ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η συνάντηση Μέτιου, Πέτροβιτς, Τοψίδη στην Αλεξανδρούπολη, ο casual Ζαμπούκης και το… σταμποτό

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η συνάντηση Μέτιου, Πέτροβιτς, Τοψίδη στην Αλεξανδρούπολη, ο casual Ζαμπούκης και το… σταμποτό

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά, μια και πρώτη φορά τα λέμε… φέτος για το 2019 που διανύει ήδη την δεύτερη ημέρα του και ως γνωστόν είναι προεκλογική χρονιά. Όχι μόνο γιατί στη διάρκεια του θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, αλλά και οι Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές με τις δημοτικές. 

Θα δούμε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί με την Κυβέρνηση, τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο, τους νέους Περιφερειάρχες και δημάρχους που θα αναδειχθούν τον ερχόμενο Μάιο. Εμάς βέβαια, μας ενδιαφέρουν εδώ κυρίως οι αυτοδιοικητικές εκλογές και με αυτές λέω να ασχοληθούμε και να σας μεταφέρω όσες πληροφορίες συγκέντρωσα αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Άλλωστε σιγά-σιγά, πέντε μήνες πριν τις εκλογές, θα πρέπει όσοι έχουν αποφασίσει ή ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, δήμαρχοι και σύμβουλοι στους δυο συγκεκριμένους βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, να… ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκινήσουν επαφές με τον κόσμο. Τους ψηφοφόρους εννοώ, γιατί δεν έμεινε και πολύς καιρός. Αν φυσικά θέλουν να πετύχουν κάτι και όχι να κινηθούν… αρπακολατζίδικα.

Η συνάντηση των… τριών υποψηφίων

Στην Αλεξανδρούπολη πάντως χθες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, συναντήθηκαν τρεις από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, οι οποίοι προέρχονται από τον λεγόμενο… κεντροδεξιό χώρο. Άσχετα αν οι συνδυασμοί τους, με βάση όσα τουλάχιστον ακούγονται, γράφονται και μαθαίνονται, έχουν ή θα έχουν και υποψήφιους από άλλους πολιτικούς ή κομματικούς χώρους.

Ο φίλος μου ο Τάκης (Τάκης, Τάκης, Τάκης επιμένω και ας μην αρέσει σε κάποιαν) Τοψίδης για παράδειγμα, περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ (το νυν ΚΙΝ.ΑΛ) και μάλιστα το… βαθύ ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να έχει υποψήφιους ή υποστηρικτές του. Όταν άλλωστε τόσο ο φανατικότερος υπέρμαχος του είναι ο Λάκης Κιτσικίδης (πολύ αγχωμένος είναι μαθαίνω τώρα που ήρθε ο Γενάρης) όσο και ο Νίκος Βουλγαρίδης (με την ευκαιρία να ζήσουν και να ευτυχήσουν με την σύζυγο του μια και παντρεύτηκε πρόσφατα) που κάνει ήδη διαφημιστική καμπάνια της υποψηφιότητας του επί πληρωμή στο facebook, είναι καραΠΑΣόκοι, αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Όχι, μην πάει το μυαλό σας σε κάποια συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ή τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, που επίσης είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλοντας να πάρει και αυτός όπως ο Τοψίδης την… καρέκλα του πρώτου. Απλά, οι τρεις τους, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, συναντήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, με την ευκαιρία της Θείας Λειτουργίας.

Ο Μέτιος με τον Πέτροβιτς καθόταν μάλιστα δίπλα-δίπλα και τρεις θέσεις πιο δεξιά τους βρισκόταν ο Τοψίδης. Με κρεμ ή μπεζ μάλιστα μπουφάν ή καπαρντίνα (με την μόδα δεν τα πάω και καλά, δεν είμαι άλλωστε και… Γκοτσίδης), αφού συνηθίζει τα συγκεκριμένα χρώματα και σε παντελόνι ή σακάκι, αν και είναι χειμώνας. Κάτι μου λέει ότι οι συγκεκριμένες στυλιστικές επιλογές ανήκουν στην γυναίκα του, τη Νίκη, προκειμένου να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους που φορούν σκούρα κοστούμια ή πανωφόρια.

Καλά που κρατούσαν άλλ0ι τα… μαχαίρια

Αποκλείεται να το σκέφθηκε μάλλον ο ίδιος. Απλά το εφαρμόζει, γιατί της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ανάμεσα σε αυτόν και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Δημούδη (που χθες άφησε τα… κόκκινα και λόγω λειτουργίας φόρεσε κάτι πιο συντηρητικό σε χρώμα), ήταν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Χατζημιχαήλ. Φιρί-φιρί το πάει και αυτός, αφού απ’ ότι ξέρω, ο Τοψίδης δεν θέλει να τον βλέπει ούτε… ζωγραφιστό, να του αρχίσει τίποτα.. κλωτσιές.

Τον λόγο μάλιστα τον ξέρω, δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση γιατί αφορά έμμεσα και εμένα, αλλά ο φίλος μου ο Τάκης έτσι είναι. Βλέπει παντού “εχθρούς” και νομίζει ότι όλοι λειτουργούν… συνωμοτικά. Ίσως κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Οι τρεις υποψήφιοι Περιφερειάρχες πάντως, δηλαδή Μέτιος, Πέτροβιτς και Τοψίδης, δεν είχαν και… πολλά-πολλά. Τις τυπικές κουβέντες απλά αντάλλαξαν.

Μάλιστα, είναι φοβερές οι φωτογραφίες από το κόψιμο της βασιλόπιτας στο Νομαρχείο και τα γραφεία του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που ακολούθησαν και παρέστησαν. Πάλι καλά που τις έκοψαν ο Μητροπολίτης Άνθιμος με τον Μέτιο και ο Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου στη δεύτερη περίπτψση και το μαχαίρι δεν πήγε σε κανένα άλλο χέρι. Εξάλλου τα… μαχαιρώματα, μεταφορικά πάντα μην παρεξηγηθώ, είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα αυξάνονται. Πάντα αυτά συμβαίνουν σε προεκλογικές περιόδους.

Πότε θα μάθουμε τους υποψηφίους τους που θα έκαναν… πάταγο

Με την ευκαιρία, πότε θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τους υποψήφιους Περιφερειακούς τους συμβούλους, για τους οποίους μάλιστα ο κ.Τοψίδης κιαι οι κύκλοι του (ναι έχει και… κύκλους ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου), όταν έκανε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, υποστήριζαν πως τα ονόματα ιδιαίτερα απ’ τον Έβρο θα κάνουν… πάταγο. Γιατί με Παναγιώτη Ζητάκη ή τον Βουλγαρίδη και τον Σταύρο Βαβία ή τον… κρατικοδίαιτο Νίκο Ραδιόγλου, πάταγος δεν γίνεται σίγουρα.

Μαθαίνω επίσης, πως ούτε κιαι στους άλλους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας τα πράγματα δενπηγαίνουν όπως τα περίμενε. Παρά τα συχνά ταξίδια του, ιδιαίτερα στην Δράμα. Εκεί μάλιστα, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ακόμα και σε θεσμικούς εκπροσώπους του νομού. Οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είναι σεβαστή η άποψη τους από πολύ κόσμο, πέρα από πολιτικές ή άλλες προτιμήσεις. Μόνο στο άκουσμα του συγκεκριμένου ονόματος, κάποιοι υποστηρίζουν ότι χάνει πολύ σε εντυπώσεις.

Τα ίδια και για τον Δημήτρη Πέτροβιτς. Πολύ λάδι-λάδι και από τηγανίτα τίποτα. Εκτός του δεδομένου Κώστα Βενετίδη, φίλου του και νυν Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της ΑΜ-Θ, κανέναν δεν ανακοίνωσε. Ποιοί θα είναι μαζί του; Άντε να έχει τον φίλο μου Χάρη Θεοχαρίδη, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου που είναι και φίλος του. Η Νόρα Μοσχοφίδου για παράδειγμα θα είναι; Έπιασε το μάτι μου κάτι δηλώσεις της στο thrakinea.gr του παλιού φίλου Γιάννη Τομαδάκη, όπου δεν το ξεκαθαρίζει αν θα κατέβει υποψήφια στην Περιφέρεια με τον Πέτροβιτς. Μπας και έγινε καμιά “σφήνα” απ’ τον Τοψίδη;

Μια και ανέφερα την κ.Μοσχοφίδου. Έχει πρόβλημα λέει η διοίκηση της Πςεριφέρειας τα δυο τελευταία χρόνια, μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Αφού πιστεύει ότι ο Χρήστος Μέτιος… δεν μπορεί το παλικάρι, γιατί δεν λέει το όνομα του; Κι ακόμα κάτι, πολύ σημαντικότερο. Μια και όπως δηλώνει διαφωνεί με την κατάσταση που επικρατεί, γιατί δεν παραιτείται από την Οικονομική επιτροπή, στην οποία είναι μέλος και παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Το ρωτάω γιατί δεν γνωρίζω αν με την θέση που έχει παίρνει κάποια επιπλέοπν αποζημίωση. Εγώ ξέρω πως όταν διαφωνείς με μια κατάσταση, σηκώνεσαι ιαι φεύγεις. Τα άλλα που δηλώνει η κ.Μοσχοφίδου είναι εκ του ασφαλούς.

“Μπαρούτι” ήταν ο Λαμπάκης

Μαζί με τους τρεις, ήταν συνέχεια και ο Βαγγέλης Λαμπάκης, που απ’ ότι είδα στις φωτογραφίες αλλά και μου είπαν, δεν είχε καθόλου κέφια. Πως να έχει άλλωστε, αφού η χθεσινή φιέστα που προσπάθησε να οργανώσει στον πεζόδρομο της οδού Κύπρου, απέτυχε παταγωδώς. Ούτε οι δικοί του σύμβουλοι δεν πήγαν. Ακόμα και εκείνοι που τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνούσαν σε γνωστούς, φίλους, συγγενείς και ψηφοφόρους και τους ζητούσαν να παραστούν.

Δεν ξέρω αν πήρε… απουσίες ο Βαμβακερός, που τον έβλεπα ανήσυχο (αποκλείεται να ήταν για το δικαστήριο που αφορά το πτυχίο γιατί πήρε αναβολή και έχουμε καιρό ακόμα)  και άλλαζε συνέχεια θέσεις τριγυρνώντας μπρος και πίσω. Απουσίαζαν επίσης και οι θεσμικοί φορείς της πόλης, που τους αφορά ο συγκεκριμένος πεζόδρομος. Ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν εκεί, ούτε το Επιμελητήριο, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης και φυσικά κανένας καταστηματάρχης.

Ίσως γι’ αυτό να… κρατούσε μούτρα ο Λαμπάκης σε Χατζημιχαήλ, Τοψίδη και Πέτροβιτς στην εκκλησία. Είχε μπροστά του και τον βουλευτή Καίσα, που πιστεύει πως μαζί με τους άλλους έπαιξαν ρόλο που δεν πήρε ο δήμος Αλεξανδρούπολης το κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου και παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια, γινόταν ακόμα περισσότερο… μπαρούτι ο δήμαρχος.

Θα βάλει φούτερ και δερμάτινο σαν τον Ζαμπούκη;

Όσο και αν προσπαθεί πάντως να παριστάνει τον.. άνετο και τον σίγουρο για τις εκλογές του Μαίου, είναι φανερό ότι έχει αρκετό άγχος και βγάζει εκνευρισμό και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Προσπαθεί να κάνει κάποιες κινήσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και δεν του βγαίνει τίποτα. Αν και η προβολή που έχει είναι τεράστια και στηρίζεται έντονα αυτή του η προσπάθεια, αφού μόνο εμείς εδώ στο Evros-news.gr για τον… αποθεώνουμε καθημερινά, βλέπει πως υπάρχει πρόβλημα.

Μπορεί να λέει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, αλλά τον βλέπω σε λίγο να… πετάει τα κοστούμια και τις γραβάτες και να βάζει φούτερ και δερμάτινα μπουφάν και αυτός, σαν τον συνάδερφο του δικηγόρο αλλά αντίπαλο του για τη θέση του δημάρχου, τον Γιάννη Ζαμπούκη.  Που ντύθηκε casual, με νεανικό στυλ και απηύθυνε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά στους συμπολίτες του.

Αυτός βέβαια είναι πολύ νεαρότερος του και μπορεί λόγω επαγγέλματος, καθημερινά στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και θεσμικού ρόλου ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης δυο θητείες τώρα, να φοράει κοστούμια, αλλά του πάνε και τα σπορ ντυσίματα. Ενώ ο Λαμπάκης με φούτερ και δερμάτινο μπουφάν, θα είναι μια εικόνα εντελώς… παράταιρη και ένα θέαμα που δύσκολα κάποιος θα συγκρατήσει τα γέλια του.

Ετοιμάζεται να.., παίξει μπάλα

Αφήστε που ο κ.Ζαμπούκης κινείται έξυπνα και ανακοινώνει σιγά-σιγά, ακόμα και έναν-έναν τους υποψήφιους συμβούλους του, σε αντίθεση με τον κ.Λαμπάκη που στην εκδήλωση της 18ης Δεκεμβρίου τους ανακοίνωσε όλους μαζί και χωρίς να ξεχωρίσει παλιούς και νέους. Μόνος του σκέφθηκε να το κάνει αυτό ο 47χρονος υποψήφιος δήμαρχος; Καμιά… χοντρόμυγα τον τσίμπησε; Δεν ξέρω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Ζαμπούκης αν και δεν ήταν ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ετοιμάζεται να… παίξει μπάλα.

Θα το κάνει μάλιστα σε… κορυφαίο επίπεδο και σίγουρα θα… σκοράρει. Σε επίπεδο εντυπώσεων σίγουρα. Άλλωστε ήδη κάποιοι που ανήκαν στην παράταξη του νυν δημάρχου και πρόσφατα τους εκθείαζε για την συνεισφορά τους, όπως τον Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης Παντελή Καλυμνιό, ανακοινώνουν την υποψηφιότητα τους με τον κ.Ζαμπούκη.

Το ίδιο έκανε και ο Θοδωρής Βουρδόλης, που τον βλέπουμε εδώ σε εκδήλωση του αθλητικού συλλόγου Φοίνικας Αλεξανδρούπολης στον οποίο είναι δραστήριος παράγοντας, μαζί με την Ελένη Ιντζεπελίδου, πρώην σύμβουλο του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και αποχωρήσασα απ’ την παράταξη “Πόλη και Πολίτες” και τον Πρόεδρο της ΕΠΟΦΕ Δημήτρη Κελεμίδη.

Την πρώτη την αποκάλεσε “καρκίνωμα” και τον δεύτερο τον… πέρασε γενεές δεκατέσσερις για το θέμα της Γιορτής Κρασιού. Βλέποντας τους πάντως να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, μου δίνεται η εντύπωση ότι κάτι τους συνδέει αυτούς τους τρεις ή πρόκειται πιθανόν να τους συνδέσει στο άμεσο μέλλον. Να εύχονται πάντως στον κ.Λαμπάκη μάλλον αποκλείεται.

Πόσο να κάνει άραγε το τετραγωνικό το… σταμποτό;

Επειδή η αυλή στο πατρικό μου, στο Παλιούρι Διδυμοτείχου, έχει φθαρεί και θέλω να καλύψω τις φθορές που δημιουργήθηκαν, ένας φίλος οικοδόμος μου πρότεινε πως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω… σταμποτό. Ξέρετε, σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου και σκέπασε τους κυβόλιθους. Δεν είναι άλλωστε και ιδιαίτερα ακριβό, όπως μου είπε.

Άντε να κοστίζει 35 ή το πολύ 40 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο. Εγώ όμως επειδή δεν είμαι ειδήμων, λέω να ρωτήσω κανέναν ειδικό. Κι επειδή φίλο εργολάβο δεν έχω, γιατί δεν θέλω να ακούω διάφορα, λέω να ρωτήσω κανέναν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα που γνωρίζει από σταμποτό. Το μυαλό μου αρχικά πήγε στον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κουκουράβα για παράδειγμα, αλλά επειδή του έχω κάνει πολλές φορές κριτική, ιδιαίτερα για την πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου, διστάζω να του τηλεφωνήσω.

Δεν ξέρω αν μου απαντήσει και θα έχει και δίκιο. Άλλωστε όπως λέει στους γνωστούς του, ζήτημα αν έχουμε γνωριστεί μια… φορά μέχρι τώρα και δεν έχουμε καμιά σχέση ή επικοινωνία. Αφήστε που όπως μου είπε κάποιος ειδήμων για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης, ούτε πολιτικός μηχανικός είναι, ούτε αρχιτέκτονας. Το πτυχίο που πήρε στην Βουλγαρία όπου σπούδασε, αναφέρει: “Δομοστατικός Μηχανικός για Συνήθεις μη Σεισμικές Δράσεις”.

Έτσι τον αναφέρει και η λίστα του ΤΕΕ. πότε μάλλον δεν θα ξέρει πόσο κοστίζει κάθε τετραγωνικό μέτρο για το σταμποτό και μπορεί να μου πει καμιά λάθος τιμή. Ένα ευρώ ή 1,10 ευρώ το τετραγωνικό για παράδειγμα, που όχι απλά είναι υπερβολική τιμή, αλλά το τριπλάσιο από το κανονικό και να μην αποφασίσω να στρώσω την αυλή στο χωριό.

Θερμά συλλυπητήρια

Τα θερμά μου συλλυπητήρια από καρδιάς στον Σπύρο Δέδογλου, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου και συνιδιοκτήτη του faros24.gr για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα. Να ζήσει να τον θυμάται και ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης του Τυχερού που θα τον σκεπάσει.

Ο… Ναρκαλιευτής