Αγανάκτηση αγροτών για την ποινή στον Κ.Δουνάκη, με βάση καταθέσεις αστυνομικών της Ξάνθης

Αγανάκτηση αγροτών για την ποινή στον Κ.Δουνάκη, με βάση καταθέσεις αστυνομικών της Ξάνθης

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες του Έβρου, για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην Προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστα Δουνάκη, ο οποίος δικάστηκε χθες για τις αγροτικές  κινητοποιήσεις το 2015, ενάντια στις λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την οζώδη δερματίτιδα.

Κι αυτό γιατί η απόφαση βασίστηκε στις καταθέσεις αστυνομικών από δυνάμεις των ΜΑΤ της Ξάνθης, που έφεραν οι αρμόδιοι στην περιοχή του Έβρου και για τις οποίες είναι δικαιολογημένα έξαλλοι οι συνάδερφοι του κ.Δουνάκη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο νυν Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Αλεξανδρής μετά την απόφαση:  “Σεβόμαστε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Θέλουμε να πούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια είχαμε μία άριστη σχέση με την τοπική Αστυνομία, και μια συνεργασία που δυστυχώς, και λυπούμαστε που το λέμε, χάρη στις ψευδείς καταθέσεις 5 αστυνομικών από την Ξάνθη, αυτές οι σχέσεις θα φτάσουν σε σημείο να διαταραχθούν. Κατηγορούμενος δεν είναι ο κ. Δουνάκης, αλλά όλος ο αγροτικός κόσμος, δεν έχουμε δώσει το δικαίωμα να πας αντιμετωπίζουν όυτε ως εγκληματίες, σε τρεισήμισι  ώρες δίκης για κάτι που δεν έχουμε κάνει και λυπάμαι για ψευδείς καταθέσεις 4-5 αστυνομικών

Η συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Δουνάκη, η Μαρία Βρετοπούλου, τόνισε ότι η απόφαση ήταν απαλλακτική  για την κατηγορία της οπλοκατοχής, πλην όμως καταδικαστική  για τις κατηγορίες της διακεκριμένης αντίστασης, της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος των Αστυνομικών ”. Η ποινή που επεβλήθη είναι τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Η υπόθεση πλέον θα συνεχιστεί στο Εφετείο, καθώς ήδη έχει ασκηθεί έφεση.

Ανακοίνωση Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης:

“Δεν πτοούμαστε. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να διεκδικούμε”

Με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης τονίζει: “Ένας συνάδελφός μας, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει εθελοντικά και επί σειρά ετών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Έβρου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, διότι συμμετείχε στις ομαδικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα το 2015 ενάντια στις λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την οζώδη δερματίτιδα.
Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.


Ωστόσο, σήμερα δεν κατηγορήθηκε και δεν καταδικάστηκε μόνο ένας αγρότης. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σύσσωμος ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Έβρου. Οι καταθέσεις των αστυνομικών που εμφανίστηκαν ως μάρτυρες ενώπιον του Δικαστηρίου και τα όσα ειπώθηκαν για τα γεγονότα του 2015, θίγουν σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο, τους πολυετείς αγώνες και τη διαχρονικά καλή σχέση και συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.
Είμαστε βέβαιοι ότι η έκταση που δόθηκε στο εν λόγω περιστατικό και εν συνεχεία η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ποινικοποίηση μιας ειρηνικής και συμβολικής κινητοποίησης, κατ’ αυτόν τον τρόπο και από μια διμοιρία των ΜΑΤ, οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση εναντίον ενός πολίτη, έχει ως μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό και την αποτροπή από μελλοντικούς αγώνες.
Δηλώνουμε απερίφραστα την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά μας για όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη δικαστική αίθουσα και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να διεκδικούμε, να παρεμβαίνουμε, να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου του Έβρου”.