Λαμπάκης: Ερωτηματολόγιο άρπα-κόλα, προεκλογικό, επικοινωνιακό, μετά από 8 χρόνια αδιαφορίας sτην άποψη των πολιτών

Λαμπάκης: Ερωτηματολόγιο άρπα-κόλα, προεκλογικό, επικοινωνιακό, μετά από 8 χρόνια αδιαφορίας sτην άποψη των πολιτών

Με μια διαδικασία και ένα ερωτηματολόγιο άρπα-κόλα, καθαρά προεκλογικής και επικοινωνιακής κίνησης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ζητούν από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας γραπτώς μέσα στο τσουχτερό κρύο και έξω από το δημαρχείο, την γνώμη τους για κάποια θέματα που τους τίθενται. 

Κι όλα αυτά, την στιγμή που 8 χρόνια δεν έχει ζητηθεί η γνώμη και οι απόψεις των δημοτών όχι μόνο της πόλης, αλλά και των Δημοτικών Κοινοτήτων Τραϊανούπολης και Φερών, καθώς και των πολλών χωριών φυσικά. Ούτε έχει ζητηθεί με κάποιον τρόπο, διαδικτυακά ή έστω με έντυπη μορφή όπως επιχειρείται πρόχειρα, ελλειμματικά και με περισσότερα ερωτηματικά για την διαδικασία από τα ερωτήματα του εντύπου, να κατατεθούν από το κόσμο οι απόψεις για τις αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή του ζωή και φυσικά δεν έχει τεθεί υπό διαβούλευση, τίποτα από όσα έχουν γίνει. Κι όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές και έντονες αντιδράσεις, όπως η πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου, η μονοδρόμηση της παραλιακής, η τοποθέτηση του γνωστού γλυπτού δίπλα στο μνημείο των Ηρώων και πολλά ακόμα.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο κ.Λαμπάκης και οι συνεργάτες του, όπως όλα αυτά τα χρόνια που εγωιστικά, προκλητικά και αλαζονικά έκαναν του… κεφαλιού τους, έχουν τις απόψεις των δημοτών… γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Πέντε μήνες λοιπόν πριν τις εκλογές και επειδή είναι ξεκάθαρο πως… στριμώχνονται σοβαρά, καταφεύγουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Πρόχειρα, αρπακολατζίδικα, χωρίς καμιά προεργασία, στόχευση και κυρίως, εχέγγυα πως όσα κατατεθούν ως γνώμες των πολιτών θα ληφθούν υπόψη και θα εφαρμοστούν.

Όλα αυτά μάλιστα επιβεβαιώθηκαν και από την αντίδραση του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, μετά το δημοσίευμα του Evros-news. Κάλεσε εσπευσμένα τα τοπικά ΜΜΕ και δήλωσε ότι δεν είναι προεκλογικά τερτίπια, ούτε επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί, γιατί δεν κάνει ο ίδιος κάτι τέτοια (εδώ γελάνε). Θέλει όπως είπε να καταγραφούν απόψεις εν όψει ενός συνεδρίου που θα γίνει με την συμμετοχή πολλών εγνωσμένου κύρους καθηγητών για το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, μέσα στον Ιανουάριο.

Ακόμα και αν δεχθούμε αυτό τον ισχυρισμό του και αφού η συγκεκριμένη κίνηση που ξεκίνησε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με τους πολίτες να μπορούν να συμπληρώσουν το ασαφές αυτό ερωτηματολόγιο και να το ρίξουν σε κάλπη, θα απευθύνεται σε επιστήμονες, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις και εχέγγυα στην διαδικασία. Γιατί τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά.

  1. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο όσων θα ψηφίσουν συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο. Δεν εννοούμε το ονοματεπώνυμο, αλλά ούτε ηλικία, επάγγελμα, περιοχή που μένει στην πόλη ή τις Ενότητες Τραϊανούπολης, Φερών ή στα χωριά.
  2. Διαφορετικά είναι τα προβλήματα και η αξιολόγηση έστω και όσων αναφέρονται στο ερωτηματολόγιο, για κάτοικο του κέντρου της Αλεξανδρούπολης, την Μάκρη, την Παλαγία, τα Λουτρά, τις Φέρες, την Γεμιστή για παράδειγμα.
  3. Μια έρευνα που τα αποτελέσματα της θα διαχειριστούν επιστήμονες, πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα τα παραπάνω στοιχεία, προκειμένου να κατατεθούν στη συνέχεια οι ανάλογες λύσεις.
  4. Απουσιάζουν εντελώς ερωτήματα που αφορούν τις περιοχές εκτός του αστικού ιστού. Αυτές δεν ανήκουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης; Κι ύστερα ο κ.Λαμπάκης ενοχλείται όταν οι Φεριώτες διαμαρτύρονται δικαιολογημένα ότι τους θεωρούν δημότες… δεύτερης κατηγορίας.
  5. Ποιος διασφαλίζει πόσες φορές θα ψηφίσει κάποιος; Υπάρχει κάποια επιτροπή που επιτηρεί και ελέγχει την διαδικασία; Οποιοσδήποτε θέλει, έχει τη δυνατότητα περνώντας κάθε στιγμή από το σημείο, να συμπληρώνει ερωτηματολόγιο και να το ρίχνει στην κάλπη. Όλες τις ημέρες που διαρκεί η ψηφοφορία. Θα είναι έτσι αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα;
  6. Θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να ισχυριστεί, ότι ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι ή συνεργάτες του δημάρχου Αλεξανδρούπολης να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια και να τα ρίχνουν στην κάλπη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι… αποθεωτικό για τον ίδιο.
  7. Αλλά και σε όσα συμπληρωθούν με την κανονική διαδικασία, πως θα γίνει η καταγραφή, η αξιολόγηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Όλος ο τρόπος που στήθηκε η συγκεκριμένη προσπάθεια πουθενά δεν διασφαλίζει την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια… αρπακολατζίδικη κίνηση επικοινωνιακού και προεκλογικού σχεδιασμού, χωρίς την παραμικρή ουσία, προσχηματική όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου και φυσικά χωρίς το παραμικρό εχέγγυο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ. Γιατί, αν για παράδειγμα ο κόσμος ζητήσει να… ξηλωθεί ο πεζόδρομος της οδού Κύπρου, θα το κάνει η νυν δημοτική αρχή;