Μυθιστόρημα: Μια ημέρα ΣΟΚ στον δήμο Αλεξανδρούπολης του υλοποιημένου κατά 95% προεκλογικού προγράμματος Β.Λαμπάκη

Μυθιστόρημα: Μια ημέρα ΣΟΚ στον δήμο Αλεξανδρούπολης του υλοποιημένου κατά 95% προεκλογικού προγράμματος Β.Λαμπάκη

Αυτά παθαίνει όποιος είναι φίλος στο facebook με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Κουκουράβα και παρακολουθεί τις αναρτήσεις του. Όπως κάνω εγώ δηλαδή. Βλέπει ακόμα και στα… όνειρα του όσα γράφονται.

Έτσι συνέβη προχθές το βράδυ και με εμένα. Ξύπνησα και ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δεν ήμουν… μούσκεμα στον ιδρώτα, όπως συνήθως συμβαίνει. Το Χριστινάκι βέβαια με ρωτάει αν είδα κανένα άσχημο όνειρο, τον Βαγγέλη Λαμπάκη ή τον Βασίλη Μαυρίδη να ξαναβγαίνει δήμαρχος για παράδειγμα ή ακόμα χειρότερα, τον φίλο μου Τάκη Τοψίδη να γίνεται Περιφερειάρχης, αλλά φυσικά και δεν φταίει αυτό. Όταν σε αυτή την ηλικία, συνοδεύεις το τσιπουράκι και τρως το βράδυ καβουρμάδες και λουκάνικα Δελιντζή απ’ το Διδυμότειχο, που είναι πεντανόστιμα και γευστικότατα τα άτιμα και δεν μπορείς ν’ αντισταθείς στον πειρασμό, είναι φυσικό μετά να… ζορίζεσαι στον ύπνο.

Όπως μου είπε πάντως πίνοντας τον καφέ μας πρωί-πρωί, χαμογελούσα ευτυχισμένος στον ύπνο μου. Γιατί όντως, είδα ένα όνειρο, που ήταν πολύ όμορφο για να… είναι αληθινό. Μάλλον όλα οφείλονται στο γεγονός ότι λίγο πριν κοιμηθώ, έβλεπα μια ανάρτηση του Γιώργου Κουκουράβα. Του ενός εκ των τριών… σωματοφυλάκων του δημάρχου Αλεξανδρούπολης (οι άλλοι είναι Γκοτσίδης, Βαταμίδης), στην οποία δημοσίευσε το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης “Πόλη και Πολίτες” του 2010 και του 2014 και τα συνόδευε με την φράση: “Όσα είχαμε προγραμματίσει δεν ήταν υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις. Το 95% των εξαγγελιών μας το 2014 έχουν υλοποιηθεί. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη αλλά και την υπομονή σας. Συνεχίζουμε!”. Τα δυο τελευταία, “για την υπομονή σας και Συνεχίζουμε” κρατήστε τα, γιατί θα μας χρειαστούν αργότερα. 

Σχεδόν… ευτυχισμένος λοιπόν, διαπιστώνοντας ότι αυτά που έβλεπα στα δυο προεκλογικά φυλλάδια του 2010 και 2014 είχαν υλοποιηθεί στον δήμο Αλεξανδρούπολης κατά 95%, σχεδόν όλα δηλαδή, αποκοιμήθηκα. Και τι είδα; Πως είχαμε μετακομίσει πριν λίγο καιρό οικογενειακώς στην Αλεξανδρούπολη (μακάρι να ήταν αληθινό), μου είχε βρει ο φίλος μου ο Ηλίας Γρηγοράκης, ο κτηματομεσίτης, μια πανέμορφη μονοκατοικία στην Χιλή και η ζωή μας είχε μπει σε καθημερινούς ρυθμούς.

Μου λέει λοιπόν το Χριστινάκι ένα πρωί, σήμερα θέλω να μαγειρέψω ψάρι στα παιδιά και πήγαινε να αγοράσεις. Μετά χαράς της λέω και σκέφτομαι μέσα μου: “Ωραία, θα πάω στην καινούργια Ιχθυαγορά και θα πάρω από εκεί φρέσκα ψάρια”. Πήρα λοιπόν το αυτοκίνητο μου και λέω, θα το αφήσω στο πάρκινγκ της Πλατείας Ανεξαρτησίας και θα περπατήσω λίγο μέχρι την Ιχθυαγορά. ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Έψαχνα επί ώρα όταν έφτασα στο σημείο, αλλά πάρκινγκ πουθενά. “Δεν μπορεί”, είπα και πάλι μέσα μου. “Αφού στο πρόγραμμα του 2010 έγραφε μέσα: Δημιουργία μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο της Πλατείας Ανεξαρτησίας, όπως η παράταξης μας το παρουσίασε στις 28.12.2008”. Στα δέκα χρόνια σκέφθηκα, θα φτιάχθηκε το συγκεκριμένο πάρκινγκ. Δεν υπήρχε όμως τίποτα. “Εντάξει, πως κάνεις έτσι; Υλοποίησαν το 95% και αυτό θα είναι στο υπόλοιπο 5% που έρχεται. Στα επόμενα… 10 χρόνια θα το φτιάξει ο δήμαρχος Λαμπάκης” και συνέχισα με το αυτοκίνητο την διαδρομή.

Όταν έφτασα στο σημείο που περίμενα να είναι η Ιχθυαγορά και πάλι τίποτα. ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Όσο και αν έψαξα, Ιχθυαγορά γιοκ. Δεν μπορεί. Αφού στο πρόγραμμα του 2014 έγραφε πως: Ολοκληρώσαμε την μελέτη για την κατασκευή της Ιχθυαγοράς. Κατασκευή νέας Ιχθυαγοράς. Στα επόμενα πέντε χρόνια ως το 2019 σίγουρα θα την έχτισαν. Τζίφος και σ’ αυτό. “Πως κάνεις έτσι; Θα είναι στο υπόλοιπο 5% που δεν υλοποιήθηκε ακόμα” είπα μέσα μου και τηλεφώνησα στη γυναίκα μου ότι δεν βρήκα φρέσκα ψάρια. Πάρε ότι θέλεις μου απάντησε. Φέρε μου κανένα κιλό μοσχάρι να σας φτιάξω… τας κεμπάπ.

“Ωραία. Θα… πεταχτώ ως τις Φέρες, για να πάρω ολόφρεσκο και λαχταριστό ντόπιο μοσχαράκι από το Δημοτικό Σφαγείο και καμιά συκωταριά από τον φίλο μου τον Κώστα Αλεξανδρή, αφού σφάζουν πλέον καθημερινά τα εκπληκτικά μοσχάρια που βόσκουν στην περιοχή, μετά την κατασκευή του σφαγείου”, σκέφθηκα.

Πριν όμως βάλω μπροστά το αυτοκίνητο, είπα να καθίσω για λίγο για ένα καφεδάκι στις Ανακαινισμένες Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι, όπου δημιουργήθηκαν χώροι αναψυχής, με καφετέρια, καταστήματα εστίασης και άλλα. ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Παρατημένες, σε άθλια κατάσταση, είναι εκεί οι αποθήκες. “Μα τί έγινε; Αφού στο πρόγραμμα του 2014 διάβασα ότι είχαν προγραμματιστεί: Ανακαίνιση αποθηκών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη των 5 αποθηκών και θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Jessica της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων;”. Ωχ μωρέ περίεργε! Θα είναι και αυτή η μη υλοποίηση της δέσμευσης στο υπόλοιπο 5% που δεν το πρόλαβαν οι άνθρωποι.

Άρχισα λοιπόν τα σχέδια από που να φύγω, για να μην… μπλέξω στην κίνηση εκεί κοντά στον γαλλικό σταθμό. “Μετά την μεταφορά του ΚΤΕΛ Έβρου στην περιοχή, θα είναι γεμάτο λεωφορεία που αναχωρούν από την Αλεξανδρούπολη για κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός νομού. Μην μπλέξω στην κίνηση” είπα μέσα μου αρχικά, αλλά επειδή δεν είχα ξαναδεί το νέο ΚΤΕΛ, είπα να περάσω τελικά. ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Μεταφορά ΚΤΕΛ Έβρου στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε. “Εντάξει, πως κάνεις έτσι ρε κομπλεξικέ και εμπαθή με τον Βαγγέλη Λαμπάκη; Μπορεί να το εξαγγέλει εδώ και 4 χρόνια, αλλά μην περιμένεις να γίνει αμέσως. Πρέπει να… ωριμάσουν οι μελέτες, φταίει και η κεντρική εξουσία που δεν προχωράει λόγω γραφειοκρατίας(πάντα άλλωστε οι άλλοι φταίνε του δημάρχου), θα γίνει και αυτό. Είναι στο υπόλοιποι 5% που δεν υλοποιήθηκε. Εδώ το 95% είναι έτοιμα”.

Τέλος πάντων, βγήκα στον δρόμο προς το αεροδρόμιο για να πάω στις Φέρες και έκοψα ταχύτητα ώστε να πηγαίνω σιγά-σιγά και να δω εκεί δεξιά αλλά και ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΩ, είτε την επένδυση Γερμανών με Μονάδα μεταποίησης βιομάζας 660.000 τόνων αχύρου και σπόρων κάνναβης που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, είτε τα τεράστια θερμοκήπια των Ολλανδών που χρησιμοποιούν την γεωθερμία του Φαλέκα και δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Κι επειδή έβλεπα… ερημιά, ούτε Μονάδες, ούτε θερμοκήπια, ούτε αυτοκίνητα παρκαρισμένα των χιλιάδων που δουλεύουν σε αυτά, άρχισαν να με… ζώνουν τα φίδια. ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Όλα αυτά είναι τελικά στο μυαλό του κ.Λαμπάκη. “Εντάξει μωρέ. Λέει ο δήμαρχος και καμιά… υπερβολή (άλλη λέξη σκέφθηκα αλλά δεν γράφεται). Πρώτη φορά είναι; Θα βρίσκεται στο υπόλοιπο 5% και αυτό το έργο που ακόμα δεν υλοποιήθηκε”.

Με τα πολλά έφτασα στις Φέρες και είπα να ρωτήσω έναν διερχόμενο που ακριβώς είναι τα Δημοτικά Σφαγεία για να πάρω φρέσκο κρέας. Με κοίταξε με ένα ύφος τόσο αγριεμένο, που ούτε ο… καταδικασμένος για πλαστό πτυχίο Αντώνη Βαμβακερός δεν θα με κοιτούσε. “Τρελός είσαι άνθρωπε μου; Ποια σφαγεία; Δεν υπάρχουν”. ΣΟΚ. και ΕΚΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Δεν χτίστηκαν και δεν λειτουργούν ακόμα τα σφαγεία; Μα αφού στο πρόγραμμα του 2014 έγραφε: Κατασκευή Δημοτικού Σφαγείου στις Φέρες. Τόσα χρόνια δεν μπορεί, θα τα έφτιαξαν. “Εντάξει ρε Πιτιακούδη. Θα είναι στο 5% του προγράμματος που δεν υλοποιήθηκε ακόμα. Μην είσαι γκρινιάρης είπαμε”, ξανασκέφτηκα από μέσα μου.

Είπα να ψάξω τον παλιό μου φίλο Νίκο Γκότση, που τον άκουγα το 2015 να δηλώνει ότι ετοιμάζει τα… βεγγαλικά, αφού μέχρι τα Χριστούγεννα θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής, αλλά που να τον βρω. Ρώτησα έναν άλλο κάτοικο που μπορεί να είναι εκείνη την ώρα και μου απάντησε: “Τι να σου πω. Μπορεί να πήγε στη Βρυσούλα για να βγάλει φωτογραφίες τους υπαλλήλους του δήμου που βάφουν ένα παγκάκι και να το ανεβάσει στο facebook του μετά για να δείξει πως γίνεται έργο. Ίσως να είναι στον Πόρο και μαζί με τον Πεμούση να περιμένουν τις εκατοντάδες των τουριστών που θα έρθουν να δουν το… χωριό των Πελαργών, αφού όπως λέει και ο κ.Λαμπάκης, έδωσαν με την ανάδειξη του τεράστια τουριστική υπεραξία και δεν προλαβαίνουν οι τουρίστες να έρχονται στο χωριό.

Τον ευχαρίστησα και πέρασε απ’ το μυαλό μου, ότι ίσως να πήγε για κανένα… κρουασανάκι ή κουλούρι στην ΚΟΙΝ.ΣΕΠ “Αρτοποιήματα Θράκης” της Προέδρου του Πέπλου Ντίνας Καδόγλου. Τα καλύτερα θα πρέπει να έχει, για να την προτιμάει ο δήμος Αλεξανδρούπολης και να τις αναθέτει η δημοτική αρχή Λαμπάκη απ’ ευθείας όλες τις προμήθειες για κάθε εκδήλωση που γίνεται στις Φέρες και όχι μόνο. Όμως άλλαξα απόφαση. Που να τρέχω τώρα. Άσε, μια και ήρθα μέχρι εδώ, δεν πετάγομαι ως το Δέλτα του Έβρου να πάρω μια… ανάσα οικολογίας και ομορφιάς, με το ανεπανάληπτο τοπίο και τον κορυφαίο ευρωπαϊκό υδροβιότοπο, αναρωτήθηκα.

Άλλωστε θα έχει αναβαθμιστεί η περιοχή, αφού όπως διάβασα στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2010 ακόμα: “Θα τοποθετηθούν πληροφοριακά συστήματα (ιnfokioski) στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στις εισόδους του οδικού άξονα του νέου διευρυμένου Δήμου και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αλεξανδρούπολης, προβάλλοντας επιλεγμένα ισχυρά σημεία του διευρυμένου Δήμου και δυνατότητες δράσεων. Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε σύγχρονο περίπτερο εξυπηρέτησης των επισκεπτών στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, θα εξασφαλίσουμε την τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης των επισκεπτών με τα διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας του ΔΕΛΤΑ επί των αναχωμάτων των προσδιορισμένων διαδρομών, την τοποθέτηση κάμερας για μετάδοση εικόνων από το ΔΕΛΤΑ, τη χάραξη τουριστικών διαδρομών με χρήση αλόγων και τη δημιουργία δημοτικού κοπαδιού βουβαλιών”.

Σκεφτόμουν μάλιστα να πάρω το ειδικό λεωφορείο που είχε  έρθει για να καλύψει τις ανάγκες του τουριστικού κέντρου Φερών και τις ξεναγήσεις των επισκεπτών. Αλλά όταν είπα σε μια κυρία που βρίσκεται, αυτή… έπιασε την κοιλιά της από τα γέλια. “Σαπίζει κάπου παρατημένο. Όσο για το αυτοκίνητο, δεν βλέπω να μπορείς να πας με αυτό στο Δέλτα. Μάλλον άρμα στρατιωτικό χρειάζεσαι” μου απάντησε. “Καμιά αντίπαλος του Γκότση και του Λαμπάκη θα είναι σκέφθηκα μέσα μου και “κολλητή” του Κολγιώνη ή του Κανδύλη και τα λέει αυτά τα προβοκατόρικα. Αφού στο πρόγραμμα του 2014 το έλεγε ξεκάθαρα: Βελτίωση βατότητας των δρόμων πρόσβασης στο Δέλτα του Έβρου για τους επισκέπτες. 

ΕΒΔΟΜΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Δυστυχώς η κυρία από τα… Φέρραι όπως τα λένε κάποιοι, είχε απόλυτο δίκιο. Ούτε με τεθωρακισμένο δεν μπορεί να πάει κανείς στον δρόμο προς τον σπάνιας ομορφιάς κορυφαίο υδροβιότοπο της Ευρώπης, ο οποίος θα μπορούσε αν είχε αξιοποιηθεί, να έφερνε σημαντικό τουριστικό ρεύμα και πολλά έσοδα στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. “Ρε συ. Μας έχεις κουράσει επιτέλους. Θα είναι και αυτό στο υπόλοιπο 5% που δεν πρόλαβε σε 9 χρόνια να υλοποιήσει ο Λαμπάκης με τους συνεργάτες του. Άλλωστε το είπε και χθες που παρουσίασε τους νέους υποψήφιους στις Φέρες. Είναι η πιο ευνοημένη Δημοτική Ενότητα και παρ’ ότι ο ίδιος είναι Αλεξανδρουπολίτης, ενήργησε ως ο καλύτερος Φεριώτης.

Πήρα λοιπόν απογοητευμένος τον δρόμο της επιστροφής προς την Αλεξανδρούπολη και τότε χτύπησε το τηλέφωνο από το… Χριστινάκι. “Που είσαι; Ακόμα να φέρεις κάτι να μαγειρέψω; Μην ξεχάσεις επιστρέφοντας να πάρεις το γιο σου από την προπόνηση που έχει στον Απαλό. Εκεί που έχει μεταφερθεί από το στάδιο “Φώτης Κοσμάς” το ποδοσφαιρικό γήπεδο”, μου είπε και άρχισα να γυρίζω προς τα πίσω. Λίγο πριν φτάσω όμως στην γέφυρα των Λουτρών, είπα δεν πάω μέχρι τα Ιαματικά Λουτρά, να χαλαρώσω λίγο και να…τσιμπήσω κανένα σάντουιτς στο νέο εστιατόριο του ανακαινισμένου ξενοδοχείου της Τραϊανούπολης;

Πλησιάζοντας, ενώ έξω είχε αρκετό κρύο, αισθάνθηκα μια έντονη ζέστη. Άνοιξα το παράθυρο του SKODA Fabia, με τα χέρια γιατί ο μηχανισμός είναι χαλασμένος και για να αντικατασταθεί θέλει κανένα 300άρι ευρώ. Μέχρι να μου δώσει ένας καλός φίλος, υποψήφιος για κορυφαίο αυτοδιοικητικό πόστο την… Λαμποργκίνι που μου είχε υποσχεθεί αν τον στηρίξω, το κρατάω καλλού-κακού. ‘Όντως έξω είχε πολύ ζέστη. “Θα είναι από την αξιοποίηση της γεωθερμίας του Γιάννη Φαλέκα”, σκέφθηκα και ένοιωσα ότι αυτή την φορά την πάτησα και οι προεκλογικές εξαγγελίες του 2010 και του 2014 υλοποιήθηκαν και είναι μέσα στο 95%. Αμ δε. “Ποια δίκτυα γεωθερμίας και ζεστασιάς; Μια… τρύπα υπάρχει ακόμα εκεί στο Αρίστεινο, όπως όλα αυτά τα χρόνια. Νιος ήμουν και γέρασα, θα πεθάνω, αλλά κάτι ουσιαστικό δεν είδαμε παιδάκι μου. Πρόσεχε εκεί στην γέφυρα που πας, μην πάθεις καμιά ζημιά με  τ’αμάξι. Γιατί ο Αντιδήμαρχος μας ασχολείται συνέχεια με αυτή την τρύπα και έχει αφήσει… ακάλυπτες όλες τις άλλες στους δρόμους”, μου είπε ένας γέροντας.

ΟΓΔΟΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Δεν έγινε ακόμα η αξιοποίηση της γεωθερμίας και δεν ζεσταίνεται όλη η περιοχή; “Αμάν αδερφέ μου. Αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν. Νομίζεις γίνονται απ’ την μια ημέρα στην άλλη; Θα αρχίσεις τώρα να τα βάζεις και με τον φίλο σου τον Γιάννη; Τον μοναδικό που δεν… βγάζει σπυράκια όταν ακούει το όνομα σου ή όταν σε διαβάζει.

Κομπλεξικέ”, ξανασκέφθηκα και είπα να ηρεμήσω και να χαλαρώσω στα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης. Να αφήσω και κανένα… μπουρμπουάρ στα 50 άτομα που δουλεύουν στο νέο ξενοδοχείο που ανακατασκεύασαν ο Λαμπάκης, μαζί με τον… απόλυτα πετυχημένο (η προσωπική επιλογή του Γιαννάκη Πάριου στη Γιορτή Κρασιού είναι ένα απ’ τα παραδείγματα) Πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Λάκη Αρβανιτίδη. ΕΝΑΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Δεν υπάρχει τίποτα. Εγκατάλειψη, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις παρατημένες, αναξιοποίητες, τα ιαματικά λουτρά επίσης. “Μα δεν μπορεί. Από το 2010 αλλά και το 2014, στα προεκλογικά έντυπα προγράμματα ξεκαθαρίζεται πως οσονούπω αξιοποιούνται, λειτουργούν, το ξενοδοχείο γίνεται πολλών αστέρων, δίνει δουλειά σε δεκάδες κόσμο και φέρνει χιλιάδες τουρίστες. Είναι δυνατόν να κορόιδευαν τον κόσμο; Δεν το πιστεύω”. Δυστυχώς ήταν αλήθεια και τίποτε δεν έγινε. “Θα είναι και αυτό στο 5% που δεν υλοποιήθηκε” είπα και πάλι, αλλά τουλάχιστον αυτή την φορά ήμουν αισιόδοξος. “Δεν τα έκαναν 9 χρόνια τώρα, αλλά στα επόμενα τέσσερα αν τους ξαναψηφίσει ο κόσμος, θα τα υλοποιήσουν όλα. Μην είσαι και αχάριστος”.

Λίγο πριν φτάσω στον Απαλό, έριξα αριστερά την ματιά μου στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” γιατί βλέποντας ένα αεροπλάνο να ετοιμάζεται να προσγειωθεί, μου πέρασε από το μυαλό η σκέψη: Αφού στο πρόγραμμα του 2014 υπάρχει αναφορά για την δημιουργία έντονης τουριστικής κίνησης Ρώσων τουριστών, με απ’ ευθείας πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη, θα είναι η εταιρεία του Μουζενίδη που φέρνει Ρώσους και θα.. ξεχυθούν στην πόλη σκορπώντας τα ρούβλια τους, όπως δήλωνε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο κ.Λαμπάκης. Μήπως είναι, σκέφθηκα, εκείνες οι απ’ ευθείας πτήσεις πάλι της εταιρείας του Μουζενίδη, από το Βελιγράδι, όπως μας έλεγε πέρυσι τέτοιον καιρό ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ότι μπορεί να ξεκινούσαν από το καλοκαίρι του 2018 ακόμα; Μπα. Αποκλείεται. Αν ήταν θα έβλεπα τον Γκοτσίδη, ντυμένο στην… τρίχα με τα μεταξωτά μαντηλάκια στο πέτο, να περιμένει τους Σέρβους μια και μιλάει άριστα την γλώσσα τους.

ΔΕΚΑΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Η πτήση της Aegean ήταν. Καλά που υπάρχει και αυτή, ενώ ξεκίνησε και η Sky Express από μόνη της, γιατί η κυπριακή TUS που ήρθε για λίγο διάστημα, αφού δεν… στηρίχθηκε από τους ντόπιους θεσμικούς σταμάτησε. “Χαλάρωσε. Το 95% το πέτυχε η καλύτερη δημοτική αρχή στην Ελλάδα όπως λέει ο Βαγγέλης Λαμπάκης. Θα είναι και οι πτήσεις από την Ρωσία στο υπόλοιπο 5%”.

Έφτασα στον Απαλό, έψαχνα εδώ, έψαχνα εκεί, πουθενά το γήπεδο ποδοσφαίρου στο οποίο μεταφέρθηκε το εθνικό στάδιο “Φώτης Κοσμάς”. Η ακαδημία του φίλου μου Παναγιώτη Λογαρά ήταν εκεί και το γήπεδο της ομάδας Ένωσης Άνθειας-Απαλού. Τί γίνεται τελικά, αναρωτήθηκα.  Μήπως το πήγαν σε άλλο σημείο; Αφού από το 2010 αλλά και το 2014, στο πρόγραμμα ήταν η μεταφορά του εθνικού σταδίου στον Απαλό και το γκρέμισμα της κερκίδας ώστε να μείνει μόνο ο στίβος και να ομορφύνει η Απολλωνιάδα. Ούτε αυτό έγινε; ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Φυσικά και δεν έγινε το παραμικρό, άσχετα αν εδώ και 8 χρόνια τα ίδια επαναλαμβάνει ο κ.Λαμπάκης. Αλλά είπαμε. “Στο 5% που δεν υλοποίησε είναι βρε παιδί μου. Πως κάνεις έτσι και συ. Αμάν, Δεν τρώγεσαι με τίποτα”.

Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο και μου θύμισε η γυναίκα μου, ότι πρέπει να πάω πρώτα να πάρω την κόρη μου που έκανε προπόνηση στο βόλεϊ, στο κλειστό γυμναστήριο. “Θα είναι στο Νέο Κλειστό”, σκέφθηκα μέσα μου. “Αφού ήταν στο πρόγραμμα του 2014 με αναφορά: Κατασκευή Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης και το 2016 ξεκίνησαν οι μελέτες, θα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και εκεί θα γίνεται η προπόνηση”.

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Όταν όμως έφτασα εκεί, μόνο το παλιό “Μιχάλης Παρασκευόπουλος” υπήρχε. Που στάζει μάλιστα όποτε βρέχει και είναι επικίνδυνο για τους αθλητές, αφού Βαταμίδης και Κουκουράβας είναι ανίκανοι ακόμα και μια μόνωση να φτιάξουν στην οροφή του.  Πουθενά το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης, μια και ούτε την μελέτη που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, είναι ικανοί να ολοκληρώσουν. “Είσαι προκλητικός τελικά. Βάλτο και αυτό στο ανεκπλήρωτο 5% και μην… τρελαίνεσαι” άκουσα μια φωνή μέσα μου.

Κι επειδή αργούσε ακόμα να τελειώσει η προπόνηση της κόρης μου, είπα να… πεταχτώ δίπλα, εκεί που ήταν το παλιό Κολυμβητήριο, για να παρακολουθήσω λίγο την ανιψιά μου που προπονείται στην Ενόργανη Γυμναστική. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2010 άλλωστε αναφέρονταν: Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους θα μετατραπεί το παλιό Κολυμβητήριο σε κλειστό γυμναστήριο μαζικού αθλητισμού ενόργανης Γυμναστικής με την ονομασία “Το Σπίτι της Γυμναστικής”. 

ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Φτάνοντας όμως στο σημείο, ξέρετε τι είδα; Ένα παρατημένο, έτοιμο να γκρεμίσει χώρο και μια κατασκευή επικίνδυνη για όποιον περνάει από εκεί. Πέρασαν 9 χρόνια και όχι μόνο δεν έγινε το… Σπίτι της Γυμναστικής, αλλά ούτε καν το γκρέμισαν ακόμα. “Ουφ. Είσαι προκλητικός τελικά. Όλα θέλεις να τα φτιάξουν; Κι αυτό στο 5% των ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων είναι. Βλέπεις κανένα ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη να γράφει κάτι. Όλα υμνούν καθημερινά τον δήμαρχο. Μόνο εσύ είσαι… μυθομανής και βλέπεις παντού προβλήματα”, έλεγε η φωνή της συνείδησης μου.

Κι εκεί που ετοιμαζόμουν να δω τι θα γίνει, ευτυχώς… ξύπνησα. Αυτό δεν ήταν όνειρο… ΕΦΙΑΛΤΗΣ ήταν τελικά. Όχι η μόνιμη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή δρομολογείται ήδη και είναι όμορφο όνειρο και ελπίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Για τα υπόλοιπα λέω. Μ’ αρέσει που το Χριστινάκι μου έλεγε πως χαμογελούσα στον ύπνο μου. Να κλαίω και μάλιστα γοερά έπρεπε, με όσα έζησα στον ύπνο μου. Αν και με όσα ανέλυσα, μια ημέρα στον δήμο Αλεξανδρούπολης του υλοποιημένου κατά 95% προεκλογικού προγράμματος της δημοτικής αρχής Βαγγέλη Λαμπάκη, η κατάσταση είναι ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ….

Κι αυτά τα χέρια που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2010 ενωμένα, μάλλον ανοιχτά έπρεπε να είναι και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση να δείχνουν.

Κώστας Πιτιακούδης