Σαμοθράκη: Μια ψύχραιμη φωνή για όσα συμβαίνουν στο νησί

Σαμοθράκη: Μια ψύχραιμη φωνή για όσα συμβαίνουν στο νησί

Η Σαμοθράκη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν αντιπαραθέσεις μια και σιγά-σιγά βαδίζουμε προς τις δημοτικές εκλογές, αλλά επειδή μας άρεσε πολύ ένα άρθρο του Τάσου Ξενάκη που κατάγεται από το νησί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε αυτό τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελεί μια ψύχραιμη φωνή, το δημοσιεύουμε.

Του Τάσου Ξενάκη*

“Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω διάφορα άρθρα σχετικά με το αγαπημένο μας νησί- για την ακρίβεια τα τελευταία χρόνια- που οι μεν κατηγορούν τους δε και ούτω καθεξής.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως εγώ δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο νησί τα τελευταία 4 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιώ τη γνώμη μου, χωρίς να έχω εμπάθεια με κάποιον, ή προσωπική και επαγγελματική σχέση. Απλώς είναι μια προσωπική οπτική, οπότε συγχωρείστε με αν πιστεύει κάποιος ότι δεν αποτυπώνω την πραγματικότητα.
Αυτό που τριβελίζει τα αυτιά μου όλα αυτά τα χρόνια, είναι η γνωστή ατάκα, ότι για όλα φταίει ο Μανούσης και η αλήθεια είναι πως όταν ακούς κάτι σε καθημερινή βάση, κάποια στιγμή υποσυνείδητα το πιστεύεις.
Η αλήθεια μου βέβαια είναι πως για πολλά πράγματα φταίει ο Μανούσης, που τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με επαγγελματικούς στόχους και φιλοδοξίες και που κάποιες φορές πιθανώς να προσβάλουν προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες άλλων (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Εφόσον υπάρχει η εύκολη δικαιολογία λοιπόν γιατί κάποιος να ψάξει άλλη; Άρα για όλα φταίει ο Μανούσης.


Βέβαια, η αλήθεια είναι πως:

  • Για το πρόβλημα του νερού σε ένα νησί που έχει ίσως το περισσότερο νερό από όλα και κάθε Αύγουστο δεν φτάνει ούτε για τις βασικές ανάγκες και είναι από τα ακριβότερα νερά στην Ελλάδα
  • Για ένα τουριστικό μέρος όπως τα Θερμά που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στον κεντρικό δρόμο αλλά και στον δρόμο για το camping που πηγαινοέρχονται πάνω από 2-3.000 τουρίστες καθημερινά
  • Για τα ιαματικά λουτρά που ανοίγουν αρχές Ιουλίου αντί Μαίου και πραγματικά είναι σε άθλια κατάσταση
  • Για τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού που ντρέπομαι να μιλήσω για την κατάστασή τους
  • Για την ελεύθερη κατασκήνωση που λυμαίνει όλο το νησί
  • Για την υπερβόσκηση και όλα τα προβλήματα που έπονται αυτής
  • Για τα προσωπικά θέλω του καθενός που προσβάλουν τα θέλω των υπολοίπων
  • Για λάθος σχεδιασμούς σε λιμάνια και δρόμους
  • Για το καταδυτικό κέντρο που θα μπορούσε να είναι πυρήνας τουριστικής ανάπτυξης
  • Για την έλλειψη επαρκούς αριθμών κάδων σκουπιδιών και για πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητας που αντανακλούν σε όλα τα επίπεδα της ζωής του νησιού σε όλες τις περιοχές που προφανώς υπάρχουν
  • Για το αρχαιολογικό μουσείο (έγκλημα) συγχωρείστε με αν αναφέρομαι περισσότερο στην βόρεια πλευρά αλλά για εκεί μπορώ να έχω καλύτερη άποψη, όμως όπως έχω διαπιστώσει υπάρχουν άλλα τόσα και στην νότια και δεν τα αναφέρω για τυχόν ανακρίβειες, σίγουρα δεν φταίει μόνο ο Μανούσης.

Με μια απλή τεχνοκρατική λογική λοιπόν σας παραθέτω τα «θέλω» παρακάτω:
Μανούσης=Πλοιοκτήτης και Οινοποιός = επιχειρηματίας => Περισσότερα έσοδα
Κτηνοτρόφοι και αγρότες = βιοπαλαιστές και επιχειρηματίες => Περισσότερα έσοδα & ποιότητα ζωής
Ελεύθεροι επαγγελματίες= επιχειρηματίες => Περισσότερα έσοδα
Μόνιμοι Κάτοικοι = περισσότερες θέσεις εργασίας => ποιότητα ζωής
Επισκέπτες = ποιότητα φιλοξενίας και παροχών
Δήμος = επίλυση προβλημάτων & διαχείριση=> ικανοποιημένους όλους τους παραπάνω.


Σε ένα νησί λοιπόν που δεν ευνοείται η τουριστική ανάπτυξη για όλους τους παραπάνω λόγους, που θα μπορούσε να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμη και τον χειμώνα, που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγική δράση στην κτηνοτροφία, στα αγροτικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, στην αλιεία, αλλά και να είναι σημείο αναφοράς σαν πολιτιστικό και πολιτισμικό spot λόγω της αρχαιολογικής κληρονομιάς που έχει και το σημαντικότερο να μπορεί να κρατήσει του νέους με νέες ιδέες και όραμα για το μέλλον, θα πρέπει να προσθέσουμε όλοι το αποτέλεσμα των παραπάνω συνεπαγωγών, το οποίο δεν είναι εφικτό μέχρι να πραγματοποιηθεί.
Κλείνοντας και μιας που πλησιάζουν και εκλογές εύχομαι ολόψυχα σε όποιον και να εκλεγεί να μπορέσει να ξεφύγει από την λιγοψυχία του παρελθόντος και να μπορέσει να γράψει ιστορία. Πραγματικά πιστεύω πως υπάρχουν αρκετοί που ενστερνίζονται την άποψή μου και είναι διαθέσιμοι να συμβάλουν με τον τρόπο τους προς αυτό τον σκοπό, αρκεί να τους ζητηθεί. Γιατί δεν αρκεί να είσαι στον σωστό δρόμο αλλά πρέπει να προχωράς κιόλας για να φτάσεις κάποια στιγμή στο προορισμό σου”.

  • Ο Τάσος Ξενάκης κατάγεται από την Σαμοθράκη, μένει στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως και ο ίδιος αναφέρει, δραστηριοποιείται τα 4 τελευταία χρόνια στο αγαπημένο του νησί που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στην σελίδα ΖΟΥΜΕ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ