Χαμός στο ΚΥΤ Φυλακίου: Εξέγερση με φωτιές, σπασμένα τζάμια και επέμβαση της αστυνομίας

Χαμός στο ΚΥΤ Φυλακίου: Εξέγερση με φωτιές, σπασμένα τζάμια και επέμβαση της αστυνομίας

Χαμός επικράτησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όταν κάποια από τα άτομα που κρατούνται εκεί εξεγέρθηκαν, προκάλεσαν καταστροφές σπάζοντας τζάμια και έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας ρούχα και άλλα υλικά σε δυο οικίσκους.

Όλα αυτά έγιναν από διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην προώθηση των διαδικασιών για να φύγουν προς το εσωτερικό της χώρας μένοντας ελεύθεροι και δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Επενέβησαν άμεσα οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο ΚΥΤ Φυλακίου ενώ ειδοποιήθηκε παράλληλα η Πυροσβεστική Ορεστιάδας για να σβήσει την φωτιά, ενώ έφτασαν και επιπλέον  ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να συνδράμουν την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη για την επιβολή της τάξης.

Η εξέγερση και ο συγκεκριμένος ξεσηκωμός, όπως επισημάναμε δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπάρχουν έντονα παράπονα από πολλά άτομα για τις συνθήκες διαβίωσης και κράτησης, που είναι όχι απλά προβληματικές, αλλά αρκετά δύσκολες. Άλλωστε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν συχνά ότι υπάρχει υπερδιπλάσιος αριθμός ατόμων στο ΚΥΤ του Φυλακίου, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και λύσης των προβλημάτων, αλλά αυτά παραμένουν.