Οι άνθρωποι είναι φοβεροί και αναφερόμαστε στον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον… Μαυρογιαλούρο της γνωστής ελληνικής ταινίας και μοιράζουν… σανό με τη σέσουλα στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν απλά επικοινωνιακές εντυπώσεις, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.
Κανονικά, το σήμα της δημοτικής τους παράταξης “Πόλη και Πολίτες” έπρεπε να αντικατασταθεί με μια… μπάλα άχυρο (σλάμα το λέμε στα χωριά του Έβρου), γιατί νομίζουν ότι μπορούν να ταίζουν με άχυρο τους πολίτες και να τους κοροϊδεύουν. Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, με αφορμή μια σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, με την οποία κυριολεκτικά το… τερμάτισαν για άλλη μια φορά. Γιατί πανηγυρίζουν έξαλλα, για μια αόριστη πρόθεση (ούτε καν συγκεκριμένη δέσμευση) χρηματοδότησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, για το έργο αντικατάστασης τμήματος του αρδευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Φερών και συγκεκριμένα στην κοινότητα Πέπλου. Πότε, πως, με ποιο ποσό, πόσο μήκος θα έχει το δίκτυο που θ’ αντικατασταθεί, πότε θα υπάρξει υπογραφή συγκεκριμένης συμφωνίας, δεν αναφέρεται πουθενά. Μόνο δημιουργία εντυπώσεων, αφού την ανακοίνωση του δήμου διαψεύδουν στο συντριπτικό του μέρος η επιστολή της εταιρείας που παραθέτει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης στην… πανηγυρική και με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωση αναφέρει:
“Έγκριση χρηματοδότησης του έργου αντικατάστασης του αρδευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Φερών (κοινότητα Πέπλου) από την TRANS ADRIATIC PIPELINE
Mε ικανοποίηση και ανακούφιση για την καλή πορεία ακόμη ενός αγώνα, δεχτήκαμε στις 30-01-2019, την από 21-01-2019 έγκριση χρηματοδότησης του έργου αντικατάστασης του αρδευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Φερών (κοινότητα Πέπλου) από την TRANS ADRIATIC PIPELINE.
Για να φτάσουμε στο σημείο της έγκρισης χρειάσθηκαν δύο έτη και πλέον, με συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου με την αντίστοιχη της άνω εταιρείας και εκπόνηση μελέτης, ως και συνεργασία με το ΤΟΕΒ Φερών και τη δημιουργία μεταξύ μας προγραμματικής σύμβασης.
Τέλος, δεκάδες συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και του δήμου μας κατέτειναν στο αίσιο αυτό τέλος που θα αναπτύξει την αγροτική δυναμική της περιοχής, αφού 9.000 περίπου στρέμματα θα αρδευτούν σωστά και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο εισόδημα σε πολλούς αγρότες με εξοικονόμηση αντίστοιχα των υδάτινων αποθεμάτων.
Η αρμονική συνεργασία επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας με την άνω εταιρεία συνεχίζεται.
Μάλιστα παραθέτει και την επιστολή της εταιρείας που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
Επειδή εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τον σανό αμάσητο και κυρίως δεν θέλουμε να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, όπως εν ψυχρώ κάνουν ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και η δημοτική αρχή, να επισημάνουμε ότι:
- Τόσο στην ανακοίνωση του δήμου Αλεξανδρούπολης όσο και στην επιστολή της εταιρείας του ΤΑΡ, δεν αναφέρεται ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ. Ούτε το ποσό που θα διατεθεί, ούτε το μήκος του αρδευτικού δικτύου που θα αντικατασταθεί, ούτε φυσικά το παραμικρό χρονοδιάγραμμα όχι μόνο της έναρξης των εργασιών και της εκτέλεσης του έργου, αλλά ούτε καν της υπογραφής της συμφωνίας με δεσμευτικά έγγραφα. Όλα αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.
- Στην επιστολή-απάντηση της εταιρείας, αναφέρεται ΠΡΟΘΕΣΗ και όχι ΔΕΣΜΕΥΣΗ για χρηματοδόητηση του συγκεκριμένου απαραίτητου έργου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου. Επίσης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο τμήμα του αρδευτικού δικτύου και όχι σε όλο τμήμα που χρειάζεται αντικατάσταση. “Η εταιρεία μας προτίθεται να προβεί στην αντικατάσταση συγκεκριμένου τμήματυος του ανωτέρω αρδευτικού έργου” αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που υπογράφει η Βασιλική Σωτηροπούλου, που είναι Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του ΤΑΡ.
- Υπάρχει στο τέλος μια πολύ χαρακτηριστική αλλά και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αναφορά, που δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να μην αναλάβει αυτή την στιγμή ακόμα, την οποιαδήποτε ΔΕΣΜΕΥΣΗ για το έργο. “Η παρούσα επιστολή δεν αποτελεί οποιασδήποτε μορφής νομική δέσμευση από πλευράς του ΤΑΡ”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί δηλαδή ο δήμος Αλεξανδρούπολης να επικαλεστεί πουθενά ότι δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση του έργου και κανένας δεν την υποχρεώνει να προχωρήσει σε αυτή, αν στο μεταξύ αλλάξει άποψη.
- Δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθεί η φράση: “Οποιαδήποτε ανάληψη υποχρέωσης από την πλευρά του ΤΑΡ θα υπόκειται σε συμφωνία και σε υπογραφή νομικά δεσμευτικών εγγράφων”. Κι αυτά όχι μόνο δεν έχουν υπογραφεί, αλλά ούτε αναφέρεται από δήμο και εταιρεία του ΤΑΡ αν και πότε θα προχωρήσουν.
Πάμε τώρα και στις τεράστιες υπερβολές, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις συνθίζουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, αναφέρουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
- Στην επιστολή της εταιρείας αναφέρεται ότι το αίτημα κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016. Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν 30 μήνες, κοντά 2,5 χρόνια, προκειμένου να λάβει μια απάντηση ο δήμος Αλεξανδρούπολης για… πρόθεση χρηματοδότησης, ούτε καν δέσμευση έστω και προφορική και φυσικά τίποτα γραπτό. Κι όλα αυτά ενώ η κατασκευή του αγωγού στην περιοχή του δήμου έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.
- Ο δήμος Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως χρειάστηκαν πάνω από δυο χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο της έγκρισης, με συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και της αντίστοιχης της εταιρείας και την εκπόνηση μελέτης. Ένας τεράστιος κολοσσός όπως ο ΤΑΡ δηλαδή, του οποίου η τεχνική υπηρεσία έχει σχεδιάσει, προγραμματίσει και υλοποιήσει αγωγούς χιλιάδων χιλιομέτρων, έχοντας μάλιστα τη συνεργασία και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια, προκειμένου να εκπονήσει μελέτη για ένα αρδευτικό δίκτυο περίπου 1.000 μέτρων. Μόλις ενός χιλιομέτρου δηλαδή (κατ’ άλλους 700 μέτρων) και όχι 3 χιλιομέτρων που ήταν η αρχική πρόβλεψη αντικατάστασης του κατεστραμμένου δικτύου.
- Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρειάστηκαν και δεκάδες συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και του δήμου οι οποίες κατέτειναν στο αίσιο αυτό τέλος.
Τα επισημαίνουμνε όλα αυτά, γιατί μιλάμε ένα έργο που αφορά τους αγρότες της περιοχής των Φερών και συγκεκριμένα του Πέπλου, οι οποίοι αρκετά έχουν… τραβήξει με το πολύχρονο… δούλεμα στο θέμα του Δημοτικού Σφαγείου Φερών απ’ την δημοτική αρχή Λαμπάκη. Όχι άλλο… σανό λοιπόν.