Πικρό χιούμορ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας… κερνάει γλυκά σε όσους πηγαίνουν για ψώνια στην Τουρκία

Πικρό χιούμορ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας… κερνάει γλυκά σε όσους πηγαίνουν για ψώνια στην Τουρκία

Κάνοντας πικρό χιούμορ και σε μια κίνηση αγανάκτησης ή απελπισίας, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας βρέθηκαν στι Τελωνείο Καστανεών και με το πανό που βλέπετε κερνούν γλυκά και νερά στους Έλληνες, κυρίως Εβρίτες από το βόρειο τμήμα του νομού, που πηγαίνουν για ψώνια στην γειτονική Αδριανούπολη της Τουρκίας.

Έτσι και αλλιώς το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται πλέον και πάλι, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον περασμένο Αύγουστο και αφού επί 6 μήνες είχε περιοριστεί σημαντικά. Ιδιαίτερα ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο γίνεται χαμός από συντοπίτες μας που πηγαίνουν μέσω Καστανεών και Κήπων για ψώνια στην Τουρκία. Το πανό γράφει:  “Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας-Καλή Χρονιά-Οι στρατιώτες επέστρεψαν-Καλά ψώνια στην Τουρκία”, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των επαγγελματιών και εμπόρων της Ορεστιάδας μήπως… συγκινήσουν εθνικά όσους επιλέγουν την φθηνότερη αγορά της Τουρκίας.

Φυσικά στο συγκεκριμένο θέμα και πολύ σοβαρό πρόβλημα, η κατάσταση δεν είναι άσπρο-μαύρο και η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματα της. Αυτός που θα πρέπει να παρέμβει και να δώσει λύση είναι η Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση. Όχι μόνο η σημερινή, αλλά έπρεπε να το είχαν κάνει και οι προηγούμενες. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, που θα μειώσουν τις τιμές στον Έβρο, ώστε να μην επιλέγουν κάποιοι να πηγαίνουν στην Τουρκία ή και την Βουλγαρία, για ψώνια, βενζίνη ή διασκέδαση.

Υπάρχει πάντως και μια ακόμα διάσταση, την οποία υπενθυμίζουν κάποιοι έμποροι και καταστηματάρχες στην Ορεστιάδα και γενικότερα στο νομό. Σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν οι χοροεσπερίδες και οι… πίτες των διαφόρων συλλόγων, οι διοικήσεις τους θα πηγαίνουν στα καταστήματα ζητώντας προσφορά δώρων για να κληρώσουν στις εκδηλώσεις αυτές. “Αν τους στείλουμε και εμείς να ζητήσουν δώρο  από τον Οσμάν, τον Αλή και τον Μεχμέτ στην Αδριανούπολη, πως θα τους φανεί. Δεν θα εκνευριστούν”; είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια.