Δαδιά: Ξόρκισαν και φέτος τα “καρκαντζέλια”, τρέχοντας με τις εικόνες στο χωριό (ΒΙΝΤΕΟ)

Δαδιά: Ξόρκισαν και φέτος τα “καρκαντζέλια”, τρέχοντας με τις εικόνες στο χωριό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το έθιμο της ξόρκισης των “καρκατζελιών” και των δαιμονικών, τήρησαν και φέτος στην Δαδιά, σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων.

Μετά την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου υπήρχε και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, την οποία μετέφεραν με τα πόδια την παραμονή από το Μοναστήρι της Δαδιάς και απόψε θα την επιστρέψουν εκεί με τον ίδιο τρόπο, ξεκίνησε το έθιμο. Κρατώντας τον μεγάλο ξύλινο Σταυρό και τις εικόνες στα χέρια, γύρισαν τρέχοντας σ όλο το χωριό φωνάζοντας « ντράγκα-ντράγκα Κύριε Ελεεεεεεεεεέησον!!!!!!!!!!!!.», διώχνοντας έτσι τα «ζούζουλα» και τα κακά πνεύματα.

Οι εικόνες περνούν από όλα τα εκκλησάκια και παρεκκλήσια του χωριού, τον Αη Γιάννη, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία , την παλιά εκκλησία του Αγ. Αθανασίου και καταλήγουν στο Ναό του Αγ. Νικολάου κάνοντας τρεις κύκλους πάντα γύρω από το Ναό, για να καταλήξουν και πάλι πίσω και να επανατοποθετηθούν στην θέσης τους.

Το έθιμο της ξόρκισης των καρκατζελιών στις γειτονιές του χωριού…… «ντράκα- ντράκα Κύριε ελεεεεεεησον…»

Gepostet von Dadia Forest Inn am Sonntag, 6. Januar 2019

Πριν από όλα αυτά και μετά την λειτουργία, τα παλληκάρια του χωριού, πήραν τον Σταυρό και όλα τα εικονίσματα από το Ναό και βγήκαν στον αύλειο χώρο όπου και αγιάστηκαν τα νερά.

Gepostet von Dadia Forest Inn am Sonntag, 6. Januar 2019

Τα βίντεο είναι από το Dadia Forest Inn, το όμορφο ξενοδοχείο του χωριού, το οποίο αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κάποιος κάθε στιγμή του χρόνου.