Καλύβες Δέλτα Έβρου: “Καμιά ισχύ δεν έχουν οι αποφάσεις Καμμένου, αφού δεν έγιναν νόμος”

Καλύβες Δέλτα Έβρου: “Καμιά ισχύ δεν έχουν οι αποφάσεις Καμμένου, αφού δεν έγιναν νόμος”

Καμία τυπική αλλά και ουσιαστική ισχύ δεν έχουν οι δηλώσεις και οι αποφάσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι οι καλύβες των ψαράδων και κυνηγών στο Δέλτα του Έβρου θα θεωρούνται πλέον στρατιωτικά φυλάκια και δεν πρέπει να κατεδαφιστούν για εθνικούς λόγους.

Από την στιγμή που όλα αυτά δεν έγιναν νόμος του Κράτους και δεν δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, δεν ισχύουν. Κάτι που είχε γράψει άλλωστε το Evros-news.gr ότι εφάρμοσε και το δικαστήριο πριν λίγο καιρό, καταδικάζοντας ιδιοκτήτη μιας από αυτές τις καλύβες.  Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού ΣυλλόγουΈβρου Νώντας Τερζής, μιλώντας σήμερα στον STATUS 94.2 κα τον Σταύρο Αποστολίδη για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως είπε ο κ.Τερζής, που είναι και δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης: “Είχα πάει παλαιότερα για το θέμα αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών(όντως είχε πάει για να βρεθεί λύση στον τότε Εβρίτη υφυπουργό Άκη Γεροντόπουλο), πήγα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κύριος Κωσταράκος ήταν υπέρ για να παραμείνουνε, αλλά δυστυχώς έπεσε η Κυβέρνηση μετά από λίγο καιρό και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με νόμο από την Βουλή.

Ήρθε η σημερινή Κυβέρνηση και ο κ.Καμμένος έκανε μια κίνηση σωστή, για να διατηρηθούν οι καλύβες και να μην πέσουν. Όμως δεν έφτανε μόνο αυτό. Του είχα στείλει μια επιστολή πριν ένα χρόνο του κυρίου Καμμένου και του ανέφερα λεπτομερώς τι έπρεπε να γίνει, μια και έδειχνε ενδιαφέρον για τις καλύβες. Αυτό έπρεπε να τακτοποιηθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση περνώντας από την Βουλή.Δεν έγινε αυτό και η υπουργική του απόφαση ότι οι καλύβες χαρακτηρίζονται πρωκεχωρημένα εθνικά φυλάκια, από την στιγμή που δεν κυρώθηκε με νόμο από την Βουλή που να νομιμοποιεί αυτές τις καλύβες.

Απάντηση στο έγραφο που έστειλα στο γραφείο του δεν πήρα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, με κάλεσε κάποιο υψηλό πρόσωπο της περιοχής και μου ζήτησε να στείλω ένα έγγραφο ως Κυνηγετικός Σύλλογος για να ευχαριστήσω τον κ.Καμμένο για το ενδιαφέρον που έδειξε για τις καλύβες, που ήρθε και έμεινε και ένα βράδυ. Του απάντησα τότε: Εγώ θα το κάνω αν πραγματιοκά δεχθεί να οπεράσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να γίνει με νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσει η νομική καταδίωξη των ιδιοκτητών. Μου απλαντησε ότι δεν μπορεί να το φέρει γιατί αντιδρά ο κύριος Τσιρώνης. Αφού δεν μπορεί να το κάνει, τότε τί να συζητάμε”.

Όταν επισημάνθηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος δήλωσε ότι δεν καταδαφίζονται οι καύβες, ο κ.Τερζής απάντησε: “Όχι, δεν είπε αυτό ο κ.Φάμελος.Διάβασα τη συνέντευξη του και είπε ότι θα παραμείνουν πολύ λίγες καλύβες επαγγελματιών ψαρ’άδων και όλες οι άλλες θα κατεδαφιστούν. Κάτι που ξεσήκωσε πολύ έντονες αντιδράσεις όλων των κυνηγών και ψαράδων, που φοβνούνυαι πως θα τις κατεδαφίσουν. Αν πέσουν αυτές οι καλύβες, θα είναι έγκλημα για την περιοχή μας. Αυτοί που είναι στην Αθήνα δεν γνωρίζουν την περιοχή και ούτε καταλαβαίνουν τί σημαίνουν αυτές οι καλύβες. Το δέχονται όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ξέρει και ο νέος τυπουργός κύριος Αοποστολάκης κιαι πιοστεύω ότι και αυτός θέλει να παραμείνουν οι καλύβες.

Πάντως ο κ.Φάμελος όταν ήρθε πρόσφατα και συναντύηθηκε με τον Φορέα Διαχείρισης  Δέκλτα Έβρου, εκεί είπε ότι θα κατεδαφιστούν και θα μείνουν μόνο αυτές των επαγγελματιών. Μακάρι να είναι αληθινά όσα είπε στη συνέχεια, πως θέλει να μείνουν, αλλά αν το πιστεύει οφείλει να το φέρει στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί και να γίνει νόμος. Γιατί αλλιώς τυο πρόβλημα δεν λύνεται. Οι δηλώσεις του κ.Καμμένου ότι είναι εθνικά φυλάκια και δεν πρέπει να κατεδαφιστούν, δεν λύνουν το πρόβλημα”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Έβρου.