Σ. Αρναούτογλου: «Ο Έβρος πέρασε πολύ χειρότερους χιονιάδες. Αν δεν χιονίσει Φλεβάρη πότε θα χιονίσει;

Σ. Αρναούτογλου: «Ο Έβρος πέρασε πολύ χειρότερους χιονιάδες. Αν δεν χιονίσει Φλεβάρη πότε θα χιονίσει;

Ισχυροί παγεροί βοριάδες, έως 8 μποφόρ, και χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, θα επικρατήσουν στον Έβρο, όπου προβλέπονται και χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, ειδικά στον ορεινό όγκο του νομού.

Τα χαρακτηριστικά του καιρού, πάντως, δεν θα είναι ακραία, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. “Το -5 είναι μία φυσιολογική θερμοκρασία Φεβρουαρίου για τον Έβρο. Άρα η τρίχα έγινε τριχιά…Αν δε χιονίσει Φλεβάρη μήνα, πότε θα χιονίσει;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, ο κ. Αρναούτογλου έκανε λόγο για αλλαγή του καιρού τη νύχτα της Παρασκευής, αρχικά με βροχές και στη συνέχεια με την εισβολή μίας πολύ κρύας μάζας, που θα περάσει από το βόρειο τμήμα του Έβρου μετά τα μεσάνυχτα και θα μετατρέψει τη βροχή σε χιονόνερο.


Μέσα στην ημέρα (Σάββατο), φαίνεται ότι οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν νοτιότερα, στους ορεινούς δυτικούς όγκους του νομού, “όπου θα έχουμε και αξιόλογη χιονόστρωση”, εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι “χιόνια θα πέσουν και στις υπόλοιπες περιοχές, όχι όμως ίδιας έντασης. Περισσότερο ένα “πασπάλισμα”, ίσως δυνατό κατά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει…Θα κάνει ένα “ντου” ο χιονιάς, αλλά όχι όπως άλλοι χιονιάδες που έχει βιώσει ο Έβρος”.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν το μεσημέρι του Σαββάτου, που η αίσθηση του κρύου, εξαιτίας των τσουχτερών βοριάδων, θα είναι στους -8, ίσως και τους -10, ωστόσο τα θερμόμετρα θα δείχνουν από -3 έως -5.
Από την Κυριακή, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν, θα έχει και διαστήματα ηλιοφάνειας, το κρύο όμως θα παραμείνει. Ο παγετός θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα και “γενικά την επόμενη εβδομάδα θα έχει κρύο, που θα προσπαθεί να “μαλακώσει” μέσα στην ημέρα”, όπως είπε ο κ. Αρναούτογλου. “Τετάρτη και Πέμπτη ίσως να υπάρξει μία διαταραχή που θα αφήσει λίγα χιόνια στα ορεινά και τα βόρεια τμήματα του νομού, ωστόσο, αυτό θα μπορεί να ειπωθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα και ακρίβεια από ‘βδομάδα” συμπλήρωσε.


Καταλήγοντας, συνέστησε στους οδηγούς που θα κινηθούν από τον Έβρο προς την υπόλοιπη χώρα, ειδικά ξημερώματα Σαββάτου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, “γιατί στο διάβα τους θα συναντήσουν περισσότερο χιόνι από αυτό που θα πέσει στον Έβρο. Από Καβάλα και προς τον νομό Σερρών ή προς Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι πιο “κλειστός” και με πιο πυκνές χιονοπτώσεις”, επεσήμανε ο κ. Αρναούτογλου.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου