Στα Πετρωτά όπου άκουσε τους κατοίκους και στο έθιμο του “Τρύφωνα” η Μαρία Γκουγκουσκίδου

Στα Πετρωτά όπου άκουσε τους κατοίκους και στο έθιμο του “Τρύφωνα” η Μαρία Γκουγκουσκίδου

Στα Πετρωτά του Τριγώνου απ’ όπου είναι και η καταγωγή της βρέθηκε και συναντήθηκε με τους κατοίκους ακούγοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα τους και στη συνέχεια στα Δίκαια για το έθιμο του “Τρύφωνα” έδωσε το παρόν η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Συνοδευόμενη από μέλη της δημοτικής της ομάδας, μαζί με τα οποία… οργώνει καιρό τώρα τις τοπικές κοινότητες του δήμου Ορεστιάδας καταγράφοντας τα προβλήματα, ακούγοντας τα παράπονα και αφουγκράζεται την αγωνία των πολιτών τους, συζήτησε με τους εναπομείναντες ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι του χωριού, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι.


Για την έλλειψη φωτισμού και καθαριότητας.
Για την τραγική κατάσταση του σχολείου, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε εκατοντάδες μαθητές.
Αλλά κυρίως για τα πολύ σημαντικά αξιοθέατα του χωριού τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα και συγκεκριμένα τα αρχαία λατομεία, το μουσείο της πέτρας, ο γεωλογικός σχηματισμός ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ, το συνεδριακό κέντρο, ο Μύλος των Πετρωτών.

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Πετρωτών.

Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι άφαντοι από το χωριό.
Οι κάτοικοι αναρωτιούνται γιατί άραγε ένα τόσο σημαντικό χωριό και οι κάτοικοί του να μην αξίζουν έστω ένα μικρό ποσό να δαπανηθεί για τις ανάγκες τους.

Η υποψήφια Δήμαρχος τους μίλησε από την καρδιά της. Εξάλλου κατάγεται από τα Πετρωτά και αισθανόταν μεταξύ συγγενών και φίλων.
Στο περιθώριο της επίσκεψης σε ιδιωτικές συζητήσεις κάποιοι της το ζήτησαν και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησαν όλοι μαζί πριν λίγα χρόνια για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου προκειμένου να αλλάξουν τη μοίρα του χωριού.
“Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τα αφήνουμε πίσω. Να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό. Είμαι μαζί σας και από τη θέση του Δημάρχου θα βοηθήσω περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου στον τόπο εξόρυξης είναι στόχος και δεν τον εγκαταλείπουμε” είπε.
 

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα του χωριού τόνισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να επιλυθούν. Τα Πετρωτά, ένα ιστορικό χωριό, αξίζουν περισσότερα. Η απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Μαυρίδη, που είχε ως αποτέλεσμα να οξυνθούν τα προβλήματα, τελειώνει τον Μάιο. Η εποχή της ελπίδας, της ανάκαμψης, ξεκινάει.
Οι παρευρισκόμενοι της ευχήθηκαν καλό αγώνα, δήλωσαν ότι είναι δίπλα της και της ζήτησαν μέχρι τις εκλογές να ξαναεπισκεφθεί το χωριό.
“Θα ξανάρθω, εξάλλου εδώ είναι το σπίτι της μητέρας μου” κατέληξε συγκινημένη.

Στη συνέχεια η Μαρία με τους συνεργάτες της επισκέφθηκαν τα Δίκαια και ειδικότερα την τοποθεσία Αμπέλια και το χώρο εορτασμού του παραδοσιακού εθίμου του ΤΡΥΦΩΝΑ, όπου και συνομίλησαν με τους παρευρισκόμενους και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.