Οδηγίες για την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις που έρχονται από Αντιπεριφέρεια και Εγνατία οδό

Οδηγίες για την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις που έρχονται από Αντιπεριφέρεια και Εγνατία οδό

Οδηγίες στον κόσμο του νομού Έβρου αλλά και της Θράκης γενικότερα, για την κακοκαιρία “Σοφία” που έρχεται με βροχές, χιονοπτώσεις, παγετό και πολικό κρύιο, δίνουν με ανακοινώσεις τους τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όσο και η Εγνατία οδός.

“Σύμφωνα με τα έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρός παγετός τις επόμενες ημέρες.

Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων, σε συνεργασία με τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ή προβλέπεται εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου,

– να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες,

– να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, επιλέγοντας τους κεντρικούς δρόμους,

– να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

– να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν,

– να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι):

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Συστάσεις στους οδηγούς από την  «Εγνατία Οδός Α.Ε.»

Από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού Ελλάδας της Ε.Μ.Υ., από την Πέμπτη 3.1.2019 αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές.

Οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όσο και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Σερρών και Νυμφαίας Ροδόπης, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Πριν το ταξίδι τους οι οδηγοί πρέπει:

– Να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και για τυχόν κυκλοφοριακούς περιορισμούς στη διαδρομή τους.

– Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.).

– Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

– Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης πρέπει:

– Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

– Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.

– Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

– Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

– Να τηρούν και παρακολουθούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

– Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

– Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων.

Οι οδηγοί που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.