Δήμητρα Γιορδαμλή-PrismaElectronics: Τα μυστικά για το ταξίδι της εβρίτικης εταιρείας  στο Διάστημα

Δήμητρα Γιορδαμλή-PrismaElectronics: Τα μυστικά για το ταξίδι της εβρίτικης εταιρείας στο Διάστημα

Η ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια σε συνδυασμό με την απόκτηση υψηλής τεχνογνωσίας, οδήγησαν την εβρίτικη εταιρεία PrismaElectronics στο… Διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε στο έργο “Miscellaneous EGSE”, για την αποστολή  στο διάστημα του δορυφόρου «Solar Orbiter», ο οποίος θα προσεγγίσει τον Ήλιο όσο κανένας άλλος δορυφόρος έως τώρα.  Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, είχε εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η αποστολή Solar Orbiter αποτελεί την πρώτη επιστημονική αποστολή μέσου μεγέθους για το Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015 – 2025 της ESA.

Η Prisma κατασκεύασε  ιδιαίτερα πολύπλοκες καλωδιώσεις και εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν για τους κρίσιμους ελέγχους των συστημάτων του δορυφόρου.

Το συνολικό κόστος του τριετούς έργου ξεπέρασε το  ένα  εκατομμύριο ευρώ, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα Διαστήματος για την Ελλάδα.  και έγιναν αποδεκτά στο σύνολο τους AIRBUS Defence &Space.

Στόχος είναι ο δορυφόρος  να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα θεμελιώδη ζητήματα του σύμπαντος, την δημιουργία των πλανητών, την δημιουργία ζωής και τους νόμους της Φυσικής που διέπουν τα ουράνια σώματα.

Η Δήμητρα Γιορδαμλή, Corporate Affairs Associate της εταιρείας και εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς της οικογένειας των αδελφών Γιορδαμλή μίλησε για το πρόγραμμα ορόσημο στο www.newmoney.gr

– Κα Γιορδαμλή, ποια ήταν ακριβώς η  συμμετοχή της Prisma στη διαστημική αποστολή;

– Η εταιρεία επιλέχτηκε από την AIRBUS Defence and Space, για να κατασκευάσει ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του εξοπλισμού, που ευθύνεται για τους ελέγχους του δορυφόρου. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε πλήθος ιδιαίτερα περίπλοκων καλωδιώσεων και κυτίων ελέγχων, τα οποία επαληθεύουν την σωστή λειτουργία των διαφόρων υποσυστημάτων του δορυφόρου. Είναι από τα πιο κρίσιμα στοιχεία, καθώς ολόκληρη η αποστολή εξαρτάται από τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων. Η Prisma Electronics με έδρα την Αλεξανδρούπολη συμμετείχε στο έργο με απόλυτη επιτυχία,  όπως προκύπτει και από την επιστολή-επιβράβευση  της  κύριας υπεργολάβου εταιρεία, AIRBUS DS.

– Πώς αποκτήσατε την τεχνογνωσία που σας οδήγησε σε αυτή τη συμμετοχή;

– Tα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή απαιτητικών ηλεκτρονικών και καλωδιώσεων, όπου η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι κρίσιμη. Τα πεδία εφαρμογής ποικίλουν: από αμυντικά συστήματα και ιατρικές συσκευές, έως παραγωγή εξοπλισμού για τα πειράματα του CERN (Χρυσό Βραβείο Βιομηχανίας), συσκευές που χρησιμοποιούνται στην Ποντοπόρο Ναυτιλία και  ερευνητικά διαστημικά έργα. Με «προίκα» την παραπάνω εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων έργων, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο χώρο του Διαστήματος.

Η Airbus Defence & Space αναγνώρισε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας της εταιρείας μας και της  εμπιστεύτηκε το κρίσιμο αυτό έργο. Μάλιστα, οι συνεχείς επαφές του προσωπικού μας με το υψηλότατα εκπαιδευμένο προσωπικού της αγγλικών συμφερόντων  εταιρείας, συντέλεσε στην απόκτηση ακόμη μεγαλύτερης  τεχνογνωσίας από μεριά μας, σε θέματα με τα οποία  δεν είχαμε προηγουμένως ασχοληθεί, όπως είναι τα έργα Διαστήματος.   Παράλληλα, η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, αλλά κυρίως στην εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού της σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα. Αυτή τη στιγμή, αν και είμαστε μια εταιρεία με έδρα στην ακριτική Θράκη, έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα σύνολο καταξιωμένου και άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού στο οποίο οφείλεται και ικανότητα της εταιρείας να καινοτομεί και να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας.

– Πώς πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει η επιτυχία σας αυτή στη συνέχεια;

Η Prisma Electronics σήμερα, έχει αρχίσει να δημιουργεί μια «κληρονομιά», με τη συμμετοχή της σε δύο από τα τέσσερα έργα ναυαρχίδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπως περιγράφονται στην στρατηγική του για το 2015-2025,  συγχαρητήριες επιστολές για τις  έγκαιρες παραδόσεις  από την AIRBUS Defence and Space και κατ’ επέκταση αποκτά ολοένα και περισσότερο την φήμη ενός καταξιωμένου προμηθευτή για απαιτητικά έργα. Οι καθημερινές επαφές, μας επιτρέπουν να προσδοκούμε μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της εταιρείας στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα του Διαστήματος, παρ’ όλη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία.

– Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείται η Prisma;

– Μέσα από την συνεργασία με κορυφαίους Τεχνολογικούς Φορείς και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η Prisma  ανέπτυξε την τεχνολογία PrismaSense που αφορά την διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους.

Η κύρια αξιοποίησης της τεχνολογίας PrismaSense αφορά την Ναυτιλία με το σύστημα LAROS. Eίναι το μοναδικό σύστημα συλλογής δεδομένων στην παγκόσμια αγορά που χρησιμοποιεί “έξυπνους” ασύρματους που συλλέγουν   πληροφορίες. Ασυρμάτους τους  οποίους κατασκευάζει η Prisma. Συνδέονται στους υφιστάμενους αισθητήρες, όργανα μέτρησης και συστήματα αυτομάτου ελέγχου και επιτρέπουν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία να παρακολουθεί από το γραφείο  την ενεργειακή απόδοση του πλοίου, την συμμόρφωση τους με τους κανονισμούς και την ελαχιστοποίηση των βλαβών δίνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βοηθώντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η ενσωματωμένη μηχανή ανάλυσης δεδομένων του LAROS επιτρέπει την συνεχή αξιοποίηση των δεδομένων με σκοπό την βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός πλοίου. Το σύστημα LAROS έχει βραβευθεί από τους Lloyds List ως Technical Achievement Year 2015.

Μία από τις καινοτομίες της εταιρείας είναι το βραβευμένο σύστημα διαχείρισης γνώσης XENAGOS, το οποίο συνθέτει και παράγει οπτικοακουστικό ψηφιακό περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο προφίλ και τις εμπειρίες του χρήστη, με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικά τρόπο. Το XENAGOS, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τάσεις τεχνολογίας και κοινωνικών δικτύων επιτρέπει σε μεμονωμένους επισκέπτες μουσείων, γκαλερί, θεματικών πάρκων αλλά ακόμη σε επίπεδο ξενάγησης πόλης,  μια προσωποποιημένη και εμπλουτισμένη εμπειρία διάδρασης.

Επίσης η  τεχνολογία PrismaSense αξιοποιείται μέσω συνεργασιών σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως ο βιομηχανικός, ο αγροτικός, ο τομέας των κατασκευών, ο ιατρικός, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεταφορές. Ενδεικτικά, η τεχνολογία  PrismaSense δίνει λύσεις για την ποιότητα νερού σε φράγματα, στην παρακολούθηση της κατάστασης τροφίμων και εμπορευμάτων, σε κτίρια, εφαρμογές έξυπνων πόλεων καθώς και την παρακολούθηση δασών και αμπελώνων».

– Πόσους εργαζόμενους απασχολείτε;
– Η εταιρεία έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη και απασχολεί σήμερα άνω των 80 εργαζόμενων εκ των οποίων το 80% είναι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εταιρεία διαθέτει σημαντική παρουσία στην Αθήνα  με έμφαση στην υποστήριξη του συστήματος LAROS.

Ιστορικό

Η Πρίσμα  Ηλεκτρονικά  ABEE ιδρύθηκε το 1991  στην  Αλεξανδρούπολη από τρία αδέλφια. Τον  Γιώργο, τον  Χρήστο και τον  Ηλία.  Μέσα από μια συνεπή και συνεχή προσπάθεια εξελίχθηκε σε ένα εξειδικευμένο οργανισμό ηλεκτρονικής τεχνολογίας που διαθέτει μοναδικές υποδομές και παρέχει σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο δυνατότητες Σχεδίασης και Κατασκευής Ηλεκτρονικών Συστημάτων με πελάτες το CERN, την AIRBUS, την ESA (European Space Agency) κ.α. Διαθέτοντας  προϋπολογισμό της τάξεως του 25% του κύκλου εργασιών της στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η συνεχής συνεργασία με εταιρείες, φορείς και θεσμικούς συντελεστές σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καλλιεργήσει διαρκείς, μακροχρόνιες και αμοιβαία ωφέλιμες συνέργειες. Η αφοσίωση στην έρευνα έχει καταστήσει την εταιρία πρωτοπόρα στην υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Συμπληρωματικά στην ανάπτυξη των δικών της “house-products”, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ εξυπηρετεί ως εξωτερικός συνεργάτης δραστηριότητες R&D, παρέχοντας τόσο δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης όσο και της πολύτιμης τεχνογνωσίας που διαθέτει.

Σήμερα, σε συνεργασία με πλήθος Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με έμφαση στην μηχανική όραση, τους έξυπνους αισθητήρες, στην αξιοποίηση δεδομένων, τα ηλεκτρονικά κα.
Πηγή: newmoney.gr