Οι Σαμοθρακίτες… γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα – Ελάχιστοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις (φωτό)

Οι Σαμοθρακίτες… γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα – Ελάχιστοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις (φωτό)

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης..ν γύρισαν την πλάτη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού ελάχιστοι (δεν ξεπερνούσαν τους 70 με 80) συμμετείχαν τόσο στην εκδήλωση ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη που έγινε στο Φιδέλειο Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και στον αγιασμό των υδάτων στην παραλία της Καμαριώτισσας.

Όπως διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ ή σε βίντεο την παρουσία του κ.Τσίπρα στο νησί, μπορούσαν εύκολα να το αντιληφθούν. Γιατί στην αίθουσα του Φιδέλειου για παράδειγμα, που χωράει το πολύ 150 άτομα, περισσότεροι ήταν οι επίσημοι και θεσμικοί εκπρόσωποι του δήμου, του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αλλά και της Σαμοθράκης. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι άνδρες ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αλλά και οι αστυνομικοί (φανεροί και μυστικοί) που επίσης συμμετείχαν στα έντονα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί. Τουλάχιστον 50 ήταν οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι να προσέχουν μήπως δημιουργηθεί το παραμικρό.

Τα ίδια και στην παραλία Καμαριώτισσας, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων. Μπορεί να υπήρχε τσουχτερό κρύο, όμως το ίδιο συνέβαινε και άλλες χρονιές και τότε ο κόσμος, χωρίς την παρουσία τρίτων, ήταν πάρα πολύς. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Σαμοθράκης αδιαφόρησε για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αφού παρά την τεράστια προσπάθεια του δημάρχου Θανάση Βίτσα και της παρέας του η οποία διοικεί τον δήμο, βλέπουν ότι η Κυβέρνηση ελάχιστα έχει κάνει γι’ αυτούς. Με την τρομερά καθυστερημένη αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία τον Σεπτέμβριο του 2017, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και πολλά ακόμα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και οι φωτογραφίες που ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο Πρωθυπουργός και όσο να προσπάθησαν οι συνεργάτες του να δώσουν την αίσθηση πως έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, αυτές είναι είτε με στρατιώτες, λιμενικούς και αστυνομικούς ή με δημοσίους υπαλλήλους (όπως οι τεχνικοί της ΔΕΗ απ’ την Αλεξανδρούπολη που ήταν… υπηρεσία λόγω της επίσκεψης) αλλά και τους ελάχιστους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί.

Αλγεινή εντύπωση όσα είπε ο Παναγιώτης Παππάς

μιλώντας ως κομματάρχης και όχι Πρόεδρος του Δ.Σ 

Η ανακήρυξη λοιπόν σε επίτιμο δημότη, άφησε αδιάφορους τους Σαμοθρακίτες. Αφορούσε τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Παππά και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους αριστερών πεποιθήσεων, αλλά και μερικούς από τους κατοίκους, όχι περισσότερους από 40 με 50, που βρέθηκαν στην αίθουσα του Φιδέλειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Σε όλο το νησί πάντως, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η ομιλία και η στάση του κ.Παππά. Γιατί η τοποθέτηση του δεν είχε καμιά σχέση με την θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σαμοθράκης, αλλά μίλησε ως… κομματάρχης και μάλιστα παλαιάς κοπής. Την στιγμή που ο κ.Βίτσας, σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο είχε μια παρουσία ανάλογη του αξιώματος του, ο Παναγιώτης Παππάς έβγαλε όλο το… αριστερό του πάθος.  “Σύντροφε Πρωθυπουργέ” τον προσφώνησε κατά την ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη, ενώ στο ξεκίνημα της εκδήλωσης είπε ότι: “Με ιδιαίτερη συγκίνηση καλωσορίζω στην Σαμοθράκη τον πρώτο αριστερό Πρωθυπουργό της Ελλάδας”.

Κατ’ αρχάς τον προσφωνούσε αγενώς στον… ενικό, χωρίς να έχει επίγνωση και σεβασμό στο πρωτόκολλο και την θεσμική λειτουργία. Είπε λοιπόν: “Όταν το 2014 όταν είχες έρθει στην Αλεξανδρούπολη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σου είχα ευχηθεί όταν θα αποχωρίσεις από την πολιτική σκηνή, να έχεις αφήσει ανεξίτηλο το πολιτικό σου ίχνος στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Κι επειδή το δημοτικό μας συμβούλιο αναγνωρίζει ότι τα βήματα που έκανες είναι  τέτοια αποφάσισε να σε ανακηρύξει επίτιμο δημότη”. Το ερώτημα φυσικά είναι ποιο είναι το ανεξίτηλο ίχνος που αφήνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Το ότι παρέδωσε όνομα, γλώσσα και εθνότητα της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών; Αλλά σιγά μην ενδιαφέρει η Μακεδονία τον κ.Παππά και τους ομοίους του.

Γεύθηκε την Σαμοθρακίτικη κουζίνα

στην Ταβέρνα Λιμανάκι Χάρανα

Ο κ.Τσίπρας μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Παναγιώτη Ρήγα και Νεκτάριο Σαντορινιό, γεύτηκαν πάντως την Σαμοθρακίτικη κουζίνα στην πολύ γνωστή Ταβέρνα Λιμανάκι Χαρανά, μαζί με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την δημοτική αρχή, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και τους εκπροσώπους στρατιωτικής, αστυνομικής, λιμενικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το γεύμα παρέθεσε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας φυσικά.

Φεύγοντας πάντως από το νησί με το ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, δεν άφησε στην Σαμοθράκη καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων της. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως για την πολυσυζητημένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, που η δημοτική αρχή Βίτσα έχει κάνει “σημαία” εναντίον της μοναδικής εταιρείας που χρόνια τώρα εξυπηρετεί το νησί, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει λύση όταν γίνουν τα έργα στο λιμάνι Καμαργιώτισσας και μπορούν να… δένουν μεγαλύτερα πλοία.

Ζήσε Μάη μου (όταν γίνουν ίσως οι εκλογές και τα γκάλοπ δείχνουν πως θα χάσει) δηλαδή, να έρθουν πολλά καράβια. Γιατί το συγκεκριμένο έργο που ακόμα είναι στις μελέτες, θέλει χρόνια για να γίνει.