Ορεστιάδα: Με τους τευτλοπαραγωγούς συναντήθηκε η Μαρία Γκουγκουσκίδου – Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις και συγκροτήθηκε Συντονιστική επιτροπή

Ορεστιάδα: Με τους τευτλοπαραγωγούς συναντήθηκε η Μαρία Γκουγκουσκίδου – Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις και συγκροτήθηκε Συντονιστική επιτροπή

Με τους τευτλοπαραγωγούς της Ορεστιάδας συναντήθηκε η Μαρία Γκουγκουσκίδου χθες Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και αποφασίστηκε να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, ενώ συγκροτήθηκε και Συντονιστική επιτροπή.

Συμφώνησαν ότι μέλλον για την τευτλοκαλλιέργεια στον βόρειο Έβρο δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστό το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας. Η τευτλοκαλλιέργεια είναι η πιο σημαντική παραγωγή για το αγροτικό εισόδημα, στην οποία παρεμπιπτόντως οι αγρότες της περιοχής έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία και παράδοση. Επίσης πολλοί από αυτούς έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, που θα μείνει ανενεργός και θα απαξιωθεί εάν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις και κλείσει το εργοστάσιο.

Δεν είναι όμως μόνο οι τευτλοπαραγωγοί που πλήττονται. Είναι οι εποχικοί εργάτες, που βλέπουν μια σημαντική ευκαιρία εργασίας να χάνεται. Είναι και οι επαγγελματίες της περιοχής και ιδίως αυτοί που ανέπτυξαν συμπληρωματικές δραστηριότητες.

Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά με το κλείσιμο του εργοστασίου θα είναι ψυχολογική. Θα επικρατήσουν η ηττοπάθεια, ο φόβος για το μέλλον, οι τάσεις φυγής, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις οι παρευρισκόμενοι τευτλοπαραγωγοί συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή για να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες και να προβάλλουν τα αιτήματά τους.

Η συγκροτηθείσα συντονιστική επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τους τευτλοπαραγωγούς όλων των περιοχών που «παραδίνουν» τεύτλα στο εργοστάσιο Ορεστιάδας, για να συμμετέχουν τόσο στις κινητοποιήσεις όσο και με εκπροσώπους τους στη συντονιστική επιτροπή.

Ζήτησαν δε από την κα Γκουγκουσκίδου που ήταν πάντα στο πλευρό τους, να συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Ορεστιάδας. Η κα Γκουγκουσκίδου απεδέχθη την πρόταση και δήλωσε αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα των τευτλοπαραγωγών.

Τι ζητούν οι τευτοπαραγωγοί

Η συντονιστική επιτροπή απευθύνεται στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στις τράπεζες και ζητάει

  • Να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας για να μην ερημώσει η περιοχή
  • Να αποπληρωθούν όλοι οι τευτλοπαραγωγοί επιτέλους για τη σοδειά του 2017.
  • Να αποζημιωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τα ασυγκόμιστα τεύτλα του 2017
  • Να πληρωθούν τη σοδειά του 2018
  • Να υπάρξει υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων.
  • Να γίνει συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου για να μηνκαταστρέφονται τα αγροτικά μηχανήματα
  • Να γίνει καθαρισμός των καναλιών
  • Να υπάρξει μείωση της τιμής του νερού άρδευσης. Η περιοχή πνίγεται από τα ποτάμια της και οι αγρότες πληρώνουν χρυσάφι το νερό.

Τέλος η συντονιστική επιτροπή καλεί τους τευτλοπαραγωγούς σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δημοσιοποίησης των θέσεών τους στην πλατεία της Ορεστιάδας την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ.

Για να μην κλείσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας, για να μην ερημώσει ο Βόρειος Έβρος, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.