Οι εργαζόμενοι του δήμου Αλεξανδρούπολης για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Οι εργαζόμενοι του δήμου Αλεξανδρούπολης για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης εκπροσωπούμενος από δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου(Αντιπρόεδρο Παπαδόπουλο Δημήτριο και Γραμματέα Μπαταρλή Δημήτριο), συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, στην Αθήνα.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Παπαδόπουλος, κατά την παρέμβαση-ομιλία του στην ημερίδα

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η συζήτηση για την αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού ώστε να μπει ένα τέλος στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων καθώς και στην εγκληματική αδιαφορία κράτους και αιρετών.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει παιχνίδια σε βάρος της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του δήλωσε ότι  στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναμόρφωση και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων – συχνά θανατηφόρων – που σημειώνονται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας των δήμων. Επιπλέον σημείωσε πως: «Δεν υπάρχει πιο δίκαιη αγανάκτηση από αυτήν που εκφράζεται από τους εργαζόμενους και τους φορείς συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης κάθε φορά που σημειώνεται ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στη μακρά όσο και μακάβρια λίστα καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων. Και δεν υπάρχουν πιο “κούφια” και υποκριτικά “συλλυπητήρια” από αυτά που εκφράζονται από όποιον έχει τις θεσμικές δυνατότητες να προωθήσει παρεμβάσεις βελτίωσης του πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, αλλά δεν τις εξαντλεί».

Ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Πατούλης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και συμπλήρωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία. «Θέλουμε εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη εργασία. Ανθρώπους που θα έχουν εκπαιδευτεί και θα γνωρίζουν τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να παίρνουν για την ασφάλεια τους. Από την πλευρά τους οι δήμοι οφείλουν να εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή κανενός εργαζόμενου».

Ελπίζουμε τα θέματα που τέθηκαν στην ημερίδα να  αναλυθούν και να εξεταστούν από τους αρμόδιους, με στόχο να εφαρμοστούν σε σύντομο διάστημα  οι βέλτιστες τεχνικές και κανόνες προς το συμφέρον της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, στον εργασιακό τους χώρο.

Για το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γραμματέας

Αργύρης Κυρτσίδης                                             Δημήτρης Μπαταρλής