Σαμοθράκη: Καμιά εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά για τις ακτοπλοϊκές γραμμές με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο!!!

Σαμοθράκη: Καμιά εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά για τις ακτοπλοϊκές γραμμές με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο!!!

 Στον “αέρα” βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, αφού καμιά εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και ούτε κατέθεσε προσφορά τόσο για την ελεύθερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, για την οποία η προθεσμία έληξε 31 Ιανουαρίου, αλλά και για τις δυο επιδοτούμενες γραμμές προς Καβάλα (δυο φορές την εβδομάδα) και Λήμνο (ένα δρομολόγιο εβδομαδιαίας).

Μάλιστα ούτε η εταιρεία SAOS Ferries συμμετείχε τόσο στην μία περίπτωση όσο και στην άλλη, αφού όπως είχε δηλώσει εδώ και αρκετές ημέρες ο ιδιοκτήτης της Φώτης Μανούσης, θα απείχε προκειμένου να αποδειχθεί η αβασιμότητα των ισχυρισμών και τα “παραμύθια” συγκεκριμένων μελών της δημοτικής αρχής Σαμοθράκης, με πρώτους τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Παππά, ότι η παρουσία της SAOS FERRIES απέτρεπε την συμμετοχή και άλλων ναυτιλιακών εταιρειών.

Όπως έγινε λοιπόν τόσο στους διαγωνισμούς για την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνο-Μυτιλήνη που είχε εγκριθεί πέρυσι, αλλά και την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνο-Λαύριο που δεν πήρε μέρος η εταιρεία του κ.Μανούση και δεν εμφανίστηκε καμιά άλλη, έτσι συνέβη και τώρα. Από όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος, ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ. Κι απ’ την στιγμή που δεν πήγε ούτε η SAOS Ferries, τις ανοησίες που λένε κάποιοι εντός και εκτός νησιού, δημιουργώντας εντυπώσεις σε βάρος της και του ιδιοκτήτη Φώτη Μανούση για μονοπώλιο, να βγουν τώρα και να τις δικαιολογήσουν στον κόσμο. Γιατί τις ιδεοληψίες και τα ηλίθια “κολλήματα” τους, οι απλοί κάτοικοι και φυσικά οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Σαμοθράκης κινδυνεύουν να τα “πληρώσουν”.

Μανούσης: Δήλωσε για τις Σποράδες ΣΑΟΣ,

ΖΕΦΥΡΟΣ, ψάχνει αγοραστή για το ΣΑΟΝΗΣΟΣ

Όπως μάλιστα αποκάλυψε σήμερα το πρωί μιλώντας στον STATUS Radio και τον Σταύρο Αποστολίδη ο κ.Μανούσης, δήλωσε ήδη για τις Βόρειες Σποράδες να εκτελούν από τον Οκτώβριο ελεύθερα δρομολόγια (χωρίς επιδότηση δηλαδή) τα πλοία ΣΑΟΣ και ΖΕΦΥΡΟΣ της SAOS FERRIES, ενώ ήδη αναζητά αγοραστή για το τρίτο πλοίο της εταιρείας του, ΣΑΟΝΗΣΟΣ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εκδήλωσε μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για την δρομολόγηση και του συγκεκριμένου πλοίου. “Τον τελευταίο καιρό βλέποντας την συμπεριφορά κάποιων ανευθυνοϋπεύθυνων της Σαμοθράκης, έχει οδηγηθεί η κατάσταση εκεί που οδηγήθηκε. 

Έχουμε υποχρέωση από την σύμβαση να έχουμε συγκοινωνία στο νησί ως τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή την υποχρέωση θα την τιμήσουμε ως το τέλος και με το παραπάνω. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να μείνουμε σε ένα μέρος όπου, όχι ο κόσμος, γιατί η πλειοψηφία των πολιτών και των νησιωτών της Σαμοθράκης μας αγαπούν, μας θέλουν, αλλά κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν συμπτωματικά στην σημερινή διοίκηση, οι οποίοι με νύχια και με δόντια πολεμούν την εταιρεία. Γι’ αυτό και η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορούμε να είμαστε εμείς οι κακοί που δεν θέλουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια με τους ανθρώπους μαζί. Να μας λένε εκμεταλλευτές, εκβιαστές. Να κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και με οικονομική ζημιά, να βγάζουμε ζημιές στους ισολογισμούς μας και αυτοί να μας λένε εκμεταλλευτές. 

Αν λοιπόν δεν μας θέλουν κάποιοι εκεί, δεν έχουμε κανέναν λόγο εμείς να παραμείνουμε. Απεναντίας, οικονομικά ωφέλη θα έχουμε αν πάμε αλλού. Θέλουμε να μείνουν τα πλοία στη Σαμοθράκη, αλλά δεν γίνεται να ανεχθούμε άλλο, αυτοί είναι οι καλοί που ενδιαφέρονται για το καλό του νησιού και εμείς οι εκμεταλλευτές. Αν δεν καθίσουν να συζητήσουν και να βγάλουν τη ναυτιλιακή εταιρεία τις εσωτερικές τους αντιπαραθέσεις εμείς δεν μένουμε πια. Δεν βάλαμε και το ΣΑΟΝΗΣΟΣ γιατί κοιτάμε στην αγορά μήπως το πουλήσουμε γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από ιταλική εταιρεία.

Στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες όπου συζητήθηκαν αρκετά θέματα, απαντήθηκε το ερώτημα τι θα γίνει τώρα που θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία η Σαμοθράκη. Πήρα την απάντηση ότι έχω το δικαίωμα αφού δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κανένας, πως σε περίπτψωση που αλλάξουν κάποιοι νοοτροπία και λογική, γιατί στη Σαμοθράκη δεν περισσεύει κανένας, ούτε επαγγελματίες, ούτε επιχειρηματίες ούτε ακτοπλόοι και έχουμε μείνει ελάχιστοι που με το ζόρι κρατιόμαστε, αν υπάρξει θέληση και πνεύμα συννενόησης και συνεργασίας, να μπορώ να βάλω στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τα καράβια της εταιρείας”.

Άμεση αντίδραση του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης: Τελικά

θα καταλάβουμε ότι βαδίζουμε στην απομόνωση και την καταστροφή; 

Η πρώτη αντίδραση και μάλιστα άμεση στις αρνητικές εξελίξεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ήρθε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης. Γιατί αυτοί βλέπουν μέρα με την ημέρα τα προβλήματα να μεγαλώνουν, οι επιχειρήσεις τους να απαξιώνονται και να κινδυνεύουν με κλείσιμο, όταν κάποιοι… βιολεμένοι στην σιγουριά του Δημοσίου ή της σύνταξης τους, επιμένουν στις ιδεοληψίες και τα… αριστερά τους “κολλήματα”, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος ζητάει να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύσκεψη με την συμμετοχή της δημοτικής αρχής, τον εκπρόσωπο της SAOS Ferries και τους υποψήφιους δημάρχους, για να συζητηθεί η κατάσταση πριν φτάσει στο απροχώρητο.

“Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε τους κανόνες της αγοράς και να δεχτούμε οσα είναι αυτονόητα σε άλλες κοινωνίες, αν θέλουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας.
Εμείς οι επαγγελματίες του νησιού που καθημερινά αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας και τις επιχειρήσεις μας, βλέπουμε να εξελίσσεται τελευταία ένας πόλεμος κατά της ναυτιλιακής εταιρίας που στο τέλος θα οδηγήσει όλους μας στην απομόνωση,και στο κλείσιμο και αυτών των λίγων επιχειρήσεων που έχουμε μείνει.
Σήμερα διαβάσαμε ότι καμία εταιρία δεν προσήλθε στον διαγωνισμό για τα τρία δρομολόγια άγονης γραμμής από το νησί μας προς Λήμνο και Καβάλα.
Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι καμία εταιρία δεν δήλωσε ελεύθερη δρομολόγηση για Αλεξανδρούπολη ούτε καν με μικρό σκάφος!
Και η Δημοτική Αρχή τι κάνει! Αντί να συνθέτει απόψεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα γίνεται μέρος του προβλήματος με τις αντιπαραθέσεις!


Δεν πρέπει όλοι μας να δεχτούμε ότι η ΣΑΟΣ είναι ιδιωτική εταιρία και ότι τα κριτήρια λειτουργίας είναι αυτά της ελεύθερης αγοράς και όχι μιας δημόσιας κοινωφελούς οργάνωσης;
Δεν πρέπει να δεχθούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένες ζημίες στους ισολογισμούς της εμείς να την παρουσιάζουμε σαν εκμεταλλεύτρια!
Όσο είναι καιρός πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποφασίσουμε ΟΛΟΙ μαζί ότι η όποια ναυτιλιακή εταιρία υπάρχει πρέπει να υποστηρίζεται από όλους!
Η μη συμμετοχή καμιάς εταιρίας στον διαγωνισμό για τις άγονες μόνο κακό για το νησί είναι!
Ακόμη και αν επαναληφθεί δεν θα υπάρχει χρόνος να διαφημιστεί!
ΚΑΛΟΥΜΕ σε σύσκεψη μέσα στην προσεχή εβδομάδα τον Δήμαρχο τους υποψήφιους Δημάρχους και το εκπρόσωπο της Ναυτιλιακής εταιρίας με ένα και μόνο θέμα: τη δυνατότητα διατήρησης και βελτίωσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με την βοήθεια όλων για την επίλυση των προβλημάτων!
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!”.