Περιόρισαν το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι με τη χρήση ευφυών συμβουλών

Περιόρισαν το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι με τη χρήση ευφυών συμβουλών

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε στις 15 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή η Αγροτική Καινοτομία ΑΕ, με αντικείμενο τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας και της αγροτικής συμβουλευτικής και τα δεδομένα που της νέας ΚΑΠ, τα οποία θα κληθούν να επεξεργαστούν και να ενσωματώσουν στις καλλιέργειές τους σύντομα οι παραγωγοί.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ευφυούς γεωργίας στη βαμβακοκαλλιέργεια του Νομού Ροδόπης, ενώ συζητήθηκαν οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται για την εφαρμογή του συστήματος στην ελιά, στον καπνό και στο κεράσι, τις πλέον νευραλγικές καλλιέργειες της περιοχής.

Απολογισμός δύο χρόνων ευφυούς γεωργίας στο βαμβάκι

Την εμπιστοσύνη που της έδειξε η Ροδόπη πριν από δύο χρόνια, όταν εφαρμόστηκε το σύστημα gaiasense στη βαμβακοκαλλιέργεια, με ενδιάμεσο μεταξύ των εταιρειών που την εφαρμόζουν και των παραγωγών τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σήμερα η ευφυής γεωργία την ανταποδίδει με τα αποτελέσματά της. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια» δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης.

Στον διετή απολογισμό εξάγει δύο συμπεράσματα. «Το σύστημα εξυπηρετεί κατά πολύ τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί λόγω του πολυτεμαχισμού και του μικρού κλήρου δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους επενδύσεις». Αντιπαραβάλλει τις ανεπτυγμένες χώρες –Αυστραλία, ΗΠΑ–, όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα επενδύσεων στην ευφυή γεωργία, διαθέτοντας, για παράδειγμα, μια πλάκα 4.500 στρεμμάτων.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τη βελτίωση του συστήματος gaiasense με προσθήκη νέων δεδομένων. «Η λειτουργικότητά του αυξάνεται, γιατί αντιμετωπίζονται διάφορες καταστάσεις που δεν υπήρχαν παλιότερα». O κ. Κουρούδης φέρνει το παράδειγμα των βροχοπτώσεων της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου, που μάλιστα ήταν τοπικού χαρακτήρα. «Όπου έπεφτε μαζεμένο νερό, δεν έπαιζαν ρόλο τα χιλιοστά, αλλά ήταν η ένταση που καθόριζε τα δεδομένα». Σημειώνει, επίσης, πως τα εντονότατα προβλήματα της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι πρόσθεσαν στοιχεία στη βάση δεδομένων του κάθε αγροτεμαχίου.

«Όσο καλύτερα αξιολογούμε τις επιπτώσεις του κάθε φαινομένου στην παραγωγή, τόσο καλύτερα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και να δίνουμε ορθότερες συμβουλές στους παραγωγούς». Τα αγροτεμάχια που μπήκαν εξαρχής θα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα επόμενα, γι’ αυτό συμβουλεύει τους παραγωγούς να επιλέξουν το συντομότερο δυνατό την ευφυή γεωργία, που κάλυψε πέρυσι 5.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ φέτος αναμένεται να είναι πολλά περισσότερα.

Διευκρινίζει πως στην ευφυή γεωργία συμμετέχουν οι παραγωγοί που έχουν στάγδην άρδευση, γιατί ρυθμίζει επακριβώς την άρδευση και τη λίπανση. «Με την ευφυή γεωργία, ο παραγωγός ρίχνει αυτό που χρειάζεται, την κατάλληλη στιγμή, στην περιοχή που το χρειάζεται». Συντελεί, επομένως, στην παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού, όπως και στη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που αποτελούν βασικές βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μιας καλλιέργειας.

Εντυπώσεις από την εφαρμογή του συστήματος

ekdilo-gaiasenseΟ γεωπόνος – καλλιεργητής Κυριάκος Κρόκος ανήκει από πέρυσι στην ομάδα των βαμβακοπαραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με 300 στρέμματα. Μεταφέρει στην «ΥΧ» τις εντυπώσεις του από την εφαρμογή του συστήματος: «Στο χωράφι μου εγκαταστάθηκε ένας σταθμός που αποτελεί συνδυασμό αισθητήρων και μηχανημάτων ελέγχου της εδαφικής υγρασίας, της ατμόσφαιρας, της ποσότητας βροχής που έπεσε. Πέρυσι, πήραν δείγματα από τα εδάφη και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποίησαν επιπλέον αναλύσεις. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν χρειαζόμαστε κάλιο, γιατί τα εδάφη της περιοχής διαθέτουν αρκετό».

Υπάρχει, λοιπόν, άμεσα διπλό όφελος, αναφέρει ο κ. Κρόκος, «γιατί όταν ρίχνουμε ένα στοιχείο που δεν χρειάζεται, αφενός αποτελεί κόστος για τον παραγωγό και αφετέρου το στοιχείο που είναι σε περίσσεια μπορεί να δεσμεύσει κάποιο άλλο που έχει ανάγκη η καλλιέργεια».
Το τρίτο όφελος αφορά στη φυτοπροστασία. Ο κ. Κρόκος τονίζει πόσο σημαντικές οι προειδοποιήσεις για τις ασθένειες και τους εχθρούς που δέχονται οι παραγωγοί μέσω του συστήματος gaiasense. «Οι παγίδες στον νομό για το πράσινο σκουλήκι έδειχναν πολύ χαμηλό πληθυσμό ενώ είχαμε σημαντική ζημιά. Όσοι απέφυγαν να ψεκάσουν είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Καπνός, κεράσι και ελιά στον δρόμο της ένταξης

Ο καπνός, το κεράσι και η ελιά είναι οι καλλιέργειες που προστίθενται φέτος στην οικογένεια του gaiasense στη Ροδόπη και παίρνουν πλέον τον δρόμο της ευφυούς γεωργίας, για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την προστασία από καιρικά φαινόμενα και ιώσεις. Ο Κωνσταντίνος Μίχος, υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων Ευφυούς Γεωργίας της Neuropublic εξηγεί: «Τα αγροτεμάχια είναι μικρά, για αυτό χρειάζεται να δημιουργήσουμε ζώνες με παραπλήσια χαρακτηριστικά κι εκεί να τοποθετηθεί ο σταθμός που θα δίνει στοιχεία για το κάθε ένα αγροτεμάχιο της ζώνης. Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί πόσοι σταθμοί απαιτούνται». Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για το κατά πόσο μπορεί η ευφυής γεωργία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβόητου «μωσαϊκού του καπνού», μεταφέρει: «Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ασθένεια, γιατί δεν υπάρχουν σκευάσματα, αλλά θέλουμε να πετύχουμε τον έλεγχο του πληθυσμού του εντόμου που μεταφέρει τον ιό. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ευφυούς γεωργίας».

Συναντήσεις έγιναν επίσης με την εταιρεία ΥΑΚΑ ΙΚΕ για ευφυείς εφαρμογές στην καλλιέργεια κερασιάς καθώς και με την ΑΕΣ Μαρώνειας για εφαρμογές στην ελαιοκαλλιέργεια.

της Μαρίς Αμπατζή

Πηγή: ypaithros.gr