Γκουγκουσκίδου: Ανυποχώρητη η θέση μας για ανοιχτό εργοστάσιο Ζάχαρης – Η πρόταση μας για τη μετάταξη των υπαλλήλων

Γκουγκουσκίδου: Ανυποχώρητη η θέση μας για ανοιχτό εργοστάσιο Ζάχαρης – Η πρόταση μας για τη μετάταξη των υπαλλήλων

Την αταλάντευτη θέση της ότι το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και να συνεχιστούν οι προσπάθειες γι’ αυτό, αλλά και την πρόταση της για την μετάταξη κάποιων από τους υπαλλήλους του στο δήμο Ορεστιάδας, παρουσίασε η υποψήφια δήμαρχος Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου 2019 όπου συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς κάποιων εργαζομένων της πολυπαθούς εταιρίας Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. στον Δήμο Ορεστιάδας, η κ.Γκουγκουσκίδου όπως αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής της παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”, επεσήμανε:

“Ο κ. Δήμαρχος με πρόσχημα διαδικαστικά θέματα ουσιαστικά γύρισε την πλάτη στους εργαζόμενους που πιθανόν ήθελαν να μεταταγούν στις υπηρεσίες του Δήμου.

Η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρή και απόλυτα συμβατή με τις ανάγκες του Δήμου. Καταρχάς απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για ένα εργοστάσιο ανοιχτό. Το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας είναι μια εμβληματική παραγωγική μονάδα. Είναι η σημαία του Βορείου Έβρου. Και οι σημαίες στον Έβρο δεν υποστέλλονται. Αυτό είναι το βίωμά μας, αυτή είναι η ανυποχώρητη θέση μας.

Όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων ενημερώνουμε τους δημότες:

Πρώτον, τα τελευταία 10 μνημονιακά χρόνια οι προσλήψεις στους ΟΤΑ – και όχι μόνο – ουσιαστικά απαγορεύονταν. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου – ήδη εκκρεμούν άλλα 12 αιτήματα αποχωρήσεων στελεχών του Δήμου μας – οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονταν, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει αποψιλωθεί από υπαλλήλους και στελέχη. Συνεπώς ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι δημότες και να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Χωρίς να βάζει λοιπόν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα θα μπορούσε να επιλέξει αριθμό ατόμων σε ειδικότητες που χρειάζεται. Άλλες ευκαιρίες πρόσληψης προσωπικού στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε και με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν θα υπάρξουν.

Δεύτερον, ο Δήμος δεν είναι ξεκομμένος απ’ την κοινωνία. Χρειάζεται τώρα να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ περνούν δύσκολα και κάποιοι απ’ αυτούς ίσως επιλέξουν να μεταφερθούν στις υπηρεσίες του Δήμου. Θα τους κλείσουμε την πόρτα; Εμείς λοιπόν λέμε ΟΧΙ. Στην επόμενη μέρα που ο Δήμος θα διαδραματίσει έναν αναπτυξιακό ρόλο, όπως εμείς σχεδιάζουμε, εργαζόμενοι με δεξιότητες και εμπειρία είναι απαραίτητοι.

Τρίτον, οι αμοιβές των εργαζομένων υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν. Προφανώς το πρώτο χρονικό διάστημα θα καλυφθούν είτε από το αποθεματικό είτε από ανάλογη αναμόρφωση του προϋπολογισμού π.χ. από μείωση των δαπανών δημοσίων σχέσεων, μείωση του ποσού που προβλέπεται για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΑΡΔΑ κ.α. Στο επόμενο στάδιο οι αμοιβές τους θα καλυφθούν από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), όπως για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.

Τέταρτον, είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση σχεδίασε πρόχειρα και βιαστικά τη μεταφορά των εργαζομένων σε άλλους οργανισμούς. Το αντιλαμβανόμαστε, το καταγγέλλουμε αλλά προχωράμε. Παίρνουμε τους εργαζόμενους που χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα διεκδικούμε τους επιπλέον πόρους από το δημόσιο. Αν προτιμήσουμε το αντίθετο, δηλαδή πρώτα διεκδικούμε τους πόρους και μετά επιχειρούμε να πάρουμε τους εργαζόμενους, ουσιαστικά χάνουμε τους εργαζόμενους της Ζάχαρης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εν κατακλείδι, αν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας, δεν διαταράσσουμε τις οικονομικές ισορροπίες του Δήμου, ο Δήμος δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο και πάνω απ’ όλα αποκτά έμπειρο και χρήσιμο προσωπικό που χρειάζεται. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις από ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν έχουν αναπτυξιακό όραμα για τον τόπο. Επιπλέον αντιμετωπίζουν το θέμα λογιστικά και μικρόψυχα. Εμείς είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς. Στηρίζουμε έναν λειτουργικό και αναπτυξιακό Δήμο. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*