Το έθιμο του “Μπομποσάρη” αναβίωσε και χθες στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Το έθιμο του “Μπομποσάρη” αναβίωσε και χθες στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Το πανάρχαιο έθιμο του “Μπομποσάρη” που ξεκινά από τα Διονυσιακά δρώμενα και φθάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αναβίωσαν και χθες όπως κάθε δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στο χωριό τους, οι κάτοικοι του Νέου Χειμωνίου Ορεστιάδας. 

Το Νέο Χειμώνιο είναι ένα χωριό που κατοικείται κυρίως από Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης, από το Μ.Ζαλούφι. Πρωί-πρωί στους πέντε μαχαλάδες (γειτονιές) του Μ.Ζαλουφιού ξεκινούσαν τα παλικάρια για να ντύσουν τον Μπομποσάρη και την γυναίκα του. Ένα παλικάρι ντυνόταν με μακριά γούνα, με το μαλλί προς τα έξω. Στο κεφάλι έβαζε μια κατσαρόλα με σαρίκι, το πρόσωπό του το μαύριζαν με κάρβουνο, στη μέση του έβαζαν μια τριχιά όπου κρεμούσαν κουδούνια και στο χέρι του κρατούσε ένα χοντρό ρόπαλο. Και ένα άλλο παλικάρι ντυνόταν γυναίκα, με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Στο κεφάλι είχε μαύρο τσεμπέρι, τεχνητές πλεξούδες, χάντρες, βραχιόλια, ένα μικρό μαντηλάκι για το χορό και κρατάει ένα καλάθι.


Αυτούς τους συνόδευαν μουσικά όργανα, ένας άλλος κρατούσε καλάθι για το κρέας, άλλος δισάκι για το αλεύρι κι άλλος ένας κουμπαρά για τα λεφτά.
Οι άντρες που συμμετείχαν στο έθιμο είχαν ένα κόκκινο σημάδι στο αριστερό μάγουλο τους και όργανα που συνοδεύουν τους κατοίκους στο τραγούδι. Τραγουδούν για την νέα που είναι στο παραθύρι και το καλό κρασί του αφέντη. Σε κάθε σταυροδρόμι τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί με την συνοδεία της γκάιντας.


Ο Μπομποσάρης και η γυναίκα του τρέχουν από σπίτι σε σπίτι να χαιρετήσουν τους νοικοκυραίους, όπου ο Μπομποσάρης χοροπηδάει ώστε να κάνουν θόρυβο τα κουδούνια του και χτυπάει με δύναμη το ρόπαλο του στην γη. Αυτό στοχεύει στη βλάστηση και στην καρποφορία της γης.


Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι με αυτό τους το έθιμο έκαναν αναπαράσταση της φυγής του Ιωσήφ και της Παρθένου Μαρίας, όταν ο Ηρώδης είχε διατάξει την σφαγή των αγοριών μέχρι δύο ετών. Αφού περάσουν όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι.

Αυτό έγινε και χθες για άλλη μια φορά με επιτυχία στο Νέο Χειμώνιο, με τους κατοίκους να αναβιώνουν όσα αναφέραμε νωρίτερα και το γλέντι στην πλατεία του χωριού να στήνεται από κατοίκους κάθε ηλικίας.

Νέο ΧειμώνιοΜΠΟΜΠΟΣΑΡΗΣΤετάρτη 26 Δεκεμβρίου 201810:30 π.μ. – 1:30 μμ. Το Νέο Χειμώνιο είναι ένα χωριό που κατοικείται κυρίως από Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης. Οπότε κάθε δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στο χωριό οι κάτοικοι του αναβιώνουν το έθιμο του «Μπομποσάρη».Το πανάρχαιο αυτό έθιμο ξεκινά από τα Διονυσιακά δρώμενα και φθάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας.Πρωί πρωί στους πέντε μαχαλάδες (γειτονιές) του Μ.Ζαλουφιού ξεκινούσαν τα παλικάρια για να ντύσουν τον Μπομποσάρη και την γυναίκα του.Ένα παλικάρι ντυνόταν με μακριά γούνα, με το μαλλί προς τα έξω. Στο κεφάλι έβαζε μια κατσαρόλα με σαρίκι, το πρόσωπό του το μαύριζαν με κάρβουνο, στη μέση του έβαζαν μια τριχιά όπου κρεμούσαν κουδούνια και στο χέρι του κρατούσε ένα χοντρό ρόπαλο. Και ένα άλλο παλικάρι ντυνόταν γυναίκα, με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Στο κεφάλι είχε μαύρο τσεμπέρι, τεχνητές πλεξούδες, χάντρες, βραχιόλια, ένα μικρό μαντηλάκι για το χορό και κρατάει ένα καλάθι.Αυτούς τους συνόδευαν μουσικά όργανα, ένας άλλος κρατούσε καλάθι για το κρέας, άλλος δισάκι για το αλεύρι κι άλλος ένας κουμπαρά για τα λεφτά.Οι άντρες που συμμετείχαν στο έθιμο είχαν ένα κόκκινο σημάδι στο αριστερό μάγουλο τους και όργανα που συνοδεύουν τους κατοίκους στο τραγούδι.Τραγουδούν για την νέα που είναι στο παραθύρι και το καλό κρασί του αφέντη. Σε κάθε σταυροδρόμι τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί με την συνοδεία της γκάιντας.Ο Μπομποσάρης και η γυναίκα του τρέχουν από σπίτι σε σπίτι να χαιρετήσουν τους νοικοκυραίους όπου ο Μπομποσάρης χοροπηδάει ώστε να κάνουν θόρυβο τα κουδούνια του και χτυπάει με δύναμη το ρόπαλο του στην γη. Αυτό στοχεύει στη βλάστηση και στην καρποφορία της γης.Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι με αυτό τους το έθιμο έκαναν αναπαράσταση της φυγής του Ιωσήφ και της Παρθένου Μαρίας, όταν ο Ηρώδης είχε διατάξει την σφαγή των αγοριών μέχρι δύο ετών.Αφού περάσουν όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι.

Gepostet von Η Ορεστιάδα μας am Mittwoch, 26. Dezember 2018

Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα “Η Ορεστιάδα μας” τους οποίους και ευχαριστούμε.