Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης έκθεση στην Αλεξανδρούπολη

Με τα “Ελευθέρια” φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης έκθεση στην Αλεξανδρούπολη

Μία μοναδική και πρωτοποριακή έκθεση θα ανοίξει αυλαία στις 11 Μαϊου στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, και θα αποκαλύψει στο κοινό ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες “ψηφιδωτό”.

11 Μαϊου 1864- 11 Μαϊου 2019:

155 χρόνια μετά την πρώτη μέρα που το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε το εντυπωσιακότερο έκθεμά του, το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης και το επίτιμο μέλος της, Ελευθέριος Ελευθερίου, διοργανώνουν μουσειακή έκθεση, για την επιρροή του αρχαιοελληνικού συμβόλου της Νίκης σε όλο τον πλανήτη.

Ο συλλέκτης-ερευνητής, Ελ. Ελευθερίου, επί δεκαετίες, καταγράφει, αποτυπώνει και συνθέτει στην σπάνια συλλογή του το παγκόσμιο αυτό “ψηφιδωτό”, με τα φτερά της Νίκης της Σαμοθράκης να έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, εμπνέοντάς τον με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα της προσωπικής του συλλογής, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Σκοπός η γνωριμία του κοινού με την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, η Ζάμπια, η Ιαπωνία, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Καμπότζη, αλλά και η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., μέσα από τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή, τον κινηματογράφο, τη βράβευση για κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη!

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαϊου, ύστερα από την συναισθηματική επιθυμία του συλλέκτη να τιμηθεί και να προβληθεί ο νομός καταγωγής του!

Αρωγός στο ταξίδι αυτό από την πρώτη στιγμή, η Θρακική Εστία Θεσ/νίκης και ο Πρόεδρός της, Αναστάσιος Τσερκέζης, βρήκαν συμπαραστάτη στο πρόσωπο του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος άμεσα προσπέρασε τα όποια απρόοπτα προβλήματα χώρου ανέκυψαν, και παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου για να φιλοξενηθεί η μεγαλειώδης έκθεση. Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσ/νίκης, Αναστάσιος Τσερκέζης, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας “άνθρωπος των έργων” βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, και ευχαριστεί τον κ. Τοψίδη για την άμεση αντίδρασή του να δώσει άμεσα λύση για τη φιλοξενία της έκθεσης!

Η θρακική εστία συνεχίζει τις επαφές της με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές του νομού και ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί μια άρτια και σύγχρονη διοργάνωση με τη μέγιστη δυνατή προβολή, ευελπιστώντας στη συνδρομή όλων!

Ποιος είναι ο Ελευθέριος Ελευθερίου

Γεννήθηκα το 1964 σε ένα μικρό χωριό στον κεντρικό Έβρο, τη Μάνδρα. Ο παππούς μου ήταν αυτός που με πότισε με το “μικρόβιο” του συλλέκτη, οδηγώντάς με στο συμπέρασμα ότι είμαστε φύλακες λιλιπούτειων έργων τέχνης, κρατάμε ένα απειροελάχιστο τμήμα της Ιστορίας του τόπου μας, που παραδίδεται στην επόμενη γενιά.


Ήξερα ότι είχε κάποια νομίσματα τα οποία δεν με άφηνε με τίποτα να τα ακουμπίσω. “Όταν μεγαλώσεις, για σένα τα φυλάω” μου έλεγε. Το 1976, η ροή του νερού της ρεματιάς δίπλα στο πατρικό μου σπίτι αποκάλυψε ένα νόμισμα 40 παράδων του 1277/1861 της οθωμανικής αυτοκρατορίας Ήταν η αφορμή να ξυπνήσει μέσα μου η συλλεκτική “μανία” και να φουντώσει το ακόρεστο πάθος για γνώση και αναζήτηση της Ιστορικής Αλήθειας, πέρα από την ανάγνωση των όποιων βιβλίων.
Η εγγραφή μου ως συλλέκτη/συνδρομητή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από τον παππού μου, ο οποίος για όσα χρόνια
ζούσε, φρόντιζε να παραλαμβάνω τις σειρές των γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ. Αυτή ήταν η αρχή της συλλογής μου.
Λίγα χρόνια πριν την αλλαγή της χιλιετίας, εγγράφομαι σε φιλοτελικές εταιρείες Χίου, Ε.Φ.Ε. και Κύπρου, αλλά και στην Πανελλήνια Νομισματική Ένωση, δεχόμενος οδηγίεςκατευθύνσεις από γνωστούς φιλοτελιστές, και έχοντας πρόσβαση στην τότε γνωστή φιλοτελική βιβλιογραφία, στους Φιλοτελικούς Οίκους Δημοπρασιών (Ελλάδας αλλά και Εξωτερικού). Παρόλα αυτά, η ακόρεστη δίψα για γνώση και η νεανική ορμή με έκανε να τα θέλω όλα και να τα θέλω τώρα!!
Ο θεματικός φιλοτελιστής/νομισματοσυλλέκτης, από τη Χίο, Κωνσταντίνος
ΚΩΣΤΑΛΑΣ, ήταν αυτός που με πήρε από το χέρι και με καθοδήγησε στην σωστή
πορεία. Μου εξήγησε τα “μυστικά” του μαγικού κόσμου του φιλοτελισμού και τον
ευχαριστώ!
Η φιλοτελική μου πορεία εξελίσσεται πλέον ανοδικά και στοχευμένα. Επικεντρώνομαι στην Ταχυδρομική Ιστορία της Θράκης ως ενιαία οντότητα, πέρα από τα σημερινά σύνορα. Η διαδρομή φιλοτελιστή στον χρόνο είναι όμως και πολλές φορές μοναχική. Η απουσία Φιλοτελικής Εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, όπου διαμένω από το 1992, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς ιστορικές καταγραφές, με ωθεί σε ένα νέο ταξίδι στο παρελθόν, με πυξίδα την Ταχυδρομική Ιστορία.
Στο στοχευμένο πλέον φιλοτελικό βλέμμα δεν ήταν δυνατόν να λείπει το
κορυφαίο σύμβολο Νίκης, το εμβληματικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο από τις 11 Μαϊου 1863, φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου. Εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά που πρέσβευε ανά τους αιώνες, σκορπώντας ελπίδα και πίστη για ελευθερία και νίκη… από την πιο μικρή καθημερινή νίκη μέχρι την πιο μεγάλη!


Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού!!!
Με ώθησε λοιπόν να αναδείξω το μεγαλείο του και να συλλέξω πλέον όχι μόνο
φιλοτελικό υλικό αλλά εκατοντάδες αντικείμενα στα οποία έχει αποτυπωθεί το
σύμβολο αυτό σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη συλλογή έρχομαι να «καταθέσω», δίνοντας ένα μικρό στίγμα του μεγαλείου που έχει εμπνεύσει όλο τον πλανήτη και προβάλλει τον πολιτισμό μας!