“Παζάρι” Ερντογάν σε Τσίπρα: Δώστε τις μουφτείες της Θράκης, να ανοίξω την Σχολή της Χάλκης

“Παζάρι” Ερντογάν σε Τσίπρα: Δώστε τις μουφτείες της Θράκης, να ανοίξω την Σχολή της Χάλκης

Στο προσφιλές των Τούρκων… ανατολίτικο παζάρι, επιδόθηκε ο Πρόεδρος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις κοινές τους δηλώσεις, αφού τόνισε χαρακτηριστικά: “Δώστε τις μουφτείες της Θράκης, να ανοίξω τη Σχολή της Χάλκης”.

Στις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Λευκό Παλάτι, στην Άγκυρα, που είχε διάρκεια δύο ωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλεσε και πάλι… τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μιλώντας για ομογενείς και επισημαίνοντας ότι: «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση» υπογράμμισε.

Ερντογάν: Δώστε μας πίσω τους “8”

«Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε οδικό χάρτη και να έχουμε μία αντιμετώπιση για το PKK και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν» υπογράμμισε ο κ.Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που μετά το πραξικόπημα προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και νωρίτερα σήμερα είχε επικηρύξει η Άγκυρα με 700.000 ευρώ τον καθένα, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες, να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τους Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη που είχαν συλληφθεί στις Καστανιές και έμειναν 6 μήνες φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, απαντώντας στο αίτημα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. « Ήταν ένα αγκάθι η απόδραση των οκτώ και αργότερα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ως κράτος Δικαίου, αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιϊκό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε.

Η απάντηση Ερντογάν για την Χάλκη
«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων» τόνισε.

Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, είπε ακόμη, αναφερόμενος σε παλαιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά» κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr