Πολυχρονίδης: “Αν πρέπει να ιδρυθεί μία Κτηνιατρική Σχολή στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει στην Αλεξανδρούπολη”

Πολυχρονίδης: “Αν πρέπει να ιδρυθεί μία Κτηνιατρική Σχολή στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει στην Αλεξανδρούπολη”

“Αν θα πρέπει να ιδρυθεί μία Κτηνιατρική Σχολή στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνει στον Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη”. Με την φράση αυτή ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, υπεραμύνεται της πρότασης που κατέθεσε πρώτο το πανεπιστήμιο για ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής.

“Ήμασταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ζητήσαμε νέα τμήματα πριν καν υπάρξει συζήτηση για νέα τμήματα. Όλα αυτά ξεκίνησαν από την πρόταση της Ιατρικής για ίδρυση της Κτηνιατρικής. Θα πρέπει όντως να ιδρυθεί Κτηνιατρική στην Αλεξανδρούπολη, γι’ αυτό έχουμε ετοιμάσει έναν επαρκέστατο φάκελο”, είπε αναλυτικότερα ο πρύτανης, στον απόηχο της ομιλίας που έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην προοπτική ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας.

Περίπου δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είχε προτείνει την δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής στους κόλπους του, όμως ενώ η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την τοπική κοινωνία (λόγω του «κτηνοτροφικού» προφίλ της Θράκης), φαίνεται πλέον ότι μάλλον κλονίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, δεν κλονίζεται η ίδια η πρόταση, αλλά ο βαθμός βεβαιότητας της δημιουργίας της Σχολής. Και μάλιστα είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που εγείρει τις όποιες ανησυχίες, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν από την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Κτηνιατρικής Σχολής, ο κος Γαβρόγλου είπε αρχικά: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, γιατί θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, διατυπώνει ένα αίτημα για ίδρυση κτηνιατρικού τμήματος. Σήμερα, Κτηνιατρική έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Καρδίτσα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως, επίσης και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

Εν συνεχεία, ο κος Γαβρόγλου αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγεί το Πανεπιστήμιο, στο οποίο θα δημιουργηθεί το Κτηνιατρικό Τμήμα και ο οποίος είναι μία… επιτροπή!

Συγκεκριμένα, είπε: «Προτείνουμε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική ομάδα εργασίας επιστημονική, για να συζητήσει τη δημιουργία νέων κτηνιατρικών τμημάτων πέραν αυτών των δύο, ακριβώς, επειδή η κτηνιατρική είναι ένα τμήμα που θέλει πάρα πολύ σοβαρές επενδύσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε χρήματα».

Την πρόταση του υπουργού, ο πρύτανης του ΔΠΘ σχολιάζει ως εξής “να γίνει η επιτροπή γιατί θα γίνει η επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια. Αν γίνει έτσι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα ιδρύσουμε Κτηνιατρική. Αν θα πρέπει να ιδρυθεί μία κτηνιατρική σχολή στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνει στον Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη”.

Πηγή: xronos.gr