Παναγιώτης Σκαρκάλας: Αυτοί είναι οι έξι βασικοί άξονες του προγράμματος μας

Παναγιώτης Σκαρκάλας: Αυτοί είναι οι έξι βασικοί άξονες του προγράμματος μας

Τους έξι βασικούς άξονες του προγράμματος του, ανακοίνωσε παράλληλα με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για τον δήμο Σουφλίου με τον συνδυασμό “ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”, ο Παναγιώτης Σκαρκάλας.

Δείχνοντας ότι ο ίδιος κι το επιτελείο του που αποτελείται από πολλούς νέους ανθρώπους έχουν δουλέψει εδώ και αρκετό καιρό για να ετοιμάσουν τις κύριες αρχές που διέπουν και διακρίνουν την προσπάθεια τους, δημοσιοποίησε άμεσα τις προτάσεις του.

Διαφάνεια – Νέες τεχνολογίες

1. Πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων εκ περιτροπής στις έδρες των παλιών Καποδιστριακών Δήµων Σουφλίου, Ορφέα και Τυχερού, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν περισσότεροι δημότες. 

2. Ζωντανή μετάδοση όλων των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στο διαδίκτυο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι δημότες, όπου κι αν βρίσκονται, να παρακολουθούν τη συζήτηση και να ενημερώνονται για τη λήψη αποφάσεων. Οι βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις θα αποθηκεύονται στη σελίδα του Δήμου για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή.

 

3. Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας διαβούλευσης, όπου θα διατυπώνονται οι παρατηρήσεις των Δημοτών στις προτάσεις του Δήμου και τα υπό ψήφιση θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου και όπου θα τίθενται και οι προτάσεις των ίδιων των Δημοτών που θα αξιολογούνται κοινά και θα τυγχάνουν επεξεργασίας με σκοπό την υλοποίησή τους. 

4. Αυστηρή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας όπου όλοι οι Δημότες θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του τρόπου διαχείρισης του Δημοτικού χρήματος με την ταυτόχρονη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Δήμου των αναρτητέων πράξεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και, όπως και των πάσης φύσεως ανακοινώσεων που αφορούν σε θέματα του Δήμου (π.χ. προκηρύξεις, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κ.ά.). 

5. Επένδυση στην επέκταση και αναβάθμιση δικτύου οπτικών ινών στο Δήμο, με βάση τα πρότυπα «έξυπνων πόλεων», με στόχο την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο με μεγάλες ταχύτητες. Αυτό θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα του Δήμου και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες, τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους άνεργους. 

6. Δημιουργία εφαρμογής για όλους τους Δημότες, με την οποία θα μπορούν να επικοινωνούν σε πραγματικό με κάθε τρόπο (sms, mail, photo, video, voice, call) με τις υπηρεσίες του Δήμου για καταγγελίες και παράπονα για κάθε ζήτημα της καθημερινότητας των δημοτών: αντικατάσταση λαμπτήρων, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμός από κλαδιά, προβλήματα αποχέτευσης, αποκατάσταση προβλημάτων οδοποιίας και πεζοδρομίων, κλπ. Μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας, οι αιτήσεις παραπόνων προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες και εκτελούνται ανάλογα, με δυνατότητα ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου για το ζήτημα που τέθηκε. Στόχος είναι να κινητοποιήσουμε τους δημότες και να τους κάνουμε όχι μόνο αποδέκτες των πολιτικών αποφάσεων των οργάνων που σύμφωνα με το νόμο αποφασίζουν, αλλά «κοινωνούς» και «συνδιαμορφωτές» αυτών.

7. Ανάπτυξη δράσης αποστολής και κατ’ οίκον παράδοσης πιστοποιητικών με προτεραιότητα στους απομακρυσμένους δημότες, οι οποίοι θα μπορούν να στείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και το πιστοποιητικό θα αποστέλλεται στη διεύθυνσή του ή θα παραδίδεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας στον αρμόδιο υπάλληλο που θα κάνει την παράδοση. 

8. Στόχος η δημιουργία ενός Δήμου ενωμένου, με ίσες ευκαιρίες και ίση αντιμετώπιση για όλους. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν αποχέτευση και κάποιοι όχι, κάποιοι πράσινο και κάποιοι όχι, κάποιοι παιδικούς σταθμούς και κάποιοι όχι, κάποιοι καθαρό νερό και κάποιοι όχι. Δεν μπορεί – εν έτει 2019- Ορφέας, Σουφλί και Τυχερό να ζούνε σε άλλους κόσμους, σε παράλληλες πραγματικότητες. Ο Δήμος δεν είναι για λίγους είναι για όλους!

Υποδομές και Κοινωνικές Δομές

1. Γενναίες παρεμβάσεις σε υποδομές του Δήμου σε όλο το φάσμα των οικισμών ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και κυρίως στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι κατεστραμμένο ή στην καλύτερη περίπτωση κακοσυντηρημένο και δημιουργεί προβλήματα προσβασιμότητας στους δημότες. 

2. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Λευκίμμης. Με το έργο αυτό επιδιώκεται οριστική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς στο διαμέρισμα της Λευκίμμης με την υδροδότηση, όπου οι βλάβες είναι συνεχείς λόγω του πεπαλαιωμένου δικτυού ύδρευσης. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ριζικά με την αντικατάσταση του δικτύου και όχι με περιστασιακές και τοπικές αποκαταστάσεις βλαβών όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

3. Προτεραιοποίηση χρηματοδότησης προγράμματος που θα δίνει την ευκαιρία στους δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνηση, είναι ηλικιωμένοι ή μένουν μόνοι τους, να εξεταστούν «ηλεκτρονικά». Με εξειδικευμένες συσκευές (πιεσόμετρο, σακχαρόμετρο, καρδιογράφος, σπιρομέτρηση) θα μπορεί ο χρήστης χωρίς να ταλαιπωρηθεί να ενημερώσει το γιατρό του για την κατάσταση της υγείας του ή να καλέσει άμεσα τη «Βοήθεια στο σπίτι». Ο πολίτης, τοποθετώντας στο σώμα του τη συσκευή και απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να καταγράφει τα βιολογικά σήματά του, τα οποία αυτόματα μεταφέρονται στο κέντρο τηλεπρόνοιας ή ασύρματα σε άλλο αποδέκτη επιλογής του (γιατρό, νοσοκομείο κ.λπ.).

4. Ανάπτυξη δράσεων διαρκούς ενημέρωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία ή σοβαρών προβλημάτων υγείας και των οικογενειών τους, των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, των μονογονεϊκών οικογενειών, ατόμων που δέχονται ψυχολογική και σωματική βία και ανέργων, δράσεων ενημέρωσης για παροχές κοινωνικής φροντίδας (επιδόματα, προγράμματα κατάρτισης -απασχόλησης κ.α.), καθοδήγησης και διασύνδεσης με φορείς και υπηρεσίες σε τοπικό και υπερ-τοπικό επίπεδο, αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών σε κοινωνικά ζητήματα.

Περιβάλλον – Ενέργεια

Ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «Διαλογή στην Πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα». Εδώ οι κάδοι αποτελούν άγνωστο αντικείμενο, ως μέσο προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων. Το σύστημα στηρίζεται στη διανομή, από το Δήμο σε κατοίκους και επιχειρήσεις, σάκων απορριμμάτων των παρακάτω υλικών: χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, νάιλον, μέταλλο/αλουμίνιο, γυαλί, για την προσωρινή αποθήκευση των συλλεγόμενων ρευμάτων στον χώρο τους. 

2. Πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών με το σύστημα της κατ’ οίκον αποκομιδής, κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας για την παραλαβή των αχρησιμοποίητων συσκευών τους. 

3. Υπογραφή σύμβασης με αδειοδοτημένη εταιρία για την περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που προκύπτουν από την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Συνήθως, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται μέχρι σήμερα σε ρέματα, δίπλα στα χωράφια, στους κοινούς κάδους απορριμμάτων μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα, τα οποία στη συνέχεια «εξαφανίζονται» με μια μεγάλη φωτιά, με καταστροφικές σε όλες τις περιπτώσεις αυτές συνέπειες για όλους μας. Η εν λόγω σύμβαση θα προβλέπει τη συλλογή των κενών συσκευασιών με μέσα του Δήμου, τη μεταφορά τους σε ειδικό χώρο και στη συνέχεια τη μεταφορά τους με πρωτόκολλο παραλαβής από την ανάδοχο εταιρία προς επεξεργασία – αξιοποίηση σε χώρο της.

4. Προμήθεια νέων σύγχρονων οχημάτων για την αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης. 

5. Δράσεις ανακύκλωσης µε προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου χαρτιού. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε σχολικά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού, τα οποία συλλέγονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ειδικούς σάκους από το κάθε σχολείο του και ειδοποιείται όχημα του Δήμου να παραλάβει από κάθε σχολείο τις ποσότητες ανακυκλώσιμου χαρτιού. Το χρηματικό ποσό που θα εισπράττεται από το Δήμο θα αναρτάται και θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών των συμμετεχόντων σχολείων του Δήμου ανάλογα με τησυνεισφορά τους στο πρόγραμμα. 

6. Προτεραιοποίηση χρηματοδοτούμενων δράσεων για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτιρίων στο πλαίσιο των εγκεκριμένων στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν το κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση) και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (σύστημα ψύξης – θέρμανσης, φωτισμός κλπ.), καθώς και παρεμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

7. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τοπική σύμπραξη με όμορους Δήμους, επιχειρήσεις, επιμελητήρια, κατοίκους για συγκρότηση «Ενεργειακής Κοινότητας», ενός αστικού συνεταιρισμού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα με τη διαχείριση (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση) πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά, παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας, με οφέλη προμήθειας ενεργειακών προϊόντων, συσκευών, εγκαταστάσεων ή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 

8. Πρόγραμμα εγκατάστασης συστήματος «Έξυπνου Φωτισμού», μέσω του οποίου γίνεται θα γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών συστημάτων συμβατικής τεχνολογίας από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, καθώς και λειτουργία συστήματος ασύρματης διαχείρισης για έγκαιρο εντοπισμό δυσλειτουργιών, «έξυπνο» προγραμματισμό επεμβάσεων, δυναμική προσαρμογή του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς. 

9. Πρόγραμμα αναβάθμισης των παιδικών χαρών του Δήμου, ώστε να πληρούν τις ασφαλείς προδιαγραφές που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόγραμμα προϋποθέτει την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος, για την τοποθέτηση κατάλληλων παιχνιδιών και οργάνων, δαπέδου ασφαλείας, φωτισμού και περίφραξης των χώρων, για τη λειτουργία και πιστοποίησή τους.

Τουρισμός

Ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής μας που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με έμφαση: στο Σουφλί που αποτελεί τη μόνη Ευρωπαϊκή πόλη που ασχολείται με την παραγωγή μεταξιού και την εκτροφή μεταξοσκώληκα, στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς που ενδείκνυται για ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και περιπατητικών διαδρομών και στο απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης, ως στοιχείο ιστορικότητας της περιοχής.

2. Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού: αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, πεζοπορικού, θρησκευτικού, υπερηλίκων και προσέλκυση νέων επισκεπτών για αυτές τις μορφές και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Με αυτές τις ήπιες μορφές τουρισμού οι επισκέπτες μας θα πρέπει να γνωρίζουν τους αγροτικούς μας χώρους, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, τις παραδοσιακές κουζίνες και τα πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής μας. Επιπλέον, στα όρια του δήμου μας η θρησκεία και η πίστη είναι πανταχού παρούσες με κορυφαίο σημείο την Ιερά Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά. Μένει μόνο η οργανωμένη και στοχευμένη ανάδειξη των λατρευτικών χώρων και μνημείων ασύγκριτης πολιτισμικής αξίας για την προσέλκυση προσκυνητών με κίνητρο το θρησκευτικό συναίσθημα.

3. Ανάδειξη και προστασία του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού που χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, του αρχαιότερου στην Ελλάδα και ενός από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο.Το μοναδικό αυτό γεωλογικό μνημείο, που αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουμε υποχρέωση να το αναδείξουμε με τη δημιουργία ενός μουσείου στην περιοχή, ώστε να στεγαστούν και να προστατευθούν τα ευρήματα που σήμερα παραμένουν διάσπαρτα και εκτιθεμένα σε διάφορα σημεία του νομού, καθώς και μικρών κέντρων πληροφόρησης, περιπατητικών διαδρομών και μικρών γεωπάρκων. 

4. Δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών με διεθνείς προδιαγραφές, τουριστικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με μουσεία, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς, ορειβατικούς, ποδηλατικούς, προσκόπους, εθελοντές πυροσβέστες. 

5. Δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής, με την τοποθέτηση του Δήμου μας στις αγορές-στόχο ως προορισμό μοναδικής ταυτότητας για την αύξηση των επισκέψεων και της διαμονής. 

6. Δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού για τους επισκέπτες και τους Δημότες που θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, τα αξιοθέατα και τα επισκέψιμα σημεία του Δήμου, τις εκδηλώσεις και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία για την υποδοχή των επισκεπτών, την καθοδήγηση και την εξυπηρέτηση τους. 

7. Δημιουργία συμβουλίου εθελοντών ξεναγών και παροχή εκπαίδευσης και γνώσης για ομαδικές ξεναγήσεις στην περιφέρεια του Δήμου.

Αγροτική Ανάπτυξη

1. Ο πρωτογενής τομέας είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας αφού το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν και το εισόδημα που εισρέει στην περιοχή είναι σημαντικό και προς τούτο τίθεται προτεραιότητα ανάπτυξης συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα των καλλιεργειών που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και να καθοδηγηθούν στην επιλογή νέων δυναμικών καλλιεργειών.

2. Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

3. Αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ του Δήμου, με σκοπό να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα και να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας, με τη μείωση του κόστους άρδευσης και κατ’ επέκταση των τελών που καταβάλλουν οι αγρότες έως και 60 %. Άμεση προτεραιότητα δίδεται στην εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων και τον εξοπλισμό τους, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υφισταμένων αρδευτικών αντλιοστασίων, για εξοικονόμηση κατανάλωσης και νερού, στο πλαίσιο ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων. Απώτερος στόχος είναι τα δίκτυα, τα αντλιοστάσια, οι δεξαμενές και οι πάσης φύσεως μηχανολογικές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του έργου να ρευματοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  

4. Εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού του δυναμικού γεωργικής βιομάζας, δηλαδή της ποσότητας και ποιότητας της βιομάζας που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Έβρου, από την απορριπτόμενη ύλη των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησή της. Από το 2019 τίθεται σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους δεν αξιοποιούν τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, που σήμερα επιβαρύνουν το περιβάλλον ή καίνε τη βιομάζα. Υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τους ίδιους τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, για τη μεταφορά της βιομάζας από τα χωράφια, μετά το αλώνισμα, στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου, κάτι που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει κέρδη περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως με απόσβεση εντός πενταετίας. 

5. Προώθηση της σηροτροφίας ως εναλλακτικής γεωργικής καλλιέργειας με την εκμίσθωση εκτάσεων του Δήμου για δημιουργία μορεώνων και απώτερο σκοπό την οργάνωση ενός δικτύου πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, από τη σηροτροφία μέχρι το τελικό προϊόν. Το 70% των ακαλλιέργητων μορεώνων μπορούν να αναστήσουν την παραγωγή. Μεταξιού στην περιοχή. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παράγουμε ελληνικό υβρίδιο μεταξοσκώληκα. 

6. Εκπόνηση δομημένου σχεδίου θεσμικών παρεμβάσεων για να καταστεί το Σουφλί Εθνικό Κέντρο Μεταξιού και να λάβει το μετάξι που παράγεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου πιστοποίηση ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης «Μετάξι Σουφλίου». Τούτο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας ιστορικής πορείας για το μετάξι, έτσι ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας-Θράκης. 

7. Κατασκευή δημοτικού αναπηνιστηρίου για να δοθεί ένα τέλος στην «αμαρτωλή» ιστορία της αναξιοποίητης επένδυσης που δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς χωρίς αυτό δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή μεταξωτού νήματος. Το 30% σε νήμα κάθε χρόνο οι επαγγελματίες σηροτρόφοι της περιοχής μας αναγκάζονται να το κάνουν εισαγωγή από τρίτες χώρες, καθώς τα παλιά αναπηνιστήρια που διαθέτουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες τους δεν έχουν τη δυναμική και τη δυνατότητα να φτιάξουν όλων των ειδών τα νήματα τα οποία χρειάζονται. Σήμερα στον Έβρο παράγονται 30 τόνοι κουκούλια. Η παραγωγή φεύγει στο εξωτερικό και αντί για 4 τόνους νήμα παράγονται μόνο 300 κιλά. Αν με μια μικρή σε σχέση με την απόδοσή της επένδυση λειτουργήσει αναπηνιστήριο στο Δήμο, αμέσως θα παραχθούν 4 τόνοι μεταξωτού νήματος άριστης ποιότητας.

8. Δράση για την προβολή και ανάδειξη τοπικών αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, μέσω εκθέσεων, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων. 

9. Ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού κι ευρύτερη διάδοση στον αγροτικό κόσμο, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γνώσεων για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας, παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

10. Μελέτη και υλοποίηση προγράμματος αναδάσωσης με εκμετάλλευση του προτύπου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου, την αύξηση του δασικού – φυσικού αποθέματος, την προστασία της πανίδας της περιοχής και την αποφυγή διάβρωσης των εδαφών.

11. Δράση ενίσχυσης για ίδρυση ή αναβάθμιση λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός

1. Καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια του Δήμου και ταχεία επίλυση και αποκατάσταση τους. 

2. Επανασχεδιασμός και ανάπλαση των σχολικών αυλών.Ανάπτυξη του θεσμού «Σχολές Γονέων» με σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη των γονέων στο σύνθετο ρόλο τους, όπως διαμορφώνεται από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγους, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, ηλικία και μόρφωση, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με αναπηρίες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και αφορά μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως: ενδοσχολική βία, ενδοοικογενειακή βία, ασφαλές διαδίκτυο, σεξουαλική αγωγή των παιδιών, κ.ά.

3. Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη του Δήμου στις Πράξεις «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας», προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω των «Κέντρων Διά Βίου Μάθησης» για την ανάπτυξη της ικανότητας προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικο-οικονομικού χώρου και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μέσα από μια σειρά θεματικές ενότητες, όπως νέες τεχνολογίες, κοινωνικές δεξιότητες, τέχνη, επιχειρηματικότητα. Ο Δήμος αναλαμβάνει την κτιριακή και βασική υλικοτεχνική υποδομή και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ χρηματοδοτεί όλο το απαραίτητο υλικό λειτουργίας αλλά και τα στελέχη που απασχολούνται κατά τόπους όπως και τους εκπαιδευτές των προγραμμάτων.

4. Ενθάρρυνση και υποστήριξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (μουσική, χορός, θέατρο, κ.α.) στο Δήμο και προβολή τους μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου και των τοπικών ΜΜΕ.

5. Εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση των σχολικών αθλητικών χώρων και του αθλητικού εξοπλισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για τους δημότες και ιδίως τους μαθητές.