Κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας Σαμοθράκης: Αντιδράσεων συνέχεια με διαμαρτυρία από Αντιπεριφέρεια, Σύλλογο Επαγγελματιών του νησιού

Κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας Σαμοθράκης: Αντιδράσεων συνέχεια με διαμαρτυρία από Αντιπεριφέρεια, Σύλλογο Επαγγελματιών του νησιού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημα της στην Σαμοθράκη. Σειρά τώρα του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου αλλά και του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης, να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίες για την απαράδεκτη αυτή απόφαση και εξέλιξη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Κώστα Μιχαηλίδη την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, με αφορμή την επερχόμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) στη Σαμοθράκη, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πρόθεση της ΕΤΕ να κλείσει το υποκατάστημα στο νησί, ζητώντας ανάκληση της απόφασης και συνέχιση της λειτουργίας του.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Με δυσαρέσκεια και εύλογη απορία πληροφορήθηκα σήμερα την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στο νησί της Σαμοθράκης.

Ξαφνικά για τη φιλοπατρία τους οι ακρίτες κάτοικοι της Σαμοθράκης εισπράττουν τα επίχειρα. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουν το γεγονός ότι η Τράπεζά σας εντός των ημερών θα τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη για οποιαδήποτε συναλλαγή; Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τους ηλικιωμένους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, τους τουρίστες; Η Σαμοθράκη δεν είναι προάστιο κάποιου Δήμου της Αττικής, με εύκολη πρόσβαση σε έτερο πλησιέστερο υποκατάστημα. Δεν μπορούν όλα να κρίνονται με βάση λογιστικές λογικές και οικονομίες κλίμακας.

Οι ακρίτες της Σαμοθράκης, οι Εβρίτες, και όλοι οι κάτοικοι των συνόρων, υπηρετούν με σθένος, τιμή και περηφάνια τον τόπο τους. Η Τράπεζά σας συνδράμει δεκαετίες τώρα σε αυτό υποστηρίζοντας το εθνικό συμφέρον. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Σαμοθράκης όχι μόνο αποδυναμώνει κι εκθέτει το ακριτικό νησί, αλλά στρέφεται εντέλει ενάντια στους ακρίτες των συνόρων.

Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η πατρίδα μας οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μεγαλοψυχία, και ιδιαίτερα στους δοκιμαζόμενους ακρίτες της Σαμοθράκης που το νησί τους παραμένει, ενάμιση χρόνο τώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ευελπιστώ στη θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας και στη διατήρηση του υποκαταστήματος στο ευαίσθητο εθνικά νησί μας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

– ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σαμοθράκη, 14/1/2019
ΠΡΟΣ:
κ. Κώστα Μιχαηλίδη
Διοικητή Εθνικής Τράπεζας
Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος σας στην Σαμοθράκη ότι έχει ήδη αποφασισθεί η οριστική παύση της λειτουργίας του και μάλιστα εντός του τρέχοντος μήνα.
Όπως γνωρίζετε, στη Σαμοθράκη το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι και το μοναδικό και εξυπηρετεί επί δεκαετίες το σύνολο των επαγγελματιών του νησιού. Το κλείσιμο αυτό συνεπάγεται απόλυτη αδυναμία των επαγγελματιών να προβούν σε τραπεζικές συναλλαγές με το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, τους προμηθευτές και τους πελάτες μας. Φυσικά, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται για τους κατοίκους του νησιού και δη των υπερηλίκων που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών.


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόφασή σας αυτή δημιουργεί ακόμη μια δυσάρεστη συνθήκη και οδηγεί στην οικονομική και αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση του νησιού και των επαγγελματιών. Των επαγγελματιών που επί πολλά χρόνια στήριξαν τη τράπεζά σας με τις συναλλαγές και τις καταθέσεις τους.
Προφανώς, για τη Διοίκηση της τράπεζας σας οι ανωτέρω συνέπειες δεν επηρέασαν το σκεπτικό σας και οδηγηθήκατε στην απόφαση να κλείσετε το συγκεκριμένο κατάστημα και μάλιστα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση στη τοπική κοινωνία και στους επαγγελματίες.
Επειδή, όμως, οι επιπτώσεις της απόφασής σας είναι πολλές, άκρως δυσάρεστες και επικίνδυνες για τη τοπική οικονομία του νησιού, οφείλουμε να σας ζητήσουμε να άρετε άμεσα την απόφασή σας και να δείξετε έμπρακτα το σεβασμό και τη στήριξή σας στους επαγγελματίες του νησιού που δοκιμάζονται από την οικονομική ύφεση και την έλλειψη υποδομών.
Άλλως, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλοι οι επαγγελματίες του νησιού θα σταματήσουμε κάθε συναλλαγή με την Τράπεζά σας και το ίδιο θα παροτρύνουμε να κάνουν και όλοι οι κάτοικοι αλλά και οι φίλοι του νησιού.
Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Σαμοθράκης
Ιωάννης Γλήνιας