Σαμοθράκη: Ανακοίνωση δημάρχου Θ.Βίτσα με ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην προσωρινή λύση και… χαμηλούς τόνους

Σαμοθράκη: Ανακοίνωση δημάρχου Θ.Βίτσα με ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην προσωρινή λύση και… χαμηλούς τόνους

Με δήλωση-ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και συνέβαλλαν σε αυτό και παράλληλα κράτησε… χαμηλούς τόνους απέναντι στην εταιρεία SAOS Ferries και τον ιδιοκτήτη Φώτη Μανούση.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει η παραμικρή… επίθεση ή αιχμή εναντίον τους και είναι εμφανής η αλλαγή στάσης του, με την οποία φαίνεται να δείχνει μια διάθεση αποφυγής μεγαλύτερης έντασης και έρχεται φυσικά σε ευθεία αντίθεση με την απαράδεκτη, διχαστική στάση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Παππά. Ίσως γιατί ο κ.Βίτσας έχει συνειδητοποιήσει πως με… λεονταρισμούς και εμμονές, καράβια δεν… έρχονται για να δώσουν λύση.  Απλά, αφήνει στο τέλος αιχμές για κάποιους από την Σαμοθράκη που επεσήμαναν αυτονόητα πράγματα και τους οποίους θεωρεί αντιπάλους του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Στη δήλωση του ο δήμαρχος Σαμοθράκης αναφέρει:

“Μέρες γιορτινές και δυστυχώς η Σαμοθράκη αποτελεί για μια ακόμα φορά είδηση για το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα και τον αποκλεισμό της.
Το πρόβλημα θα έχει διάρκεια, αλλά όλα τα σχετικά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προαναγγελθεί.
Ωστόσο, από την Παρασκευή 28/12/2018 μετά τη βλάβη του ΣΑΟΣ ΙΙ προέκυψε ένα τεράστιο πρόβλημα με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και ελλείψεις αγαθών στην τοπική αγορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς και ενόψει μιας επερχόμενης κακοκαιρίας.
Η κατάσταση απαιτούσε άμεσες ενέργειες για την προσωρινή άρση του αδιεξόδου.
Επί 48 ώρες η Δημοτική Αρχή ήταν σε διαρκή ανοικτή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κο Νεκτάριο Σαντορινιό, την Κυριακή και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Ναυτιλίας κο Διονύση Τεμπονέρα και βεβαίως με τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον θάλαμο επιχειρήσεων.


Αρχικά, από την Εταιρεία SAOS FERRIES και το Δήμο Σαμοθράκης προτάθηκε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και εγκρίθηκε η πρόταση τους για έκτακτη δρομολόγηση του ΖΕΦΥΡΟΣ, αλλά αποδείχθηκε ανέτοιμο. Ακολούθως, προτάθηκε και εξετάστηκε η περίπτωση του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά ήταν ανέφικτη η άμεση δρομολόγησή του λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που είχε και αυτό.


Η επόμενη λογική κίνηση που αναζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση ανά την Ελλάδα μέσων απεγκλωβισμού των επιβατών και μεταφοράς αγαθών. Η αναζήτηση αυτή, μετά την αντιμετώπιση πολλών τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων, οδήγησε στην κίνηση μεγάλου σκάφους του Λιμενικού Σώματος από την άλλη άκρη του Αιγαίου και στη ναύλωση του πλοίου ΑΝΑΧ για την κίνηση των φορτηγών και των οχημάτων.
Μεταξύ των πολλών ενεργειών ήταν και το αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για βοήθεια από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Παρά τη βεβαιωμένα καλή θέληση του Υπουργείου το οποίο και στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε, η λύση αυτή ήταν ανέφικτη λόγω αντικειμενικών υποχρεώσεων του Πολεμικού Ναυτικού και σε κάθε περίπτωση μετά την εξάντληση όλων των περιθωρίων του καθ΄ ύλη αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας.
Ο προγραμματισμός όλων των ενεργειών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον δήμο Σαμοθράκης είχε ως στόχο, αφενός την ολική λύση του ζητήματος των εγκλωβισμένων επιβατών και αφετέρου τη δυνατότητα μεταφοράς αγαθών στην τοπική αγορά.

Τα προβλήματα ναύλωσης, πρακτόρευσης και συντονισμού ήταν αρκετά, αλλά όλα ξεπεράστηκαν μεθοδικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.


Νιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κο Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Ναυτιλίας κο Δ. Τεμπονέρα, τον Διευθυντή κο Γρ. Γραβάνη και τους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ. Στ. Ράπτη και τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τον Κυβερνήτη κο Κρουστάλη και το Πλήρωμα του σκάφους ΓΑΥΔΟΣ, οι οποίοι θα κάνουν Πρωτοχρονιά μακριά από τα σπίτια τους για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης, τη κα Δανάη Κονδύλη για τη βοήθεια που πρόσφερε στα θέματα πρακτόρευσης, όλα τα Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και του Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης, καθώς και τον Καπετάνιο και το Πλήρωμα του πλοίου ΑΝΑΧ για την άψογη συνεργασία.


Ειδική αναφορά οφείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον Υπουργό κο Α. Χαρίτση και στους συνεργάτες του για την στήριξη και στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρ. Μέτιο, ο οποίος προσφέρθηκε άμεσα για βοήθεια.

Η δημοτική αρχή εργάζεται μεθοδικά για τη λύση όλων των προβλημάτων ανοικτών ή έκτακτων και καλεί όλους να συστρατευθούν στην κατεύθυνση αυτή.
Καλούμε επίσης τους λίγους εκπροσώπους ενός ξεπερασμένου τοπικού κατεστημένου να κάνουν την υπέρβασή τους και να πάψουν να εκλαμβάνουν τα προβλήματα του νησιού ως ευκαιρίες μικροπολιτικής”.

Σχόλιο Evros-news.gr: Πολύ καλά έκανε και αξίζει συγχαρητήρια ο κ.Βίτσας, που ευχαρίστησε όσους θεωρεί πως είχαν οποιαδήποτε συμβολή και συμμετοχή ώστε να δοθεί λύση στους εγκλωβισμένους επιβάτες του νησιού και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τα οχήματα που έπρεπε να ταξιδέψουν από την μια ή άλλη πλευρά. Απλά να θυμίσουμε, ότι πέρυσι που η εταιρεία SAOS Ferries και ο Φώτης Μανούσης ανέβαλλαν επί 3 και πλέον μήνες την ακινησία του SAOS II επειδή ο δήμος Σαμοθράκης και το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας δεν κατάφεραν να βρουν πλοίο αντικατάστασης, δεν βρήκε να πει ούτε ένα τυπικό ευχαριστώ.

Όπως φυσικά και το περασμένο καλοκαίρι, που επί αρκετό διάστημα η εταιρεία μετέφερε ΔΩΡΕΑΝ τα απορριμματοφόρα με τα σκουπίδια και παράλληλα δρομολόγησε 3 πλοία (ΣΑΟΣ ΙΙ, ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ΖΕΦΥΡΟΣ) στην γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Τα επισημαίνουμε αυτά, γιατί όλα δείχνουν πως και πάλι η ίδια εταιρεία και ο… κακός Μανούσης φαίνεται πως θα δώσουν την λύση.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*