Διδυμότειχο: Έρχεται το έθιμο του “Μπέη” σε Μεταξάδες, Ασβεστάδες, Ασπρονέρι

Διδυμότειχο: Έρχεται το έθιμο του “Μπέη” σε Μεταξάδες, Ασβεστάδες, Ασπρονέρι

Τρία πολύ δραστήρια χωριά στην διατήρηση της Θρακιώτικης Παράδοσης, οι κάτοικοι των οποίων συνεχίζουν να κρατούν με πολύ πάθος και αφοσίωση τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής του Διδυμοτείχου, προετοιμάζονται για την διοργάνωση του πατροπαράδοτου εθίμου του “Μπέη”.

Η αρχή γίνεται την Κυριακή 3 Μαρτίου στους Μεταξάδες, όπου στις 10.30 το πρωί οι Σύλλογοι Νεολαίας και Γυναικών του χωριού, διοργανώνουν τον “Μπέη” με την συμμετοχή της ορχήστρας του Νίκου Ζαπάρτα και του Συλλόγου “ΤΟ Κάστρο” απ’ το Διδυμότειχο.

Σειρά παίρνουν την επόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου οι Ασβεστάδες αρχικά στις 11 το πρωί και το Ασπρονέρι στις 14.30 το μεσημέρι, που επίσης διοργανώνουν το ίδιο έθιμο, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Μάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε πως πρέπει να υπήρξε κάποια συνεννόηση και γι’ αυτό αξίζουν μπράβο στους ανθρώπους των δύο χωριών, ώστε να μην συμπέσουν χρονικά την ίδια ώρα οι εκδηλώσεις. Κάποιος που θα πάει το πρωί στους Ασβεστάδες, μπορεί στη συνέχεια να πάει άλλα 10 χιλιόμετρα πιο δίπλα στο Ασπρονέρι και να παρακολουθήσει και τις δυο εκδηλώσεις.