Ερχονται βαθμοί (και αυξήσεις) για 12.000 Εθελοντές Μακράς Θητείας

Την εξέλιξη (των μακράς θητείας) έως τον βαθμό του υπολοχαγού προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στα μισθολογικά τους. «Συγχωροχάρτι» στους ανυπότακτους, αν καταταγούν.

Επιπλέον βαθμό σε 12.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Πρόκειται για τους ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας), που σήμερα «φορούν» έως τον βαθμό του ανθυπασπιστή και αποστρατεύονται με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Εγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου διάταξη με την οποία οι ΕΜΘ θα γίνονται ανθυπολοχαγοί και θα υπηρετούν με τον βαθμό αυτόν για ορισμένα χρόνια, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με τον επόμενο βαθμό, αυτόν του υπολοχαγού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα 12.000 στελέχη της κατηγορίας αυτής θα λάβουν επιπλέον έναν βαθμό, που μεταφράζεται σε αύξηση μισθού (75 ευρώ στις μεικτές αποδοχές συν την αύξηση που δίνει η βαθμολογική εξέλιξη στα επιδόματα των στρατιωτικών), αλλά και σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους.
Σήμερα οι ΕΜΘ συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 50 ετών οι έχοντες τον βαθμό του αρχιλοχία και στην ηλικία των 54 ετών αυτοί που έχουν τον βαθμό του ανθυπασπιστή (ποικίλλει ο χρόνος ανάλογα με την ημερομηνία ένταξης στο Στράτευμα).

Επίπτωση
Η πρόωρη συνταξιοδότηση βάσει του καταληκτικού βαθμού έχει συνέπεια στις συντάξιμες αποδοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ έπειτα από σχεδόν 35 χρόνια υπηρεσίας).
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έχει αναγνωρίσει την αδικία (παρότι υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι δεν μπορούν να γίνονται όλοι αξιωματικοί, ιδίως όταν δεν έχουν αποφοιτήσει από παραγωγικές σχολές) και επιθυμεί να αρθεί. Υπάρχει, ωστόσο, ο σκόπελος του υπουργείου Οικονομικών, που σε κάθε νομοσχέδιο εξετάζει τη δαπάνη που προκύπτει στον Προϋπολογισμό. Από αυτή τη διάταξη προκύπτει επιπλέον κόστος, αλλά το επιτελείο του ΥΕΘΑ έχει τα επιχειρήματά του και εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη του ποσού. Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως οι 12.000 ΕΜΘ δεν πρόκειται να βγουν μαζί στη σύνταξη ούτε να λάβουν μαζικά τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, αλλά σταδιακά, καλύπτοντας μάλιστα και αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο Στράτευμα για αξιωματικούς και προέκυψαν στα χρόνια των Μνημονίων (π.χ. μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές).
Η διάταξη αυτή, που είναι σαφώς θετική για τη συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών, έρχεται επίσης σε χρόνο προεκλογικό και αυτό έχει τη δική του σημασία για το αν τελικά θα περάσει ή θα απορριφθεί.

Εγκριση
Από τη στιγμή πάντως που θα συμπεριληφθεί στη μορφή του νομοσχεδίου με την οποία και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση (σήμερα υπάρχει), τότε πιθανότατα θα έχει και την έγκριση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο, ωστόσο, που μπορεί να χαρακτηριστεί «σκούπα», περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η μείωση κατά δύο μήνες της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Σήμερα υπηρετούν 15 μήνες και η πρόταση είναι να πέσει στους 13 μήνες, λίγο μεγαλύτερη δηλαδή από την ένοπλη στρατιωτική θητεία. Εξετάζεται και διάταξη για να πέσουν ακόμη πιο «μαλακά» οι ανυπότακτοι, που αποτελούν μεγάλη πληγή για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Και δεν μιλάμε μόνο για τους ανυπότακτους του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού.
Στην κατεύθυνση αυτή ίσως εξαλειφθεί το αξιόποινο της ανυποταξίας και αρθούν όλες οι νόμιμες συνέπειες, εφόσον βέβαια οι ανυπότακτοι έχουν ήδη καταταγεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή καταταγούν για να τις εκπληρώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους από την ισχύ του νόμου. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα εξαγοράς της εναλλακτικής θητείας σε όσους συμπληρώνουν την ηλικία των 33 ετών, όπως και οι οπλίτες, αντί των 35 ετών που ισχύει σήμερα.

«Χακί Συνήγορος» για τα παράπονα των στελεχών

Το σχέδιο νόμου προβλέπει παράλληλα τη σύσταση Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας σε κάθε Γενικό Επιτελείο. Κάτι σαν έναν «χακί Συνήγορο του Πολίτη». Σκοπός είναι να λειτουργούν προς όφελος των στρατιωτικών, οι οποίοι θεωρούν πως αδικήθηκαν σε θέματα μεταθέσεων, προαγωγών ή και αποστρατειών.
Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, αποστολή τους είναι να διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των στελεχών που σχετίζονται με την υπηρεσία, τον έλεγχο της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας και τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.


Υπάρχει γενικά η εκτίμηση ότι όποιοι έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε βάρος κάποιων άλλων, και αυτό πρέπει να σταματήσει, αν και τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πρόοδος. Γενικώς πρέπει να πάψει η παρέμβαση σε κάθε επίπεδο, πολιτικό ή στρατιωτικό, και ειδικά σε θέματα εξέλιξης. Συνεργάτες του υπουργού Αμυνας υποστηρίζουν πως αυτό εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη, απαντώντας έτσι και στον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια που μίλησε για «κομισάριους» στα Γενικά Επιτελεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα Συντονιστικά Γραφεία Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας θα υπάγονται απευθείας στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και την υψηλή εποπτεία θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τα γραφεία, εκτός από την εξέταση της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, από τις οποίες θίγονται τα δικαιώματα των στρατιωτικών, και την επίβλεψη της ορθής τήρησης των υποχρεώσεων των ιεραρχικά ανωτέρων, ανά εξάμηνο θα υποβάλλουν έκθεση στον -υπεύθυνο για τη μέριμνα του προσωπικού- υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Θα ενεργούν μόνο έπειτα από ενυπόγραφη έγγραφη αναφορά του άμεσα ενδιαφερόμενου στελέχους που υποβάλλεται απευθείας σε αυτά, μέσα σε έξι μήνες από τη σε βάρος τους διοικητική πράξη. Σημειώνεται πως τα Συντονιστικά Γραφεία Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας θα στελεχωθούν αυστηρά με στρατιωτικό προσωπικό και νομικούς-στρατολόγους της αρμόδιας διεύθυνσης που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.