Ο δήμαρχος της Αδριανούπολης για τις ευχές στα ελληνικά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν

Ο δήμαρχος της Αδριανούπολης για τις ευχές στα ελληνικά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν

Aντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Αδριανούπολης, Ρετσέπ Γκουρκάν, να αναρτήσει στην πόλη αφίσες στα Ελληνικά και τα Βουλγαρικά με ευχές για το νέο έτος, αφού αρκετοί φανατικοί Τούρκοι, κυρίως υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασαν.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο δήμαρχος της πόλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, «φτιάξαμε αφίσες στην βουλγαρική και ελληνική γλώσσα μαζί με την τουρκική για τους Έλληνες και Βούλγαρους γείτονές μας που έρχονται στην πόλη μας για ψώνια» και κάλεσε τους επικριτές του που τους χαρακτήρισε ελαφρόμυαλους, να εξετάσουν την ιστορία της πόλης.

«Η Αδριανούπολη (στο κείμενο αναφέρεται ως ”Edirne”), έχει 12 ονόματα στην ιστορία και όλα τα ονόματα μας ανήκουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ρετσέπ Γκουρκάν. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατηγορούν τον δήμαρχο της πόλης πως ξέχασε ότι για 80 συναπτά έτη η Αδριανούπολη ήταν πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και πως το όνομα της πόλης είναι Edyrne και όχι Αδριανούπολη.

Στις συγκεκριμένες αφίσες που απευθύνονται στους Έλληνες τουρίστες, κυρίως από τον Έβρο ποτυ πηγαίνουν εκεί για ψώνια, ο δήμαρχος αντί να αποκαλείται «Δήμαρχος Edirne», εμφανίζεται ως «Δήμαρχος Αδριανούπολης», προκαλώντας την οργή των συμπατριωτών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αφίσα σε κεντρική λεωφόρο της πόλης, που γράφει στα ελληνικά: «Επιθυμούμε το 2019 να φέρει την ειρήνη και την ευτυχία στον κόσμο» και στο κάτω μέρος υπάρχει η φωτογραφία του Γκουργκάν με το όνομά του και τον τίτλο του, «Δήμαρχος Αδριανούπολης», πυροδότησε την οργή Τούρκων εθνικιστών στο Twitter.

«Εντάξει, είναι μια ωραία χειρονομία. Αλλά το όνομα της πόλης μας είναι γραμμένο στις βουλγαρικές αφίσες ως Edirne, αλλά είναι (γραμμένο ως) Αδριανούπολη στις ελληνικές αφίσες. Κύριε Δήμαρχε, αυτή δεν είναι βυζαντινή πόλη. Ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης.

Πηγή: protothema.gr