Τι ν’ απαντήσεις στον ανιψιό Χάρη που ρωτούσε: Γιατί μας πετούν χημικά; Αυτοί δεν είναι Έλληνες;

Τι ν’ απαντήσεις στον ανιψιό Χάρη που ρωτούσε: Γιατί μας πετούν χημικά; Αυτοί δεν είναι Έλληνες;

Του Κώστα Πιτιακούδη

Στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας και κατά της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος, μεγαλύτερο απ’ το προηγούμενο που επίσης παραβρέθηκα, ένοιωσα μια από τις πιο αμήχανες στιγμές της ζωής μου.

Πήγαμε μαζί με το Χριστινάκι μου και ήρθαν παρέα ο αδερφός της με την γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Κι ενώ βρισκόμαστε μετά την γαλλική πρεσβεία, λίγο πριν την είσοδο της Βουλής, άρχισε η αλόγιστη χρήση χημικών και η συνεχής ρίψη δακρυγόνων, εναντίον όχι μόνο των 20 με 30 αλητών προβοκατόρων, τους οποίους είναι ξεκάθαρο ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άφησαν να παρεισφρήσουν ανενόχλητοι ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά και στον κόσμο.

Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, οικογενειάρχες που βρέθηκαν εκεί με τα παιδιά τους, όπως εμείς προκειμένου να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στο ξεπούλημα της Μακεδονίας που ετοιμάζει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα… παρτάλια που συγκέντρωσε, σε μωρά που τα είχαν οι μάνες στα καρότσια, σε ηλικιωμένους, σε ιερείς και μοναχούς.

Πολύ γρήγορα αρχίσαμε να αισθανόμαστε και εμείς, αν και βρισκόμαστε πάνω από 500 μέτρα μακριά, την έντονη μυρωδιά των χημικών και άρχισαν να τσούζουν και να δακρύζουν τα μάτια μας. Οι περισσότεροι άπειροι σε παρόμοιες καταστάσεις, πολλοί είχαν έρθει από την επαρχία και ήταν δίπλα μας απ’ την Κατερίνη, το Προκόπι Εύβοιας που είναι το χωριό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, έψαχναν τρόπο να προφυλαχθούν. Ο μικρός Χάρης, μαθητής Δημοτικού και ανιψιός της γυναίκας μου, γύρισε στον πατέρα του Νίκο και σε μένα και ρώτησε με δακρυσμένα ήδη τα μάτια, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία:

Μπαμπά, θείε, γιατί μας πετούν χημικά; Οι αστυνομικοί δεν είναι Έλληνες όπως εμείς; Δεν τους νοιάζει η Μακεδονία μας; Κάνουμε κάτι κακό”; Τον κοιτούσαμε αποσβολωμένοι, προσπαθώντας να βρούμε κάποιες λέξεις για να του… εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Ευτυχώς που οι χιλιάδες κόσμου που ήταν δίπλα μας, έδωσαν την… λύση. Άρχισαν να γιουχάρουν άγρια τους αστυνομικούς, για τον… υπερβάλλοντα ζήλο και τις ρίψεις χημικών ανεξέλεγκτα προς όλους. Άνθρωποι οικογενειάρχες και όχι αναρχικοί, οι λεγόμενοι… νοικοκυραίοι με γυναίκες, παιδιά ή και ηλικιωμένους γονείς παρέα, που σέβονται και πιστεύουν σε όλη την ζωή τους στην αστυνομία, ξέσπασαν ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ σε γιουχαίσματα κατά των αστυνομικών, που λειτουργώντας ως ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και του καθεστώτος Τσίπρα… έριχναν δακρυγόνα αδιακρίτως. Με ξεκάθαρο στόχο να διαλύσουν την συγκέντρωση.

Είδα ανθρώπους να… ουρλιάζουν αγανακτισμένοι στο άκουσμα από τα μεγάφωνα της έκκλησης των διοργανωτών προς τις αστυνομικές δυνάμεις, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την υπουργό Προστασίας (υποτίθεται) του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα. Γιατί έβλεπαν τους αστυνομικούς που αφήνουν ανεξέλεγκτους τους Ρουβίκωνες και τους αλητοαναρχικούς να καίνε και να σπάνε, να πετούν εκατοντάδες χημικά κατά απλών διαδηλωτών που δεν έκαναν το παραμικρό και διαδήλωναν ειρηνικά. Για να μην ξεπουλήσουν οι… προσκυνημένοι στους ξένους πολιτικοί ένα κομμάτι της πατρίδας μας.

Δυστυχώς και δεν με νοιάζει αν ενοχληθούν κάποιοι, από την χθεσινή στάση και αντίδραση της αστυνομίας και τον υπερβάλλοντα ζήλο τους, η εντύπωση που σχημάτισα είναι πως κάποιοι στην ΕΛ.ΑΣ, σε διάφορες βαθμίδες και πόστα, λειτουργούν ως ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ Τσίπρα. Χωρίς τσίπα και ντροπή.