίδη δεν είναι ανεξάρτητος, είναι μια συμμαχία ετερόκλητων συμφερόντων. Πώς εξηγείται ότι ο κος Μαυρίδης που είναι προσωπικός φίλος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη – χωρίς να είναι ποτέ σημαντικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ο ίδιος ο κος Μαυρίδης εννοώ- στηρίζεται από τοπικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρο παράγοντα του ΠΑΣΟΚ; Αυτά η κοινωνία τα ξέρει και θα ξεσκεπάσει τους δολοπλόκους. Οι συμφωνίες τους προκαλούν την κοινωνία και θα αναδειχθούν. Εμείς δεν θα σιωπήσουμε.

Τι ακριβώς είναι η δράση «στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου»;

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να ακούσουμε όλους τους δημότες και εννοώ το όλους. Φτιάξαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα και το δώσαμε στη δημοσιότητα για να ξέρουν οι δημότες πότε είμαστε πού και βρισκόμαστε μαζί τους σ’ όλα τα χωριά, σε όλες τις γειτονιές, προκειμένου να μιλήσουν. Γιατί σ’ αυτήν τη φάση μιλούν οι πολίτες και μεις τους ακούμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμά μας που έγκαιρα θα παρουσιάσουμε. Χαριτολογώντας να πω ότι η ρήση «στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου» είναι αυτή την στιγμή πολύ δημοφιλής στους πολίτες μας. Η ανταπόκριση του κόσμου ακόμα και στο πιο μικρό χωριό είναι θεαματική.

Για ποιο λόγο ασκείτε έντονη κριτική και μερικές φορές σκληρή κριτική στον Δήμαρχο κ Μαυρίδη;

Ο θεσμικός μας ρόλος είναι να ασκούμε κριτική στον κο Δήμαρχο. Δεν είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο να χειροκροτούμε τον Δήμαρχο. Μέσα από την κριτική αναδεικνύουμε τα προβλήματα προκειμένου να επιλυθούν.

Η σκληρή κριτική που λέτε κα Ηπειρώτου, στηρίζεται στην ανυπαρξία του Δημάρχου. Το λέμε καθαρά, όπως όλοι οι δημότες, «έχουμε τον πιο αποτυχημένο Δήμαρχο». Η δημαρχιακή του περίοδος είναι μια χαμένη τετραετία για τον Δήμο. Θα παραδώσει τον Δήμο σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι τον παρέλαβε. Και θα σας εκμυστηρευτώ και κάτι: Στις γειτονιές και τα χωριά που επισκέπτομαι καλές κουβέντες για τον προηγούμενο δήμαρχο, εννοώ τον κο Μουζά ακούω, για τον κ. Μαυρίδη ακούω παράπονα και θυμό.

Αλλά τι καλό να πει ο κόσμος για τον κ. Μαυρίδη όταν δηλώνει ότι χρειάζεται επτακόσια – καλά ακούσατε –  χρόνια για να λύσει το πρόβλημα του οδικού δικτύου, που έχασε 8.500.000€ γιατί δεν μπόρεσε να μαζέψει μια χούφτα χαρτιά και να τα στείλει στην Περιφέρεια και που επιπλέον έχασε 3.000.000€ για εγγειοβελτιωτικά έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αυτός δεν μπόρεσε να βγάλει τους διαγωνισμούς για να μπουν οι ανάδοχοι; Η διαχειριστική του ανεπάρκεια είναι μια μαύρη τρύπα για τον Δήμο. Ο κος Μαυρίδης ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να χειριστεί τις υποθέσεις του Δήμου.

Πώς εξηγείτε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανανεωθεί πλήρως το Αυτοδιοικητικό προσωπικό στην περιοχή μας;

Νομίζω εξηγείται από το γεγονός ότι με τη γιγάντωση των Δήμων λόγω του «Καλλικράτη», οι αυτοδιοικητικοί των μικρών προηγούμενων Δήμων έμειναν εκτός παιχνιδιού –κακώς κατά την γνώμη μου- και προτιμήθηκαν στελέχη απ την πρωτεύουσα του Δήμου. Θα ήθελα εδώ να πω ότι οι δημότες των παλαιών μικρών Δήμων θυμούνται με νοσταλγία τους παλιούς αυτοδιοικητικούς όπως τον Μανώλη Χατζηπαναγιώτου, Πασχάλη Γουτκίδη, Γιάννη Γραμμενίδη, Απόστολο Καραμπαγλίδη, Βαγγέλη Μαρασλή, Παναγιώτη Σιανκούρη, Μιχάλη Στράντζαλη, Σιδέρη Δαλτσίδη, Γρηγόρη Τζότζολα, Άγγελο Παπαϊωάννου, τους θεωρούν πετυχημένους. Εξάλλου ακόμα τότε λειτουργούσε το «τα παράπονα στο Δήμαρχο», γιατί εύκολα τους έβρισκαν, σε αντιδιαστολή με την περίοδο Μαυρίδη.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες;

Τα προβλήματα απ’ την μέχρι και τώρα επικοινωνία με τους δημότες θα τα χώριζα στις εξής κατηγορίες:

Πρώτον: στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και έχουν ενταθεί στην περίοδο της κρίσης. Οικονομική στενότητα, ανεργία, φόβο για το μέλλον, ποιότητα του κράτους.

Δεύτερο: Αισθάνονται εγκατάλειψη από τις Αρχές και τη Δημοτική Αρχή, απαισιοδοξία και ορισμένες φορές οργή.

Τρίτον: εμβληματικά προβλήματα της περιοχής είναι:

  • Η οικονομική κόπωση που εντείνεται απ’ το γεγονός ότι λόγω της υποτίμησης της τούρκικης λίρας, οι καταναλωτές σπεύδουν ακόμα και για είδη παντοπωλείου στις απέναντι αγορές, εξουθενώνοντας την αγορά και τους εμπόρους.
  • Η τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά σε ευρωπαϊκή επαρχία, μια ντροπή για τη Δημοτική Αρχή.
  • Η απειλή για το κλείσιμο του εργοστασίου της ζάχαρης, που δεν αφορά μόνο εργαζόμενους και τευτλοπαραγωγούς, αλλά και όλη την κοινωνία.
  • Η έλλειψη φωτισμού και καθαριότητας, η κακή συντήρηση των ελάχιστων υποδομών, η μη δημιουργία νέων υποδομών, σε όλο αυτό ο δήμαρχος πήρε βαθμό κάτω από τη βάση. Το πρόσφατο συμβάν στον Πύργο και σε άλλους οικισμούς με τις πλημμύρες, δείχνει του λόγου το αληθές.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο της Ορεστιάδας;

Εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής και απόλυτη. Δεν θα γίνω δήμαρχος για να ενισχύσω μόνο τον φωτισμό και να καθαρίσω απ’ τα σκουπίδια την πόλη και τα χωριά που όντως είναι βρώμικα.Το όραμά μου είναι να βγάλω τον Δήμο απ’ τη κρίση, και να τον οδηγήσω στη νέα εποχή, θα χτίσουμε έναν Δήμο απ’ την Αρχή. Το όραμα για μένα είναι να μετατρέψουμε την παραίτηση, την εγκατάλειψη, την έλλειψη προοπτικής, σε αισιοδοξία για το αύριο. Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι, μετά τη θητεία μου, να λένε οι κάτοικοι ότι μένουν στην καλύτερα οργανωμένη πόλη της Ελλάδας. Αλλά και οι διακρατικοί γείτονές μας, να γνωρίζουν ότι σ’ αυτήν την μακρινή γωνιά της Ευρώπης υπάρχει ένας Δήμος που αξίζει να επισκεφτείς, να επενδύσεις, να γευτείς, να ζήσεις. Το όραμά μου είναι μια Ορεστιάδα νέα, απ’ την Αρχή.

Το επάγγελμά σας είναι πρόβλημα στην άσκηση καθηκόντων εάν με το καλό εκλεγείτε; 

Καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Όλοι γνωρίζουν ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο δικηγόρος διαχειρίζεται τις περισσότερες φορές κρίσιμα και σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Αυτό δημιουργεί μια διαχειριστική επάρκεια που όταν συνοδεύεται και από κοινωνική ευαισθησία και ανεξαρτησία, έχεις το πρότυπο του καλού Δημάρχου.

Πώς αντιμετωπίζουν οι δημότες την προοπτική μια γυναίκα να γίνει δήμαρχος Ορεστιάδας;

Στην κοινωνία μας οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο σε θέματα ηγεσίας. Οι γυναίκες με προτρέπουν, μου δίνουν κουράγιο και ορισμένες φορές και συμβουλές. Εγώ όμως δεν θα ήθελα να κριθώ συναισθηματικά ως γυναίκα απ’ τους δημότες. Θα ήθελα να κρίνουν τη διαχειριστική μου επάρκεια, το ρεαλιστικό πρόγραμμα, τη δημοτική ομάδα μου, να κριθώ για τους αγώνες μου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον, να μην πω εχθρικό περιβάλλον. Να τα αντιπαραβάλλουν αυτά με την ανεπάρκεια του Δημάρχου, τα παιχνίδια του Δημάρχου με τους τοπικούς παράγοντες, μα πάνω απ’ όλα ότι γύρισε την πλάτη στους δημότες. Αυτό δεν θα το συγχωρέσουν και θα εισπράξει ανάλογα τον Μάιο στις εκλογές.

Συμφωνείτε με την απλή αναλογική; Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν στη λειτουργία του Δήμου;

Ο νέος εκλογικός νόμος κα Ηπειρώτου είναι μια πραγματικότητα, θα πορευτούμε με την απλή Αναλογική. Προβλήματα θα παρουσιαστούν, αυτό είναι σίγουρο. Η λύση είναι οι συνεργασίες, οι συναινέσεις, οι συμφωνίες, πάνω σε θέματα αρχών. Όλα αυτά είναι στο DNA του συνδυασμού μας.

Επιτρέψτε μου δύο υποθετικά ερωτήματα: Αν εκλεγείτε Δήμαρχος, θα δίνατε θέσεις ευθύνης σε συμβούλους της αντιπολίτευσης; Αν δεν εκλεγείτε θα αναλαμβάνετε κάποια Αντιδημαρχία μετά από πρόταση του Δημάρχου;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απόλυτα καταφατική. Στη Νέα Ορεστιάδα που οραματιζόμαστε χρειάζονται όλοι. Στη δεύτερη απάντηση κα Ηπειρώτου θεωρώ ότι η Διαχειριστική Ανεπάρκεια, η αναποτελεσματικότητα, τα παιχνίδια με εξωαυτοδιοικητικούς παράγοντες, δεν αφήνουν πολύ αισιοδοξία για θετική απάντηση. Αν διακρίνετε μια αντίφαση στις δύο απαντήσεις η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο Δήμαρχος θα είμαι εγώ και όλα θα «τρέχουν» ανάλογα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση Δήμαρχος θα είναι ο κ. Μαυρίδης που δοκιμάστηκε και πέρασε κάτω από τον πήχη. Η δεύτερη περίπτωση φυσικά είναι υποθετική γιατί πιστεύουμε ότι οι δημότες θα τον στείλουν στην αντιπολίτευση.

Πώς θα μπορούσε να παρέμβει αποτελεσματικά μία νέα δημοτική αρχή,  προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική αγορά και να ανακοπεί το ρεύμα προς τις αγορές γειτονικών χωρών;

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω κα Ηπειρώτου ότι γι’ αυτό το θέμα θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Σύντομα θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας για την επιχειρηματικότητα και θα αναφέρουμε αναλυτικά τα μέτρα που προτείνουμε.

Επιγραμματικά θα πω ότι χρειάζονται μέτρα που:

  • Θα ομορφύνουν την πόλη ώστε να έρχονται επισκέπτες που θα ψωνίζουν προϊόντα και υπηρεσίες της περιοχής. Πρέπει δηλαδή να γίνει γενναία ανάπλαση της πόλης
  • Θα μειώνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων
  • Θα μειώνουν το εργατικό κόστος
  • Θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ώστε να μπορούν να καταναλώνουν
  • Αλλά και δομικά μέτρα που έχουμε υπόψη μας που θα αλλάξουν την μοίρα αυτού του τόπου.

Πηγή: gnomionline.gr