Λουτρά Τραϊανούπολης: Παραμύθια Λαμπάκη για 50 θέσεις εργασίας, αλλά δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσουν

Λουτρά Τραϊανούπολης: Παραμύθια Λαμπάκη για 50 θέσεις εργασίας, αλλά δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσουν

Η επαναλειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Τραϊανούπολης ήταν σειρά να ανακοινωθεί πομπωδώς χθες από τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, σε μια ακόμα συνέντευξη τύπου-προεκλογική φιέστα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην φυσιολογική ερώτηση ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών και ολοκλήρωσης τους ώστε να δοθούν σε χρήση στον κόσμο, κανείς δεν μπορούσε να πει και πολύ περισσότερο να διαβεβαιώσει, πότε αυτές θα ξεκινήσουν, πόσο θα κοστίσουν και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν. Ήταν σε εκείνο το σημείο εμφανής η αμηχανία όλων, κυρίως του κ.Λαμπάκη, που “επιστράτευσε” το γνωστό που συνηθίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ότι θα γίνουν γρήγορα και θα τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Έπιαναν την κοιλιά τους από τα γέλια

οι ξενοδόχοι ακούγοντας για 50 θέσεις εργασίας

Κατά τ’ άλλα, ο δήμαρχος… μοίρασε πολύ σανό και πάλι και δυστυχώς για άλλη μια φορά “πούλησε” ελπίδα στους ανέργους. Κι επειδή εμείς δεν συνηθίζουμε να τον… καταπίνουμε αμάσητο και επισημαίνουμε τα αυτονόητα, ακούγοντας όσα ειπώθηκαν θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Κι αρχίζουμε από τις υπερβολές για τις θέσεις εργασίας που και πάλι ανακοίνωσε. Όπως οι 2.000 παλαιότερα και οι 600 με τα θερμοκήπια πριν λίγους μήνες. Προφανώς και θα δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, όταν επαναλειτουργήσουν τα ιαματικά λουτρά και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά ακόμα… πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια οι ξενοδόχοι της Αλεξανδρούπολης, ακούγοντας τον Βαγγέλη Λαμπάκη να μιλάει για δημιουργία 50 και πλέον θέσεων εργασίας.

Γιατί με 34 δωμάτια, το εστιατόριο και οι τέσσερις λουτρώνες, σε ένα ξενοδοχείο δηλαδή με το πολύ 70 κλίνες, θα δουλεύει τόσος κόσμος; Όταν για παράδειγμα στο Alexander Beach&Spa της πόλης που έχει αν δεν κάνουμε λάθος 250 κλίνες, εργάζονται 50 άτομα; Μια απλή σύγκριση των αριθμών και των δεδομένων, βοηθάει τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματα του για τις τεράστιες υπερβολές που ακούστηκαν.

Καμιά δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα

Η κοινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη και την Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Λίλα Σαμπανοπούλου για τη διαχείριση με αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης (υδροθεραπευτήριο, ξενοδοχειακό συγκρότημα και ρεστοράν) και την χρήση 4 οθωμανικών λουτρώνων που ήταν ανενεργοί, παρέστησαν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας, με τον Πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλο Αρβανιτίδη. Η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση εξάλλου έχει αρμοδιότητα και διαχειρίζεται τα ιαματικά λουτρά στην Τραϊανούπολη.

Ανακοίνωσαν λοιπόν την επανάχρηση των Λουτρών αλλά και την συνολική αναμόρφωση του χώρου με συνεργασία των δύο πλευρών, οι οποίες θα υπογράψουν και την σχετική σύμβαση σε λίγο καιρό. Μάλιστα δήμος και Εφορία Αρχαιοτήτων θα φροντίσουν ώστε η μελέτη να προφυλάσσει και να αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο, με στόχο την συνολική του ανάπλαση. Ο κ.Λαμπάκης τόνισε ότι «θα γίνει ανάπλαση του συγκροτήματος, θα αλλάξει μορφή εξωτερικά και θα συνδυαστεί με το πλαίσιο, ενώ όταν λειτουργήσει θα δημιουργηθούν πάνω 50 νέες θέσεις εργασίας».

Είναι πάντως ενδεικτικό, ότι στο βίντεο της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του δήμου Αλεξανδρούπολης, δεν υπάρχει πουθενά η σημαντική ερώτηση που έγινε στο τέλος της για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου. Κι αυτό είναι φυσικό, αφού είναι δεδομένο ότι ένα τέτοιας φύσης έργο, έχει αρκετές παραμέτρους όταν αναμειγνύονται αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση με αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης.

Κοινή Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και την Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, κα Λίλα Σαμπανοπούλου για τη διαχείριση με αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Τραϊανούπολης.

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Donnerstag, 31. Januar 2019

Να επισημάνουμε λοιπόν τα εξής:

  • Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο ξεκίνημα της παρέμβασης του, είπε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως δημοτική αρχή η παράταξη του, ήθελε να αναβαθμίσει τα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης. Πέρασαν 9 χρόνια από το 2010 που πρωτοεκλέχθηκε και τώρα, 4 μήνες περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαίου, προχώρησε στις ανακοινώσει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο λαός μας.
  • Είπε αρχικά ότι μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου, θα γίνει διαγωνισμός για τη νέα μελέτη, που θα διαφοροποιηθεί μια και εκτός της ανακαίνισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα περιλαμβάνει πλέον και τους 4 λουτρώνες και τον αρχαιολογικό χώρο. Τον… διόρθωσε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουκουράβας, ότι δεν θα υπάρξει διαγωνισμός, αλλά θα συνμελετηθεί η υπάρχουσα μελέτη του δήμου για το ξενοδοχείο.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παριστάμενοι επαναλάμβαναν συνέχεια ότι δεν πρέπει να μπουν σε λεπτομέρειες για το έργο, το κόστος, πότε θα γίνει η προκήρυξη του έργου και πότε φυσικά θα ξεκινήσει. Τόσο έτοιμες είναι και οι δυο πλευρές, που δεν γνωρίζουν αυτές τις καθοριστικές λεπτομέρειες.
  • Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα οι εργασίες ανακαίνισης και αλλαγής της όψης και άλλων στοιχείων που είπε ο κ.Λαμπάκης ότι θα πραγματοποιηθούν, μπορούν να τεθούν χρονοδιαγράμματα. Όμως στους 4 οθωμανικούς λουτρώνες και στον αρχαιολογικό χώρο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες. Είναι άλλωστε γνωστό, πόσο… λεπτομερής, προσεκτική και κυριολεκτικά με το… βουρτσάκι, είναι η οποιαδήποτε παρέμβαση σε σημεία που υπάρχουν αρχαιότητες. Παντού και πάντα, αυτές οι εργασίες είναι χρονοβόρες.
  • Το ίδιο προφανώς θα συμβεί και στην Τραϊανούπολη, υπό την στενή επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου. Εδώ δεν μιλάμε για την πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου, όπου αποφάσισαν και… τσιμέντωσαν τους κυβόλιθους με το στανμποτό, άσχετα αν ο δήμαρχος είχε δηλώσει πως είχαν ιστορική αξία και μετά έτρεχαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
  • Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, πως ακόμα και αν οι εργασίες στο ξενοδοχείο προχωρήσουν γρήγορα και σημαντικά, επειδή πλέον το έργο είναι ενιαίο και μόνο όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και στον αρχαιολογικό χώρο θα θεωρηθεί έτοιμο προς χρήση, η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν όλα… γρήγορα όπως θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.